Tekemällä oppiminen innostaa


26.7.2022

ABC-liikennemyymälässä kokkina työskentelevä Aleksi Heinänen lähtee ABC Akatemian opintopolulle avoimin ja innokkain mielin.

Teksti ja kuva: Kristiina Tammitie

 

ABC Akatemia on Keskimaan oma opinpolku nykyisille ja tuleville liikennemyymälätyöntekijöille. Sillä halutaan vahvistaa apsilaisten moniosaamista ja sitä kautta varmistaa asiakkaiden palvelu parhaalla mahdollisella tavalla vuoden jokaisena päivänä. Ensimmäisenä ovat käynnistyneet keittiövalmennukset.

– Tykkään tästä valmennushommasta tosi paljon. On kiva tähdätä johonkin, yrittää parantaa omaa tekemistä ja auttaa sitä kautta itseään pärjäämään paremmin tilanteessa kuin tilanteessa. Minulle sopii tällainen käytännönläheinen tekemällä oppiminen, Aleksi arvioi.

Osaamiskeskustelussa ABC Keljonkankaan keittiövastaava Esa Taipaleen kanssa löytyi monia asioita, joissa Heinänen haluaa oppia taitavammaksi. Esimerkiksi noutopöytä on keittiön vaativin osa-alue, jossa riittää itse kullakin parannettavaa.

– Noutopöytätekemisessä nopeuden kehittäminen on tärkeää. Meinasin itsekin jäädä jalkoihin, kun tuli yllättäen iso porukka syömään, pitkän linjan keittiötaituri Esa tunnustaa.

Aleksi sanoo haluavansa oppia myös kokonaisuuden hallintaa ja ennakointia.

– Keittiön siisteydestä huolehtimisessa on myös parantamisen paikka. Lisäksi tilausten ja inventaarion tekeminen sekä hävikin hallinta kiinnostaa.

Aleksin kollega Juha Keränen on opiskellut Apsilla kokiksi oppisopimuksella. Hän kuvailee ABC-keittiömaailmaa omaksi paikakseen. Silti ajatus ABC Akatemiasta vaati hetken sulattelua.

– Alkuun tuntui, että se on ihan turhaa. Mieli kuitenkin muuttui, kun ryhdyttiin tarkemmin keskustelemaan osaamisestani. Keittiöhommissa olen melko vahvoilla, mutta parantamista löytyy varmasti kaikilla osa-alueilla. Omalla kohdallani eniten haasteita on ollut Arnoldsin donitsien valmistuksessa, Juha naurahtaa.

Aleksi on esihenkilöidensä mukaan kehittynyt jatkuvasti kahden ABC-vuotensa aikana.

– Olinkin ihan ulapalla, kun tulin tänne koulusta valmistumiseni jälkeen. On tosi hyvä, että Akatemiassa myös uudet työntekijät pääsevät systemaattisesti oppimaan ammattiaan oikeassa työssä, Aleksi arvioi.

ABC Akatemian keittiövalmennuksen tavoitteena on muun muassa varmistaa ABC-keittiöosaaminen nyt ja tulevaisuudessa, lisätä uusien ABC-keittiöosaajien määrää, laajentaa nykyisten keittiötyöntekijöiden osaamista ja rakentaa pysyvä ABC-keittiöosaamisen valmennusmalli.

 

Lue lisää ABC Akatemiasta