Hyvä työyhteisö syntyy positiivisesta vireestä, joustavuudesta ja työkaverin auttamisesta


21.6.2023

Keskimaa on kulkenut Marian matkassa läpi monen elämänvaiheen. Välillä tiet ovat eronneet ja sitten on taas kohdattu. Yhteistä taivalta on takana nyt jo 30 vuotta.

Teksti ja kuva: Katja Hyytiälä

 

Palvelupäällikkö Maria Niemi työskentelee Prisma Keljossa kassan sekä neuvonnan esihenkilönä, vastaten myös työvuorosuunnittelusta.

- Keskimaa on ollut monessa elämänvaiheessa hirveän hyvä työpaikka. Silloin kun lapseni olivat pieniä, tein paljon ilta- ja viikonlopputöitä ja pystyin olemaan päivät lasteni kanssa. Työvuoroja on aina voinut sovitella yhteen vapaa-ajan kanssa. Työnkuvani on muuttunut vuosien varrella ja pitänyt vireyden tekemisessä yllä, hän summaa.

Taloon Maria tuli aikoinaan kassatyöntekijäksi, edeten nykyiseen tehtäväänsä pikkuhiljaa. Esihenkilötyössään hän kohtaa uransa alkumetreillä olevia ja kaupan alan konkareita. Maria kokee, että jokainen tekijä tuo omannäköisensä panoksen työyhteisöön ja jokaista tarvitaan.

- Ihmisillä on niin erilaisia lahjakkuuksia ja vahvuuksia, jokainen on jossain hyvä. On hienoa päästä työskentelemään monenlaisten persoonien kanssa. Minulle on esihenkilönä tärkeää, että työntekijät tulevat hyvillä mielin töihin ja poistuvat kotiin samalla fiiliksellä.
Positiivinen vire ruokkii hyvää yhteishenkeä ja luo turvallisuutta, jossa jokaisella on rohkeutta olla oma itsensä.

Hyvä alku työlle

Prismaan saadaan vähän väliä uusia työkavereita. Jokaista uuteen työpaikkaan tulijaa yhdistää ainakin yksi seikka – alkujännitys.

- Jännitys on normaalia, meistä jokainen kokee sitä työuransa aikana. Myös itseltäni vaadittiin paljon rohkeutta siinä kohtaa, kun siirryin omassa työryhmässäni esihenkilöksi. Aika ja hyvät työkaverit auttavat alkuun. Meistä jokainen täällä haluaa, että uudet tekijät pärjäävät ja onnistuvat työssään, olemme heidän tukenansa.

Maria muistuttaakin aina uusia tekijöitä antamaan itselleen aikaa, hetkessä ei voi oppia kaikkea. Hänen mielestään virheitäkään ei tarvitse pelätä, ne kuuluvat opetteluun.

- On hienoa päästä todistamaan sitä hetkeä, kun on menty muutamia kuukausia eteenpäin ja uuden työntekijän ryhdistäkin jo näkee, kuinka hän on saanut varmuutta tekemiseensä ja loistaa koko olemuksellaan.

Parhaillaan Keskimaalla uuden äärellä on useita satoja kesätyöntekijöitä. Maria toivoo asiakkailta ymmärrystä työn ensi hetkiin.

- Uudet työntekijät tekevät parhaansa osaamisella, joka heillä juuri sillä hetkellä on. Annetaan ymmärrystä ja aikaa uusissa tilanteissa. Yhdessä asiakkaiden kanssa voimme tarjota hyvän alun jokaisen työlle.