Kohti uusia vastuutehtäviä


12.6.2023

Nora Puolakka hyppäsi osaksi Sataman Viilun henkilökuntaa viime heinäkuussa. Mitä kuuluu nyt, kun avauksesta on kulunut vuosi?

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Venla Kauppinen

 

Viilun ensimmäinen vuosi on kulunut nopeasti ja sinä aikana niin henkilökunta kuin Viilukin on kokenut ja kehittynyt paljon.

- Ensimmäinen kesä oli hurja, Viilun valtava suosio yllätti varautumisesta huolimatta meidät kaikki ja hyppäsimme koko työporukka heti syvään päätyyn. Onneksi henkilökuntamme on tosi monipuolinen, meillä on eri-ikäisiä tekijöitä, ravintola-alan konkareita ja vasta aloittaneita, yhdessä täydensimme toisiamme.

Nora aloitti Viilussa tarjoilijana, tuleva kesä tuo jälleen uutta opeteltavaa, kun hän saa lisää vastuuta siirtyessään vuorovastaavan töihin.

Menneen vuoden aikana hän on päässyt tutustumaan Viilun toimintaan ja eri tekemiseen erittäin laajasti. Nopea eteneminen uusiin vastuutehtäviin on mahdollista, kun on rohkeutta kokeilla, kohdata ihmisiä ja intoa oppia uutta.

- Haaste on vastaanotettu ja koen että minusta on siihen. Odotan innolla mitä kaikkea rooli tulee pitämään sisällään. Minua motivoi toisten auttaminen ja ihmisten kanssa yhdessä tekeminen. Näiden asioiden parissa pääsen varmasti oppimaan paljon uutta.

Nora kannustaa jokaista uutta tekijää uskomaan omaan tekemiseensä ja siihen, että riittää juuri sellaisena kuin on. Työyhteisöissä tarvitaan yhtä monenlaisia tekijöitä kuin on asiakkaitakin.

- Meillä jokaisen persoona saa näkyä työssä. On tärkeää, että saa olla oma itsensä. Ravintola-ala kasvattaa tosi paljon muun muassa paineensietokykyä ja kanssakäymistä erilaisten ihmisten kanssa. Mielestäni jokaisen olisi hyvä jossain vaiheessa olla ravintolassa edes hetken töissä.

Työkaverin tukena

Viilussa lähdetään varmoin ottein kohti sesonkia. Nora kokee, että viilulaiset ovat parhaimmillaan silloin kun talossa tapahtuu. Kesäsesonki kiireineen ei jännitä häntä, tulevia tapahtumia, auringonpaistetta ja hyvää fiilistä odottavat kaikki.

- Toivon että kesä tuo paljon menoa ja meininkiä ja saadaan tehdä hommia. Suomen kesä kyllä pitää huolen, että päästään huilaamaankin. Kun sataa, niin silloin hiotaan pieniä juttuja, kehitetään ja vedetään happea. Aurinkoisina päivinä nautitaan siitä, kun talo on täynnä iloisia ihmisiä.

Viilussa ollaan aina työkaverin tukena. Koskaan ei ole niin kiire, etteikö työkaveria kerettäisi auttamaan.

- Hyvässä työyhteisössä on lupa kysyä apua, tehdä virheitä ja kokeilla uutta. Parhaimmassa tapauksessa työkavereista tulee ystäviä myös työn ulkopuolella.

 

Tervettä itsekkyyttä

Ravintola-alalla työskentely on monipuolista, kiireistä ja hetkittäin henkisesti sekä fyysisesti kuormittavaa. Nora kannustaakin pitämään huolta omasta jaksamisesta, sillä pitkään jatkunut stressi saattaa nakertaa voimia lähes huomaamatta.

-Minulle oma terveys ja jaksaminen ovat erittäin tärkeää ja olen oppinut pitämään niistä huolta. Jaksaminen ei voi aina olla samalla tasolla, on normaalia, että se vaihtelee. Jos kokee työssään väsymystä, se kannattaa nostaa rohkeasti esiin. Kun itse koin kuormituksen käyneen liian suureksi, sain siitä kertoessani hyvin tukea. Asiaan reagoitiin, sain apua ja väljyyttä vetää happea.

Nora on onnellinen, että Keskimaalla työskennellessä ei tarvitse murehtia siitä onko työnantaja hänen puolellaan. Työkavereista pidetään hyvää huolta.