Vinkit kesätyöhakuun

10.1.2023

Keskimaa palkkaa joka kesä satoja kesätyöntekijöitä. Haku 2023 vuoden kesätöihin on käynnissä 5.2. saakka. Täytämme paikkoja heti sopivien hakijoiden löydyttyä, joten hae ripeästi! Kesätöitä on tarjolla jokaisella paikkakunnalla Keski-Suomessa, joissa Keskimaalla on toimipaikkoja.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Jani Rutanen

 

- Etsimme työkavereita pääasiassa kauppoihin myyjiksi sekä ABC Liikennemyymälöihin asiakaspalveluun. Lisäksi meiltä löytyy joka kesä työllistymismahdollisuuksia kokeille, tarjoilijoille, pikaruokatyöntekijöille, vastaanottovirkailijoille ja kampaajille, kertoo Osuuskauppa Keskimaan hr-assistentti Anna Taivalmäki.

Aikaisempi kokemus asiakaspalvelualalta tai vastaavista tehtävistä katsotaan eduksi kesätöihin hakiessa, mutta valtaosa kesätöistä on opittavissa hyvän perehdytyksen ja asenteen avulla. Kesätöihin voivat hakea kaiken ikäiset ja kokemuksen omaavat tekijät.

- Meillä menestyy, kun tekee työnsä reippaalla, positiivisella ja asiakaslähtöisellä otteella ja pystyy sitoutumaan kesän ajaksi monipuolisiin työaikoihin. Töitä teemme arvojemme mukaan: Usein ilolla, välillä sisulla, aina sydämellä ja yhdessä.

 

Mitä kertoa kesätyöhakemuksessa?

Kesätyön hakeminen on aina jännittävää ja varsinkin nuoren mieltä saattaa askarruttaa mitä hakemuksessa kannattaa kertoa. Taivalmäki nostaa esiin muutamia vinkkejä työnhakuun ja hakemuksen rakentamiseen.

- Hakuprosessi kannattaa vaiheistaa, eikä hotkaista koko kakkua kerralla. Näin saat omat ajatuksesi selkeytettyä ja itsellesi varman olon mihin olet hakemassa. Hyvin tehty pohjatyö näkyy myös hakemuksessa. Katso alta vinkit, kuinka edetä hakemisen kanssa.

  1. Ole ajoissa liikkeellä

Käsittelemme hakemuksia heti haun alusta lähtien, joten kannattaa olla ripeästi liikkeellä. Täytämme paikkoja heti sopivien hakijoiden löydyttyä.

Kilpailu kesätyöpaikoista on kovinta Jyväskylässä, joten pohdi voisitko ottaa kesätyöpaikkaa vastaan maakunnan reuna-alueilta, löytyykö sieltä esimerkiksi mummolaa, perhettä tai kesämökkiä, jossa viettää kesää.

  1. Tee taustatyö huolella

Tutustu kesätyöpaikkailmoituksiimme, katso mitä toimipisteitä Keskimaalla on ja mistä toimialoista ja paikoista olisit kiinnostunut. Selvitä kyseisen työpaikan aukioloajat ja sijainti, kurkkaa myös toimipaikan Facebook- tai Instagram-sivut. Pohdi voitko sitoutua työaikoihin ja pääsetkö kulkemaan toimipisteelle. Esimerkiksi aamuvuorolaiset menevät kauppaan usein jo aamukuudelta töihin ja iltavuorot voivat kestää 23 saakka. Ota tämä huomioon silloin, kun pohdit julkista liikennettä ja sen aikatauluja.

Jos jokin askarruttaa, etkä löydä vastausta nettisivuilta, voit laittaa toimipaikoille viestiä esimerkiksi somen kautta.

  1. Tutustu työtehtävään

Tutustu yleisimpiin kesätyöpaikkakuvauksiimme ja kesätyöntekijöidemme kokemuksiin verkkosivuillamme: keskimaa.fi/kesatyo. Pohdi millaiset työtehtävät kiinnostavat ja motivoivat sinua.

Mieti, milloin pystyisit aloittamaan kesätöissä. Joissakin yksiköissä työvuoroja voi olla tarjolla jo ennen varsinaista kesätyökautta (kesä-elokuu). Pystytkö tekemään vuoroja jo ennen varsinaisten kesätöiden alkua?

  1. Mieti mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitä kokemusta omaat

Kokemusta työskentelystä ei aina ole, mutta erilaisia vahvuuksia, harrastuksia ja hyviä ominaispiirteitä löytyy jokaiselta. Kerro niistä rohkeasti hakemuksessasi. Jos sinun on vaikea hahmottaa omia vahvuuksiasi, pyydä ystävää tai perheenjäsentä avuksesi.

Mainitse myös missä olet ollut harjoittelussa esimerkiksi koulun kautta, mitä olet oppinut siellä tai mikä kyseisessä harjoittelussa on ollut erityisen kivaa. Miksi juuri sinä olisit hyvä valinta meille?

  1. Täytä hakemuslomake huolellisesti

Täytä lomakkeella kysytyt kohdat huolellisesti ja kiireettä. Kerro itsestäsi sekä mahdollisesta kokemuksestasi napakasti. Kesätyöhakemuksessa on tärkeintä täyttää tiedot kesätyöpaikkatoiveiden sekä kesätyön sisällön osalta. Valitse lomakkeelta ne toimipaikat, joissa haluaisit ja pystyisit työskentelemään – näin osaamme lähteä etsimään sinulle kaikista sopivinta kesätyöpaikkaa.

Hakuihin, joissa edellytetään alan koulusta ja/tai kokemuksen kautta hankittua osaamista (parturi-kampaaja, vastaanottovirkailija) haetaan erillisten hakujen kautta.

Liitä halutessasi mukaan ansioluettelosi (CV), tämä helpottaa rekrytoijia käsittelemään hakemuksia.

  1. Tarkista ja lähetä

Olethan vastannut kaikkiin kohtiin ja yhteystietosi ovat oikein? Hyvä, nyt olet valmis lähettämään hakemuksesi. Onnea matkaan!

Saitko kutsun haastatteluun?

Hienoa, nyt meillä on mahdollisuus tutustua puolin ja toisin. Tärkeintä on, että tulet omana itsenäsi - haastattelijan tehtävä on saada sinut onnistumaan. Voit myös treenata haastattelua. Netistä löydät yleisimpiä haastattelukysymyksiä kirjallisena ja Youtubesta videoina. Niiden avulla haastattelua voi harjoitella esimerkiksi vanhempien tai kavereiden kanssa. Anna kaverille lista kysymyksistä ja aloittakaa työnhakijan ja haastattelijan rooleissa. Haastattelija kirjaa vastauksien pääkohdat ylös - jonka jälkeen voitte pohtia, että mikä meni hyvin, mitä olisi voinut kertoa tarkemmin (esimerkkejä, omia toiveita ja asennetta -> mihin se pohjautuu tai miksi ajattelet näin) ja mitä jättää kokonaan pois. Harjoitelkaa useamman kerran ja vaikka eri kaverin kanssa.

 

Lisätietoa kesätöistämme, henkilökuntaeduistamme, edellytyksistä vuoden 2023 kesätöihin ja työntekijöidemme tarinoita löydät verkkosivuiltamme.

Etsimme kesätyökavereita, emme robotteja! Lue lisää: keskimaa.fi/kesatyo