What’s it like to be a keskimaalainen?


19.12.2022

Ravintolakeittiöihimme on saatu tervetullutta vahvistusta filippiiniläiskokeista, jotka ovat täyttä timanttia sekä osaamiseltaan että asenteeltaan.

Teksti ja kuva: Kristiina Tammitie

 

Viime toukokuussa Keskimaalle saapunut Juan Lima työskentelee ABC-kokkina. Jayson Yco on puolestaan edennyt kolmessa vuodessa Rosson vuoromestariksi.

– Working in this croup is really great. Keskimaa gives us so much, Jayson ja Juan kiittelevät.

Ravintolakeittiöissä on ollut jo pitkään haasteita osaavan työvoiman saatavuudessa. Alaa koetelleiden koronasulkujen jälkeen työvoimapula on pahentunut entisestään. Yksi ratkaisu on kansainvälinen rekrytointi, johon myös Keskimaa on tarttunut. Henkilöstövuokraukseen keskittyvän Baronan kautta Keskimaahan tuli viime toukokuussa kahdeksan filippiiniläistä kokkia. Heistä puolet teki kesäkauden ajan töitä Viitasaaren ABC:llä.

– Meidän porukka toivotti ulkomaalaisvahvistuksemme todella lämpimästi tervetulleiksi avuksemme. Ilman heitä olisimme olleet erittäin vilkkaan kesän aikana suoraan sanottuna pulassa, kuvailee ABC Viitasaaren liikennemyymäläpäällikkö Kirsti Partti, jolle filippiiniläiset ovat antaneet lempinimen Miss Kipa.

Hän korostaa, että filippiiniläiskokit ovat alansa ammattilaisia. He ovat selviytyneet kotimaassaan läpi tiukoista soveltuvuustesteistä päästäkseen mukaan Baronan valitsemaan joukkoon.

– Meillä he oppivat todella nopeasti talon tavoille, miten työt tehdään ja miten homma toimii. Perehdytysmateriaalia on käännetty englanniksi heitä varten ja keittiössä työkielikin vaihtui sujuvasti, kun englantia uskallettiin lähteä rohkeasti käyttämään.

Syksyn tullen Viitasaaren Apsin filippiiniläiskokeista kolme neljästä siirtyi Jyväskylään Keskimaan ravintoloihin töihin. Liikennemyymälähommiin jäi Juan Lima, joka tekee töitä sekä Viitasaarella että Palokassa.

– The first months have gone well. We never have any problems. Be in the kitchen it’s all the same, whether you are in the Philippines or Viitasaari. And these people here are just great, Juan toteaa.

Hän kertoo ihastuneensa paitsi työryhmäänsä, myös ABC:n ikkunoista ja terassilta avautuvaan keskisuomalaiseen järvimaisemaan.

– The nature is amazing. My teammates take me to the summer cottage, and we went the sauna and… what is it… that round pool…palju? We also jumped into the lake and went fishing. I’ve noticed that beer is always involved in these hobbies, Juan nauraa.

Toinen koti

Juan sanoo kokevansa itsensä Keskimaalla arvostetuksi.

– It seems that they really wanted me and my friends to work here. It’s been great for us, hän pohtii.

­– And we won’t let you go, Miss Kipa heittää väliin topakasti.

Juan ei tosin edes suunnittele lähtöä. Syksyn mittaan jatkuvasti lyhentyneet päivät sen enempää kuin räntäsateetkaan eivät ole onnistuneet lannistamaan hänen iloista hymyään.

– This is my second home now. I look forward next May when the contract with Barona ends and I get Keskimaa as my employer. I’m sure that makes me happy. Next month I will go to a language course because I want to learn Finnish as well as possible.

Juanin ja muiden uusien tulokkaiden mentorina toimiva Jayson Yco on Keskimaan ensimmäinen filippiiniläisvahvistus. Hän tuli Suomeen yli kolme vuotta sitten elokuussa 2019.

Jayson kertoo lähteneensä toiselle puolelle maapalloa, koska halusi nostaa omaa ja läheistensä elämänlaatua. Suomessa kokki tienaa huomattavasti paremmin kuin Filippiineillä.

­– I also wanted new experiences. I must say, I love living here in Finland. People are friendly and I work for a company that doesn’t let me down. I feel lucky, Jayson kuvailee.

Rossossa kokkina aloittanut Jayson siirtyi Keskimaan kirjoille, kun Baronan kanssa tehty vuoden mittainen sopimus päättyi. Koronasulkujen aikana hän työskenteli Sokos-keskuksen Hesessä, joka oli avoinna take away -palveluna. Korvaava työ piti löytää ravintola-alalta, sillä Jaysonin oleskelulupa ei mahdollista toimialan vaihtamista.

– I’m so grateful that Keskimaa offered me a job during the corona lockdown. My friend was working in a company that was closed and he had no job.

Viime kesänä Rosson vuoromestariksi nimitetty Jayson on kolmessa vuodessa kotiutunut Jyväskylään ja Keskimaahan hyvin, vain kieli tuntuu edelleen tuskaisen vaikealta. Nyt Jayson on aloittanut Jollaksessa vuoropäällikkövalmennuksen. Opiskelu tapahtuu suomeksi, mikä motivoi entistä enemmän oppimaan kieltä.

– First year was very challenging for me because the language is so hard. Today I understand Finnish quite well, but speaking is still difficult. Now I’m studying Finnish at Gradia and learning all the time, day by day.

Jayson uskoo pysyvänsä Keskimaalla töissä, eikä suunnittele ainakaan lähiaikoina paluuta Filippiineille.

– At Rosso we have a fantastic team and leadership. I like being a keskimaalainen, it is really great. I feel like I’m treated as one of Keskimaa’s own, not as an immigrant, hän kuvailee.