Ruoan verkkokaupan kuljetusroboteilla ahkera alku – syksyn odotetaan lisäävän pikatoimitusten määrää entisestään


31.8.2023

Osuuskauppa Keskimaan ruoan verkkokaupan kuljetusrobotit toimittivat ensimmäisen kahden kuukauden aikana tuhansia ruokatilauksia.
– Robokuljetusten startti on sujunut kesän aikana todella hienosti. Parhaat reitit nopeasti oppivat, liikenteessä moitteettomasti toimivat robotit ovat saaneet paljon kiitosta ja positiivista huomioita osakseen. Tätä tekoälyä hyödyntävää uutta palvelua käytetään kaikissa ikäryhmissä ja erilaisissa kotitalouksissa, Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén kuvailee. Keskimaan kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa juhannusviikolla. Robottilaivueen kotimyymälöinä toimivat Jyväskylän tiheimmin asutuilla alueilla sijaitsevat S-market Savela ja S-market Tourula.

– Robottikuljetusten startti on ollut kaikin puolin positiivinen. Robotit ovat saaneet tehdä alusta alkaen ahkerasti töitä. Erilaisissa elämäntilanteissa olevat, hyvin eri-ikäiset ihmiset ovat innostuneet kokeilemaan ja käyttämään uutta palvelua, koska ne tarjoavat nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia, Marko Hoffrén kuvailee.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana robotit ovat kuljettaneet asiakkaan määrittelemään osoitteeseen tuhansia verkkokauppatilauksia pikatoimituksena.
– Ruoan verkkokauppa piristyy aina syksyisin, joten uskomme robottikuljetustenkin määrän kasvavan huomattavasti, kun ihmiset saavat arkirytmistään kiinni ja opiskelijat palaavat kaupunkiin, Hoffrén ennakoi.

Robottien toiminta-alue on laajentunut sitä mukaa, kun ne ovat löytäneet itselleen sopivimmat kulkureitit. Alkuun toimintasäde oli noin kilometri myymälästä, kun nyt kuljetukset sujuvat noin kolmen kilometrin etäisyydelle. Pääsääntöisesti ostokset on saatu toimitettua perille kolmessa vartissa, usein alle puolessa tunnissa.
– Myymälöiden henkilöstölle tämä uusi palvelu on tuonut lisää työtunteja tuotteiden keräilyssä. 99-prosenttisesti robotti on saatu matkaan alle 15 minuutin sisällä tilauksen vastaanottamisesta.

Jyväskylän ydinkeskustan tietyöt ovat aiheuttaneet roboteille jonkin verran päänvaivaa, mutta tekoälynsä ja GPS-paikannuksen avulla ne ovat löytäneet korvaavat reitit.
– Onneksi nämä kaverit opettavat toisiaan, joten jokaisen ei tarvitse käydä erikseen katsomassa katuremontin vuoksi asetettua estettä kulkuväylällä. Joillain omakotialueilla esteenä on myös robottien käyttämien kevyen liikenteen väylien tai jalkakäytävien puuttuminen, jolloin kuljetus ei pääse tulemaan kotiovelle saakka. Autojen sekaan ajotielle, missä ei ole kevyen liikenteen väyliä, robotit eivät turvallisuussyistä mene, Hoffrén kertoo. Robotit toimivat itsenäisesti, mutta Starshipin henkilökunta valvoo niiden kulkua ja voi tarvittaessa ottaa laitteen hallintaansa milloin tahansa.

Marko Hoffrénin mukaan robotit ovat saaneet kulkea Jyväskylän kevyen liikenteen väylillä melko rauhassa. Robotit osaavat myös puolustaa itseään mahdollista ilkivaltaa vastaan. Jokaisessa robotissa on ilkivaltaa ja varkauksia ehkäiseviä ominaisuuksia, muun muassa jäljitysmahdollisuus, hyvälaatuista kuvaa välittävät kamerat sekä äänekäs sireeni, joka laukeaa laitetta nostettaessa tai siirrettäessä.
– Sympaattisiksi koetuilla roboteilla on paljon puolustajia. Niille halutaan antaa tilaa ja mahdollisuus kulkea rauhassa. Robotteja kuvataan ja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa hyvin ahkerasti, ihastuneilla kommenteilla höystettynä. Asiakkaillemme järjestetyn nimikilpailun perusteella Touruboteiksi ja Savelan Suhaajiksi nimetyt robotit ovat herättäneet paljon positiivista pöhinää, Marko Hoffrén hymyilee.

Sosiaalisessa mediassa asiakkaat saivat kesäkuussa ehdottaa nimiä Savelan ja Tourulan robottiperheille ja äänestää Instagram-stooreissa asiasta.
– Nimiksi valikoituivat Savelan Suhaajat ja Tourubotit. Stoorit häviävät 24 tunnin jälkeen, joten äänestyksen lukuja meillä ei ole tiedossa, mutta nimiedotuksia kommentoitiin 320 kertaa. Tämäkin kertoo robottikuljetuksen herättävän paljon mielenkiintoa.

 

Keskimaan robokuljetukset ensimmäisen kahden kuukauden ajalta
Kuljetusrobotin ominaisuuksia ja käyttöönotto:
 • Robotti painaa 36 kiloa.
 • Kuljettaa kerralla 2 kassillista, noin 10 kiloa ostoksia.
 • Ajonopeus 6 km tunnissa.
 • Robotissa on 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet ja osaa toimia ne kohdatessaan.
 • Tarkkailee ympäristöään 60 metrin säteellä.
 • Oppii koko ajan lisää ympäristöstään ja välittää tietoa muille saman perheen roboteille.
 • Liikkuu vain kevyen liikenteen väylillä.
 •  Osaa pyytää kohteliaasti apua muun muassa liikennevaloissa vihreän valon tilaamiseen.
 • Tilaus ja ostosten vastaanotto tapahtuu S-kaupat-sovelluksella. Asiakas voi seurata robotin lähestymistä reaaliaikaisesti. Hän saa myös ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille.
 • S-ryhmässä kuljetusrobotteja testattiin ensimmäisen kerran viime vuonna Espoossa. Tämän vuoden kesällä robotit on otettu käyttöön Keskimaan lisäksi HOK-Elannossa (Helsinki, Espoo ja Vantaa) Pirkanmaan Osuuskaupassa (Tampere), Turun Osuuskaupassa (Turku) ja Satakunnan Osuuskaupassa (Pori). Osuuskauppa Keulassa (Rauma) ja Osuuskauppa Arinassa (Oulu) robotit ovat aloittelemassa lähiaikoina.
 • Muissa osuuskaupoissa robottikuljetusten keräyspaikkoja ovat Salet ja Alepat, mutta Keskimaassa robottien kotipesät ovat S-market Savela ja S-market Tourula, joissa valikoimat ovat tuntuvasti pienmyymälöitä laajemmat.
 • Starship Technologiesin kuljetusrobotit ovat toimittaneet miljoonia tilauksia muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa. Robotit tekevät yli 140 000 tienylitystä eri puolilla maailmaa joka päivä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä per sekunti.
Kuljettuja matkoja ja matka-aikoja:
 • Jyväskylässä robottilaivuen on kuljettanut tuhansia ruokatilauksia.
 • Jyväskylän ydinkeskustan ja lähialueen kevyen liikenteen väylillä ajettu kahdessa kuukaudessa lähes 7 000 km.
 • Lyhin matka on ollut muutama metri (tilaus tehty S-market Tourulan parkkipaikalle), pisin kolme kilometriä.
 • 99 % tilauksista robotti on saatu matkaan 15 minuutin sisällä tilauksen saapumisesta.
 • Yhdensuuntaiseen matkaan kuluu keskimäärin 20 minuuttia, mikäli reitille ei osu yllättäviä esteitä.
Tilausrytmi, asiakkaat ja suosituimmat tuotteet:
 • Robottikuljetuksista 56 % on tilattu S-market Savelasta ja 44 % S-market Tourulasta.
 • Eniten tilauksia tehdään lauantaisin ja sunnuntaisin, mutta jakauma eri päiville on suhteellisen tasainen.
 • Viikonloppuisin tilauksia tehdään aamusta iltaan tasaisesti. Arkisin tilaushuippu on kello 16–18.
 • Tilattavissa ovat lähes kaikki robottien kotimyymälöiden valikoimiin kuuluvat tuotteet, S-market Savelassa noin 15 000 ja S-market Tourulassa noin 12 000 tuotetta. Tilausten ulkopuolelle on rajattu ikärajavalvottavat tuotteet sekä muun muassa S-market Savelan Ruokatorin lämminruokatuotteet.
 • Keskiostos on ollut selvässä kasvussa.
 • S-market Savelasta robotit ovat suunnanneet useimmiten Kortepohjaan, Mäki-Mattiin ja Kypärämäkeen.
 • S-market Tourulasta robottien nokat kääntyvät tavallisimmin Jyväskylän ydinkeskustaan, Seppälään, Mannila/Taulumäen alueelle sekä Halssilaan.
 • 8 viikon aikana robottikuljetuksen valinneista asiakkaista 58 % on tehnyt yhden tilauksen, 28 % 2–3 tilausta, 12 % 4–11 tilausta ja 2 % yli 12 tilausta.
 • Palvelua käyttäneistä talouksista suurin ryhmä on yksin asuvat nuoret aikuiset. Toisena tulevat aikuiset pariskunnat ja kolmantena kotitaloudet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia.
 • Robokuljetusten suosituimmat tuotteet, TOP 10: Rainbow riisipiirakka, kotimainen kurkku, Kotimaista kevytmaitojuoma, jääsalaattipussi, Chiquita banaani, Kotimaista rasvaton maito, Kotimaista sika-nautajauheliha, Atria Parempi nautajauheliha, Pepsi Max virvoitusjuoma, Kotimaista maustamaton kanan fileesuikale.
 • Ostoskorin sisältö on hyvin samantyyppinen kuin tavanomaisessa ruoan verkkokaupassa noutona / kotiinkuljetuksena.
 • Keräilyn ja kuljetuksen hinta 4,90 €.
Ympäristönäkökulmia:
 • Ruoan verkkokaupan pikatoimitukset ovat päästöttömiä.
 • Sähkökäyttöiset robotit ovat vähentäneet Jyväskylän keskustassa ja lähialueella autoilun hiilidioksidipäästöjä jo 1,2 tonnia.
 • Robotit ladataan uusiutuvalla sähköllä. Yhden robotin lataamiseen kuluu saman verran sähköä kuin vesikupillisen lämmittämiseen.
 • Robotti kulkee yhdellä latauksella 16 tuntia.
 • Starship on ensimmäinen yritys maailmassa, joka kehittää roboteille langatonta latausta.
Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén, marko.hoffren@sok.fi