Lähiesihenkilökoulutus antaa hyvät valmiudet uralla etenemiseen


20.9.2023

Keskimaa tarjoaa urapolkumahdollisuuksia ja lukuisia oman osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Aloitteleville esihenkilöille, vastuuhenkilöille sekä vastuuhenkilötehtäviin siirtyville on tarjolla esimerkiksi lähiesimiestyön ammattitutkintoon tähtäävä lähiesihenkilökoulutus.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Jani Rutanen

 

Keskimaalla pidetään tärkeänä, että työntekijöillä on mahdollisuus kehittyä ja kasvaa työssään. Joillain urapolku voi viedä omalla toimialalla eteenpäin, ja toisella taas kokonaan uudelle toimialalle uutta opettelemaan. Esihenkilökoulutus on oiva valinta lähiesihenkilötyössä toimiville ja soveltuu esimerkiksi apulaispäälliköille, vuoropäälliköille, vuoromestareille, saatavuusvastaaville ja myynninohjaajille.

- Toimipaikkojen vastuuhenkilöt ovat avainasemassa siinä, että kaikilla on hyvä olla työssä ja hommat rullaavat. Erilaiset tutkintomme ja valmennuksemme auttavat heitä onnistumaan työssään ja kasvattavat vastuuhenkilöiden osaamista ja sitä kautta myös koko tiimin. Maailma muuttuu koko ajan, meidän pitää taata että tekijämme kasvavat mukana, avaa Osuuskauppa Keskimaan osaamisen kehittämispäällikkö Riina Nuutinen.

Tutkinnon suoritettuaan henkilö voi työskennellä päivittäisjohtamisen tehtävissä esimerkiksi vuoron, tiimin, osaston tai palveluyksikön lähiesihenkilönä tai työryhmänsä vetäjänä.

- Koulutuksen pituus riippuu opiskelijan taustasta, normaalisti se on noin vuoden mittainen. Koulutusta järjestetään yhdessä Gradian sekä Jollaksen kanssa, Nuutinen kertoo.

S-market Laukaassa saatavuusvastaavana työskentelevä Terhi Ylönen on lähdössä innostunein ja odottavaisin mielin mukaan seuraavaan Keskimaan lähiesimiestyön ammattitutkintoryhmään.

- Olen työskennellyt Laukaassa saatavuusvastaavana vasta tovin, joten uskon että tämä valmennus tulee antamaan minulle runsaasti syvempää tietotaitoa vastaavan roolissa toimimiseen ja paljon työkaluja sekä laajempaa näkökulmaa päivittäiseen työntekoon. Suhteellisen tuoreena keskimaalaisena odotan myös uusien verkostojen saamista ja toisilta oppimista, kertoo Ylönen.

Lukuisia mahdollisuuksia

Tulevaisuuden vastuuhenkilöiltä odotetaan hyvää itsensä sekä muiden johtamisen että ohjaamisen kykyä, vahvoja organisointi- ja priorisointitaitoja sekä tunneälyä. Muuttuvassa maailmassa on oltava valmis jatkuvaan kehittymiseen.

- Meillä on lukuisia menetelmiä, joilla kehittää omaa osaamista. Näitä ovat muun muassa osaamis- ja kehityskeskustelut, urasparrit, sijaisuudet / työkierto omalla toimialalla tai toisella toimialalla, kurssit, koulutukset, itseopiskelu, oppiminen toisilta työnohessa jne. Jokaiselle löytyy varmasti mieluisin tapa, Nuutinen kannustaa.

Jotta henkilön omaan tilanteeseen löydetään sopiva osaamisen kehittämisen polku, vaatii se avointa kommunikointia yksiköissä. Nuutinen kokee, että paras reitti uuden opin äärelle onkin hyvä keskusteluyhteys oman esihenkilön kanssa, oman toimenkuvan sekä oman osaamisen tunteminen ja avoin mieli.

- Toivon, että työntekijät kertovat esihenkilöilleen avoimesti millaisissa asioissa he toivovat uutta oppia ja miksi se olisi tärkeää. Ja että esihenkilöt lähtevät rohkeasti kuulemaan, keskustelemaan ja etsimään reittejä osaamisen kehittämiseen. Keskimaalla on monia menetelmiä, joista varmasti löytyy jokaiselle sopiva tapa kehittymiseen – suurin osa oppimisesta tapahtuu työssä ja toisilta oppien, kokemusten kautta. Mutta tietoisuus ja tavoitteet tekevät oman osaamisen kehittämisestä näkyvää ja konkreettista.

S-market Laukaan marketpäällikkö Nina Röppänen ehdotti Ylöselle hakeutumista lähiesihenkilökoulutukseen.

- Kun Nina ehdotti minulle kyseistä valmennusta, innostuin saman tien. Oman esihenkilön kannustus ja tuki on ollut todella upeaa. Olen työskennellyt kaupan alalla jo reilut 10 vuotta ja korkeakouluopinnoistani on jo viisi vuotta, koen että nyt on tosi hyvä hetki lähteä jälleen opintojen pariin, toteaa Ylönen.