Muokattu työnkuva mahdollisti työskentelyn


14.10.2022

Kaupan alalla työskentelevän Virpi Pälvimäen hauiksen alajänne repesi painavaa laatikkoa nostaessa. Siitä seurasi pitkä sairausloma ja käden sormien alettua puutumaan, myös ensimmäinen leikkaus. Muutaman vuoden päästä käsi alkoi oireilemaan uudestaan ja edessä oli jälleen matka leikkauspöydälle.

Teksti ja kuva: Katja Hyytiälä

 

  • Työni Keljon Prismassa sisälsi paljon painavien laatikoiden nostamista, kippaamista ja kantamista. Yritin sitkeästi suoriutua työn fyysisestä puolesta, mutta kunto tuli kuitenkin vastaan kipeän käden kanssa. Oli maltettava jäädä sairauslomalle pitämään kättä levossa, Pälvimäki muistelee.

Pälvimäen esihenkilö suhtautui hänen muuttuneeseen työkykyynsä hyvin ymmärtäväisesti ja työnkuvaa muokattiin siihen hetkeen sopivaksi. Pälvimäki siirtyi hedelmä- ja vihannesosastolta verkkokaupan tilauksien keräilyyn ja pystyi näin työskentelemään aina leikkauspäiväänsä saakka.

  • Esihenkilön asenne tilannettani kohtaan oli todella upea. Pystyimme yhdessä suunnittelemaan, kuinka etenemme muuttuneessa tilanteessa. Ilman työnkuvan muokkausta olisin joutunut olemaan pois töistä. Olen myös erittäin iloinen, että pystyimme aikatauluttamaan työkykyneuvottelun pitämisen reippaasti ennen leikkaustani.

Työkykyneuvottelussa keskustellaan työntekijän työkyvyn riittävyydestä/sovittamisesta nykyiseen työhön. Neuvottelu voi tulla kyseeseen esimerkiksi juuri silloin, kun mietitään työhön paluuta pitkältä sairauslomalta. Tällöin neuvottelulla ja työstä etukäteen sopimalla varmistetaan turvallinen ja terveyttä sekä työkykyä tukeva työhön paluu. Neuvotteluun osallistuvat ainakin työntekijä, esihenkilö, HR ja työterveyslääkäri.

  • Olin neuvottelussa lääkärin kanssa paikalla Terveystalolla ja esihenkilöni Perttu Kosonen ja Osuuskauppa Keskimaan työhyvinvointipäällikkö Satu Ylitalo olivat läsnä etäyhteydellä. Koin järjestelyn todella hyväksi. Tilanne on herkkä ja päähän voi nousta monenlaisia ajatuksia omasta työkyvystä ja saattaa jännittää kuinka minut työntekijänä nähdään ja kohdataan.

Työkykyneuvottelu poisti monta huolta ja turhaa murehtimista Pälvimäeltä. Hänelle tuli myös tunne, että on tullut kuulluksi ja hänestä välitetään. Mieleen jäivät myös esihenkilön sekä Keskimaan työhyvinvointipäällikön hänelle sanomat kannustavat sanat.

  • Perttu ja Satu kannustivat minua tekemään sairauslomalla mukavia asioita, jotta en murehdi turhista ja masennu. He vakuuttivat minut siitä, että jos yhdessä suunnittelemamme töihin paluun prosessi ei mene niin kuin olemme ajatelleet, sitten vaan etsitään uusia vaihtoehtoja ja räätälöidään työtä lisää. Tämä poisti paljon stressiä ja antoi minulle paremmat mahdollisuudet keskittyä parantumiseen.

 

Takaisin töihin

Leikkauksen ja sairausloman jälkeen Pälvimäen oli tarkoitus palata töihin verkkokaupan keräilyjen pariin ensin 50 % tunneilla ja sieltä pikkuhiljaa takaisin hedelmä- ja vihannesosastolle. Paranemisprosessi sujui kuitenkin ajateltua paremmin ja hän palasi kesäloman jälkeen heti täysillä tunneilla keräilyyn ja on sittemmin palannut pikkuhiljaa tekemään myös hedelmä- ja vihannesosaston tunteja. Työnkuva on saanut myös uusia ulottuvuuksia.

  • Olen juuri aloittanut visuaalisen markkinoinnin etäopiskelun, joka tukee nykyistä työnkuvaani koko talon visuaalisissa esillepanoissa. Lisäksi olen mukana Keskimaan S-ergolähettilästoiminnassa. Lähettiläänä toimin oman työni ohessa esihenkilön ja työyhteisön tukena ja apuna kaikissa työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Jo omien kokemuksieni kautta voin olla auttamassa, kannustamassa ja kuuntelevana korvana muille.

S-ergolähettilästoiminta on ollut Keskimaalla toiminnassa useamman vuoden. Vuoden 2022 alusta saakka toimintaa on ohjattu S-ryhmätasoisesti.

  • Ergolähettiläänä tarkkailen esimerkiksi työntekijöiden nostoasentoja, pidän huolta, että heiltä löytyy oikeat työkalut, turvapuukot, hanskat, jalkineet yms. Kyselen myös oma-aloitteisesti mitä työkavereille kuuluu ja ohjaan mahdollisesti ottamaan yhteyttä työterveyteen tai meidän erinomaisiin fysioterapeutteihimme.

Pälvimäki kokee, että hyvinvointi lähtee myös paljolti omasta asenteesta.

  • Omasta temppelistään kannattaa pitää huolta ja hakea apua ajoissa, meillä on laaja verkosto ammattilaisia tukenamme.