Kesäduunissa parasta on mahtava työporukka


18.7.2022

Nea Himottu ja Alma Reinikainen ovat tämän kevään ylioppilaita. Heitä yhdistää vuosien luokkakaveruuden lisäksi kesätyöpaikka Kangasniemen S-marketissa. – Kesätyön paras asia on mahtava työporukka, kaksikko kiittää.

Teksti ja kuva: Kristiina Tammitie

 

Nealla ja Almalla on molemmilla kokemusta Keskimaasta työpaikkana jo ennestään. Nea on ollut kesätöissä S-marketissa useampana kesänä, yläasteen Tutustu ja tienaa -harjoittelusta lähtien. Parin viime vuoden aikana hän on tehnyt töitä ajoittain myös viikonloppuisin. Alma on puolestaan aloittanut nyt toisen S-market-kesänsä.

– Tämä on tosi kiva työpaikka, johon on helppo tulla. Ihan mahtava työporukka, jossa heitetään hyvää läppää, vaikka samalla tehdäänkin töitä reippaasti ja ripeästi. Kaikki ovat kavereita keskenään, Nea arvioi.

– Erityisen helppoa kesätöissä aloittaminen on tietysti meille, joille porukka on tuttu jo ennestään ja työtehtävien perusasiat ovat hallussa, vaikka uuttakin tietysti aina tulee, täysi-ikäisyyden myötä kassatyöhön perehtymään päässyt Alma jatkaa.

 

Kaveria autetaan aina

Seppälän Prismasta Kangasniemelle apulaismarketpäälliköksi siirtynyt Petri Rautiainen kuuntelee nuorten naisten kommentteja tyytyväisenä. Hänellä on suht uutena tulokkaana työryhmästä hyvin samanlaisia kokemuksia.

– Täällä on todellakin huippuhyvä työporukka, jossa kaveria autetaan aina. Tykkään myös siitä, että pienemmässä yksikössä työryhmän jäsenet todella tuntevat toisensa ja työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, esimerkiksi kassalla olin työskennellyt 20 vuoden aikana vain pari tuntia ennen tänne siirtymistäni, Petri naurahtaa.

S-marketin myynnit uusiin sfääreihin nostavaa kesää hän odottaa luottavaisin mielin.

– Tuntuvasti kasvavat volyymit eivät hetkauta, koska olen Prismassa tottunut suurien kilo- ja litramäärien käsittelyyn, Petri toteaa.

 

Juhannuksena ei harjoitella

Nean ja Alman lisäksi porukka vahvistuu neljällä tai viidellä ensikertalaisella kesätyöntekijällä sekä kymmenkunnalla Tutustu ja tienaa -harjoittelijalla.

– Heidän perehdytys on vastuutettu ensisijaisesti eri toimintojen parhaille osaajille, mutta tietenkin apua saa aina kaikilta, Petri korostaa.

Kassatoiminnoissa perehdytyksen päävastuu on Kaija Ikkalalla, joka ”tietää kassasta kaiken”.

– Meidän kesä on aika rankka. Siksi on tärkeää, että kesätyöntekijät pääsevät aloittamaan oikeaan aikaan, ja perehdytys saadaan tehtyä hyvissä ajoin ennen juhannusta. Juhannusviikolla ei voi uutta työntekijää laittaa kassalle harjoittelemaan, Kaija tietää.

Elina Könönen on marketin ergolähettiläänä käynyt kesätyöntekijöiden kanssa läpi oikeita työasentoja sekä opastanut apuvälineiden käyttämiseen.

– Kesätyöntekijät tuovat joukkoomme tervetullutta uutta verta, ja me yritämme pitää heistä mahdollisimman hyvää huolta, kysellä fiiliksiä ja kartuttaa taitoja. Pääsemme opettamaan nuoria ja kertaamaan samalla itsellemme eri työtehtävien merkitystä, esimerkiksi sitä, mihin kaikkeen saldojen tarkistaminen vaikuttaa, Elina toteaa.

– Kannattaa muistaa, että kesätyöntekijät ovat meille korvaamaton apu vuoden kovimman sesongin onnistumisen kannalta, Petri, Kaija ja Elina korostavat.

Kangasniemi on yksi Keskimaan toimialueen vilkkaimmista kesäpaikkakunnista, jossa asukasluku yli kaksinkertaistuu kesä-heinäkuussa. Alma, Nea, Kaija, Elina ja Petri ovat yhdessä valmiita kesän koitoksiin.