Osuuskauppa Keskimaa rakentaa Jyväskylän sataman kärkeen uuden saunaravintolan


10.5.2021

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt päätöksen rakentaa uuden saunaravintolan Jyväskylän sataman kärkeen. Rakentaminen alkaa kesäkuussa 2021 ja saunaravintola avataan yleisölle alkukesällä 2022. Saunaravintolarakennuksen tiloihin suunnitellaan uniikkia ravintolaa, kokous- ja juhlatiloja sekä saunamaailmaa. Hanke on merkittävä kehitysaskel Jyväskylän ja Keski-Suomen matkailulle.

Osuuskauppa Keskimaan hallitus päätti 27.4.2021, että Keskimaa rakennuttaa saunaravintolan Jyväskylän satamaan. Hanketta on valmisteltu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.
− Olemme erittäin innoissamme mahdollisuudesta rakentaa ja operoida tällä paikalla aivan uudenlaisia palveluita sekä jyväskyläläisille että Keski-Suomeen suuntaaville matkailijoille. Lähes vuoden kestänyt valmistelu ja kokonaisuuden toteutuksen hionta kaupungin kanssa on ollut sujuvaa, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan investoinnin suuruus on kokonaisuudessaan noin 5,5 M€ sisältäen kiinteistön ja kalusteet. Saunaravintolarakennuksen omistaa ja rakennuttaa Keskimaa kaupungin omistamalle vuokratontille. Rakennustyöt alkavat kesäkuussa 2021 ja asiakkaille avataan ovet alkukesällä 2022.
− Meille tärkeintä tässä hankkeessa on paikan ainutlaatuisuus ja matkailullinen merkittävyys Jyväskylälle ja koko Keski-Suomelle. Haluamme luoda Jyväskylään matkailullisen maamerkin veden äärelle. Olemme saunaravintolasta sekä innoissamme että ylpeitä, siitä tulee todella hieno ja kutsuva kokonaisuus, avaa majoitus- ja ravintola-alan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Kokonaisuuteen suunnitellaan Keskimaan operoimaa uniikkia ravintolaideaa, ja lisäksi tiloihin tulee sauna-, kokous- ja juhlatilat.
− Pitkän valmistelun päätteeksi olemme nyt vaiheessa, jossa investointipäätös on tehty. Seuraavaksi alkaa sekä rakentaminen että paikalle tulevan ravintolaidean ja -nimen suunnittelu. Ketjuravintoloidemme liikeideat eivät palvele tässä paikassa parhaalla mahdollisella tavalla. Kerromme ravintolasta tarkemmin, kun se saa muotonsa seuraavan vuoden aikana, jatkaa Pasi Kunelius.

Kokonaisuuden nimestä tullaan järjestämään avoin nimikilpailu kesällä 2021. Satamankärki on ollut hankkeen työnimi, mutta haluamme saada paikallisten ihmisten hyvät ehdotukset käyttöön kokonaisuuden lopullista nimeä valittaessa.

Havainnekuva sisältä

Jyväskylän kaupunki vuokraa sataman kärjen alueen Keskimaalle 30 vuodeksi. Sataman kehittäminen yhdeksi maan viihtyisimmistä oleskelualueista on ollut kaupungin tavoitteena jo pidempään. Rakentuva sauna, ravintola ja siihen liittyvät muut palvelut ovat olennainen osa sataman kehittämissuunnitelmaa.
− Saunaravintola tuo ympärivuotisesti uusia palveluita satamaan ja on hienoa saada vakaa, paikallinen toimija investoimaan ja pyörittämään toimintaa. Sataman pitkäjänteinen kehittäminen huipentuu Satamankärjen saunaravintolaan, iloitsee Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Kokonaisuuden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Koan Oy. Satamankärjen suunnittelijoina toimivat keuruulaislähtöinen Marko Simsiö ja Johannes Koskela. Kerrosneliöitä on yhteensä 1190 m2 kahdessa kerroksessa. Kohteen urakoinnista vastaa Rakennustoimisto Alonen Oy. Rakennuksen arkkitehtuurissa ja muotokielessä on haettu ainutlaatuiselle paikalle sopivaa luonteikkuutta.
− Tässä projektissa pääsimme suunnittelemaan ainutlaatuista rakennusta, joka yhdistää Suomessa perinteisenä ja ekologisena rakennusmateriaalina tunnetun hirren nykyaikaiseen muotokieleen ja toiminnallisuuteen. Tunnelmallisissa saunatiloissa voi löylyjen ohella nauttia Jyväsjärven maisemista, ja käydä välillä vilvoittelemassa terassin yhteydessä olevassa järvivesialtaassa. Tavoitteena oli luoda maisemaan sopiva maamerkkimäinen rakennus, joka kutsuu kävijöitä nauttimaan palveluistaan ympäri vuoden, kertoo arkkitehti Marko Simsiö.


Lisätietoja

Antti Määttä, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, p. 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Pasi Kunelius, toimialajohtaja, matkailu- ja ravitsemistoimiala, Osuuskauppa Keskimaa, p. 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, Jyväskylän kaupunki, p. 040 581 9958, anne.sandelin@jyvaskyla.fi

Marko Simsiö, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto Koan Oy, p. 045 694 0102, marko.simsio@koan.fi