Missä piilee Kyyjärven Salen ja Joutsan ABC:n salaisuus?


23.1.2023

Kyyjärven Sale ylsi toimipaikkojen työyhteisötutkimus*-rankingissa hopeasijalle huikealla luvulla 91,4. Tulos on pysynyt poikkeuksellisen korkeana jo kolmen vuoden ajan. ABC Joutsan TYT nousi puolestaan yli seitsemän pykälää ylöspäin, päätyen lukuun 82,4.

Teksti ja kuvat: Kristiina Tammitie

 

Kaksi työryhmää, eri toimialoilla ja parin sadan kilometrin päässä toisistaan – ihmiset voivat hyvin ja viihtyvät työssään. Mikä on heidän salaisuutensa?

– Hyvä porukka. Kahdella sanalla sanottuna siinä on meidän salaisuus, Katja Hänninen ja Tanja Peltola vastaavat.

He ovat olleet aikoinaan koulussa samalla luokalla ja tehneet yhdessä töitä parikymmentä vuotta.

– Me kaikki työryhmän jäsenet tunnemme toisemme tosi hyvin ja haluamme, että meillä on hyvä ja helppo olla yhdessä. Koskaan ei ole ollut mitään kähinöitä, eikä tarvitse miettiä, tuleeko jostain sanomista tai uskaltaako tehdä tätä tai tuota, Katja ja Tanja selittävät TYTin toimipaikkavertailussa kakkoseksi sijoittumisen taustoja.

– Yhteishenki on työssä todella tärkeä asia, samoin se, että ollaan kivoja toisillemme, eikä jätetä omia hommia toisten tehtäväksi, porukkaan vajaat viisi vuotta sitten Virpi Järvinen jatkaa.

 

Pelisilmää, tietoa ja uskallusta

Myymäläpäällikkö Taina Hertteli toteaa, että Kyyjärven Salessa ei esihenkilön tarvitse ikinä arvuutella, millä jalalla kukakin on noussut aamulla.

– Sekin varmasti vaikuttaa porukkahenkeen, että kaikki osaavat tehdä kaikkea. Näillä naisilla ei sormi mene suuhun yllättävienkään tilanteiden takia, koska heillä on riittävästi tietoa, hyvää pelisilmää sekä uskallusta tehdä päätöksiä itsenäisesti. Yhteispeli sujuu ja arki rullaa, Taina kiittelee.

TYT-tutkimuksessa työryhmäläiset antoivatkin täydet pisteet muun muassa työhön liittyvien odotusten tietämisestä, yksikön tavoitteiden selvyydestä, osaamisen jakamisesta sekä valmiudesta tehdä normiodotuksia enemmän.

Yksintyöskentelyyn on totuttu

Kauppakeskuksessa kahden valtatien risteyksessä sijaitsevassa Salessa asiakas- ja myyntimäärien sesonkivaihtelut ovat suuria. Syksyn ja talven aikana myymälässä tehdään yksin töitä päivittäin sekä aamuisin että iltaisin.

– Ei yksintyöskentely ole työtyytyväisyyttä heikentävä asia, koska me kaikki olemme siihen tottuneet vuosien varrella. Itse työ on kuitenkin monipuolista ja sisältää sopivasti uusien asioiden, kuten esimerkiksi Kassun ja EP-tilausjärjestelmän opettelemista.

Sale on Kyyjärven ainoa kauppa, joten työryhmäläisille on selvää, että he tekevät kyläläisten kannalta merkityksellistä työtä.

– Ilman meitä kyläläiset, etenkin vanhemmat ja autottomat ihmiset olisivat pulassa.

 

Hyvällä saa hyvää

Katja ja Tanja laskevat, että Salessa on ollut heidän työvuosiensa aikana toistakymmentä päällikköä. Tainan he arvioivat olevan parhaasta päästä. Näin voi päätellä myös TYTin perusteella, sillä arviot ovat tapissa muun muassa päällikön tavasta antaa tunnustusta hyvin tehdystä työstä, jakaa tietoa ja osoittaa luottamusta.

– Työssäni pyrin aina ajattelemaan asioita työntekijän näkökulmasta, miltä hänestä tuntuu ja minkälaista tukea hän tarvitsee voidakseen tehdä työssä parhaansa. Uskon vakaasti, että hyvällä saa hyvää aikaan, sydämellisyydestään ja empaattisuudestaan tunnettu Taina toteaa.

 

Tehtäväkuvia ja työtapoja uudistettu

Joutsan ABC:n TYT-tulokset ovat kohentuneet kaikkien tutkimukseen sisältyvien asiakokonaisuuksien osalta. Erityisiä vahvuuksia ovat työn hallintaan ja lähijohtamiseen liittyvät seikat, muun muassa ongelmiin tarttuminen sekä tunnustuksen ja palautteen antaminen.

– Olemme myllertäneet niin tehtäväkuvia kuin toimintamallejamme. Kaikkien on ollut helpompi työskennellä sen jälkeen, kun teimme muutoksia vuoroihin ja työtapoihin. Arjen sujuvuus on selvästi parantunut, sanoo liikennemyymäläpäällikkö Liina Lauren.

– Meillä panostetaan entistä enemmän yhdessä tekemiseen ja kaverin auttamiseen. Nyt on erityisen hyvä tsemppi päällä, vahvistaa Elina Virtaniemi.

– Uudet käytännöt ovat tuoneet arkeen piristystä. On hyvä, että perustekemiset ovat kaikkien hallinnassa, esimerkiksi salin väki osaa tehdä burgerin ja aamiaislautasen, ja vastaavasti kokki osaa käyttää kassaa ja ladata kahvikoneen. Tällä hetkellä meillä ei ole edes henkilöstövajausta, Anne Soilu jatkaa.

Anne myöntää, että kaikki uudet asiat saavat häneltä ensi alkuun täystyrmäyksen.

– Vuosien mittaan ovat särmät pikkuisen hioutuneet, mutta olen edelleen hyvin jyrkkä ihminen ja aina vastaan kaikkia muutoksia. Liina osaa kyllä hyvin käsitellä minua ja antaa aikaa asioiden kypsyttelyyn, Anne antaa tunnustusta esihenkilölleen.

 

Tauot pidetään ajallaan

ABC-tiimissä työhyvinvointi on parantunut ja työn stressaavuus ja kuormittavuus vähentyneet. Liina muistuttaa, että kun jokainen yksilö voi hyvin, myös työryhmä voi hyvin – ja asiakastyytyväisyys kasvaa.

– Yleensä tällä alalla hyväksytään esimerkiksi se, että tässä työssä ja näissä olosuhteissa ei pysty taukoja pitämään. Näin oli myös meillä, erityisesti iltavuorossa, ennen kuin nostimme prioriteetiksi, että tauot pidetään. Jokainen tarvitsee hetken breikin, koska ilman ruoka- ja kahvitaukoja ei tossu liiku eikä ajatus pelaa. Sen sijaan nälkäkiukku kasvaa, eikä sen peittely välttämättä onnistu kokeneeltakaan asiakaspalvelijalta, Liina kuvailee.

– Ihanaa, että todella pääsee tauoille. Sitä osaa arvostaa, kun on kokemusta muustakin, Elina toteaa.

 

Fiilismittari auttaa johtamisessa

Liina tekee itse suorittavaa työtä tauottajana sekä muutenkin sen minkä ehtii ja pystyy.

– Olen pääsääntöisesti joka päivä ainakin muutaman tunnin keittiössä, salissa tai marketissa. Se on paras paikka nähdä sekä asiakas- että työtyytyväisyyden kannalta keskeiset asiat, niin vahvuudet kuin kehittämiskohteetkin.

Liina pitää mobiilisti toimivan Mojovan fiilismittaria arvokkaana ja toimivana lähijohtamisen välineenä.

– Kannustan työryhmäläisinä laittamaan Mojovaan kaikkea mahdollista, mikä vain on sydämellä.

Elina nauraa, että hänen sydämellään on ABC Joutsa.

– Tykkään työstäni valtavasti. Se on monipuolista ja pystyn kehittämään itseäni. En voisi kuvitella enää muuta työtä itselleni.

 

Uuden oppimista ei rajoiteta

Työn sujuvoittamisen ja tauottamisen ohella positiivista kehitystä on tapahtunut osaamisen kasvattamisessa ja perehdyttämisessä, joka on Elinan vastuualuetta.

– Kassan lisäksi halukkaat pääsevät tekemään esimerkiksi burgeria. Luotetaan, annetaan vastuulta ja lisäperehdytystä saa niin paljon, kun vain haluaa uutta oppia. Monipuolista osaamista ei voi korostaa liikaa, lähiesihenkilön ammattitutkintoa parhaillaan suorittava Elina kuvailee.

 

* TYT-indeksi kuvaa työyhteisötutkimuksen kokonaistulosta. Tulos on 0, jos kaikki vastaajat olisivat äärimmäisen kriittisiä ja 100, jos kaikki vastaajat olisivat äärimmäisen myönteisiä vastatessaan kaikkiin indeksikysymyksiin.