Harjoittelijan työssäoppimista tukemassa


7.12.2022

Työpaikkaohjaaja toimii yhteyshenkilönä koulutuksen järjestäjän ja työpaikan välisessä yhteistyössä. Työpaikalla hän perehdyttää, mentoroi, antaa palautetta, auttaa harjoittelun aikana ja osallistuu harjoitteluun liittyviin palavereihin.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Tero Takalo-Eskola

 

Ohjaaja osallistuu muun muassa opiskelijan arviointiin ja ammattiosaamisen näyttöjen järjestämiseen. Työpaikkaohjaajan nimeää aina työnantaja.

Eetu Hukka toimii ravintola Revolutionissa työpaikkaohjaajana ja keittiön vuoromestarina. Jo omien opiskelujensa aikaan Hukka koki yhteistyön opettajien kanssa luontevaksi, tätä yhteistyötä hän on päässyt jatkamaan työpaikkaohjaajan roolissaan.

- Harjoittelijoiden opettaminen ja ohjaaminen tulee minulta sydämestä, on hauskaa ja merkityksellistä auttaa aloittavia tekijöitä. Tämä antaa minullekin tosi paljon. Jossain vaiheessa harkitsin itsekin opettajaksi ryhtymistä, mutta tällä erää tämä riittää, Hukka kertoo.

Omaa osaamistaan työpaikkaohjaajana Hukka on kehittänyt Gradian järjestämässä työpaikkaohjaajan koulutuksessa. Koulutuksessa ohjaaja saa tietoa muun muassa tutkintovaatimuksista ja oppia palautteen antamiseen sekä erilaisiin ohjaustilanteisiin.

- Koulutus päivitti tietojani ja antoi hyvät valmiudet muun muassa harjoitteluihin liittyviin arviointitöihin. Tukea omaan työhöni saan tarvittaessa Keskimaan muilta työpaikkaohjaajilta sekä tietysti Revon työntekijöiltä, kuten vuoropäälliköiltämme. Heidän kanssaan jaamme vastuita harjoittelijoista.

Harjoittelijat tuovat työpaikalle positiivista virtaa ja uutta intoa. Työpaikkaohjaajan roolissa on Hukan mielestä parasta se, kun näkee harjoittelijan kehityksen.

- On hienoa nähdä, kun työharjoittelijat oppivat uutta ja pääsevät kiinni talon toimintatapoihin. Harjoittelun aikana pääsemme näyttämään ja opettamaan harjoittelijoille myös sellaisia asioita, joita ei ole koulussa opetettu. Parhaimmillaan opiskelija saa harjoittelusta opin lisäksi lisää intoa alaa kohtaan.

 

Jalka oven välissä

Revolutionissa työharjoittelijoita käy kaikilta vuosikursseilta, aloittavista opiskelijoista pian opintojaan päättäviin. Harjoittelijoiden määrä vaihtelee paljon, enimmillään heillä on viisi harjoittelijaa.

- Tällä hetkellä meillä on neljä harjoittelijaa Revolutionissa ja yksi Vennin puolella. Tämä on aika lailla maksimimäärä mitä pystymme ottamaan kerralla.

Se miten asennoituu, on ratkaisevin tekijä siinä mitä opiskelija saa irti harjoittelultaan.

- Kun on ollut meillä harjoittelussa, on jalka isosti jo oven välissä, kun mietitään esimerkiksi kesätöitä. Harjoittelun aikana opiskelijalla on hieno tilaisuus näyttää mitä osaa ja millainen on asenteeltaan. Se, että jaksaa tehdä hommia hyvällä tsempillä, avaa kyllä ovia jatkoakin varten. Töitä tältä alalta löytyy.

 

Millaisia mahdollisuuksia Keskimaa tarjoaa opiskelijoille, lue lisää tästä.