Hyvä kiertämään


1.6.2023

Hyvä fiilis ja ilo välittyy Amarillon apulaisravintolapäällikkö Henriikka Tolvasen olemuksesta. Kuin hänet ympäröisi musiikki, jota kukaan muu ei kuule. Eikä ihmekään, onhan hän myös ammattimuusikko. Niin laulamisessa kuin esihenkilönä työskennellessä on sanoilla suuri merkitys.

Teksti ja kuva: Katja Hyytiälä

 

Apulaisravintolapäällikön työ on monipuolista ja sisältää niin hallinnollista kuin suorittavaa työtä. Omaa johtamisosaamistaan Henriikka vahvistaa opiskelemalla Gradiassa lähiesimiestyön ammattitutkintoa. Tutkinto suoritetaan oppisopimusopiskeluna työn ohessa.

- Opiskeluideni kautta olen saanut valtavasti uutta näkökulmaa ja varmuutta tekemiseeni. Amarillon ravintolapäällikkö Paula Janhonen on aivan ihana. Hän antaa vastuuta, haastaa ja luottaa. Minulla on tunne, että mielipiteilläni on väliä ja minua kuunnellaan, olen siitä tosi kiitollinen.

Henriikka on pohtinut paljon sitä, millainen esihenkilö haluaa itse johtamistyyliltään olla. Varmaa on, että hän laittaa hyvän kiertämään ja antaa takaisin kaiken sen mitä on itse työurallaan saanut. Hän kokee, että kannustava ilmapiiri ja positiivinen palaute on tärkeää kaikille, oli työssään sitten läpikulkumatkalla tai tullut jäädäkseen.

- Kannustavilla sanoilla on suuri merkitys, varsinkin uransa alkuvaiheissa olevalle henkilölle. Niitä muistoja kannetaan mukana ikuisesti. Haluan tukea ja luoda ilmapiirin, jossa jokainen tuntee olevansa yhtä arvokas.

Muusikon laulukeikat ovat tällä hetkellä taka-alalla. Monipuolinen työ Amarillossa on vienyt mennessään.

- Saanko sanoa, että työssäni on kaikki parasta? Minulla on tällä hetkellä paljon mielenkiintoista uutta opittavaa, pääsen työssäni tekemään hallinnollisia töitä, budjetointia, markkinointia ja olemaan kuitenkin läsnä myös työkavereille. Ravintola-alalla töitä tehdään vahvasti tiiminä, työporukkamme on aivan mahtava ja esihenkilötyö valtavan palkitsevaa.

Sinä riität

Kesälomien pyörähtäessä käyntiin Amarilloon saapuu yli kymmenen 18–27-vuotiasta kesätyöntekijää erilaisilla osaamistaustoilla. Uudet työkaverit saavat Keskimaan yleisen sekä toimipaikkakohtaisen perehdytyksen.

Amarillossa kesätyöntekijöiden perehdytykseen ja heidän tukemiseensa on vastuutettu iso joukko työkavereita.

- Jokaiselle kesätyöntekijällemme nimetään vuoropäälliköistämme oma ”tukihenkilö”, jonka vastuulla on perehdyttää lisää arjen lomassa, kuunnella huolet ja iloita onnistumisista.

Henriikka pitää tärkeänä, että kesätyöntekijät tietävät mitä heiltä odotetaan ja työnkuvat ovat selkeät. Nämä lisäävät työn mielekkyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Keväällä hän tekee listauksen asioista, joita kesätyöntekijöiden odotetaan osaavan kesäkuun loppuun mennessä. Kun kriittisemmät opinpaikat listataan ylös, on niitä kohti helpompi mennä.

- Kesätyöntekijän roolin kirkastaminen on todella tärkeää, koska aikaa opettelulle on rajallisesti. Listaus helpottaa niin päälliköiden kuin kesätyöntekijöiden työtä. Opittavien asioiden lista käydään yhdessä läpi kesäkuun lopulla ja katsotaan missä kohtaa osaamisen kanssa mennään.

Henriikka toivoo, että jokainen kesätyöntekijä on saanut kesän loputtua mukaansa tunteen, että niin asiakkaat kuin työyhteisö ovat ottaneet hänet hyvin vastaan ja olleet hänen puolellaan. Hän on oppinut uutta ja saanut varmuutta työskentelemiseen omana itsenään.

- Meillä on lupa olla oma itsensä ja tehdä työtä oman persoonansa kautta. Toivon, että olemme pystyneet ottamaan jokaisen yksilölliset tarpeet ja vahvuudet huomioon.

Tämän kesän kesätyöntekijöiden joukossa on myös niitä, jotka ovat työskennelleet Amarillossa ennenkin.

- Se että meille halutaan palata toisenakin kesänä työskentelemään, on paras palaute mitä voimme työyhteisönä saada.