Kesätyöstä oppimisen iloa ja uusia kokemuksia


25.6.2024

Miten kesätyöt ovat lähteneet käyntiin, kuinka uudet tekijät on otettu toimipisteissämme vastaan ja miten he ovat viihtyneet? Kyselimme kuulumisia kesätyöntekijöiltämme.

Teksti ja kuvat: Katja Hyytiälä

 

Keskimaan toimipaikoissa on jälleen satoja kesätyökavereita apunamme. Osa tulee useaksi kuukaudeksi ja osa piipahtaa tutustumaan työelämään kahdeksi viikoksi. Riippumatta kesätyön kestosta, ovat he meille arvokkaita työkavereita, jotka auttavat pitämään liiketoimintojemme pyörät pyörimässä ja palvelun sujuvana.

Monipuolisia tehtäviä ja uusia taitoja

Emmi Hyytiälä (18) hyppäsi alkukesästä mukaan liikennemyymälän vilkkaaseen maailmaan, kun kesätyöpaikka irtosi Palokan ABC Liikennemyymälästä.

- Törmäsin somessa Keskimaan Etsimme kesätyöntekijöitä emme robotteja -julkaisuihin ja ne herättivät kiinnostukseni, olen myös kuullut Keskimaasta paljon hyvää.

Ensimmäisien kuukausien aikana Emmi on päässyt tekemään monipuolisia liikennemyymälän työtehtäviä: ottamaan muun muassa tilauksia vastaan, olemaan kassalla, tekemään täyttöjä ja pitämään huolta yleistilojen siisteydestä.

- Joka päivälle riittää kivaa tehtävää ja uutta opittavaa. Työ on tuntunut tosi mukavalle, olen päässyt käyttämään omia vahvuuksiani asiakaspalvelussa ja oppinut paljon uutta. Uudessa ympäristössä sitä tutustuu itseensäkin ihan eri tavalla ja huomaa itsestään uusia puolia ja paljon kehitystä, se motivoi.

Kokeneet työkaverit auttavat kesätyöntekijät alkuun ja kulkevat rinnalla arjessa. Emmi kokee, että hänet otettiin hyvin vastaan ja perehdytys oli kattava.

- Oli kiva päästä ensin kuulemaan Keskimaasta kokonaisuudessaan, sitten kuulla teoriaa ja päästä testaamaan käytännössä. Tuntuu, että voin olla täällä täysin oma itseni, eikä tarvitse jännittää. Täällä työskentelee monen ikäisiä ja taustaisia ihmisiä, ja kaikki ovat sujut itsensä ja muiden kanssa.

Tulevaisuudessa Emmi haluaisi suuntautua lukemaan psykologiaa, mutta kesätöiden lomassa on herännyt myös kiinnostus kauppakorkeakoulua kohtaan.

Työelämään tutustumassa

15–17-vuotiaille tarkoitetun Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta Prismaan päässyt Nea Ristikivi (16) on tekemässä kahden viikon harjoittelun viimeisiä päiviä.

- Olen hakenut Keskimaalle aikaisemminkin ja tänä vuonna pääsin Prisma Seppälään, olin siitä tosi iloinen. Olen ollut koulun kautta TET-jaksolla Seppälän Prismassa, joten työpaikka sekä ihmiset olivat jo ennestään hieman tuttuja.

Harjoittelun aikana Nea on muun muassa hyllyttänyt, purkanut kuormaa, kerännyt tuotteita hyväntekeväisyyteen, vaihtanut hedelmäpuntareihin tarranauhoja sekä siivoillut.

- Kaikista kivointa on ollut se, kun pääsi keräämään hyväntekeväisyyteen meneviä tuotteita. Siinä pääsi tekemään niin montaa juttua, käyttämään Kamu-käsipäätettä, keräämään päiväystuotteita ja lopputuloksena tuotteet menivät vielä hyvään tarkoitukseen.

Nea kokee, että työpäivät vierähtivät nopeasti ja yhden päivän aikana ehti tekemään paljon erilaisia ja mielenkiintoisia juttuja. Työkavereilta on myös ollut helppo pyytää apua matalalla kynnyksellä.

- Harrastan joukkuevoimistelua ja sitä kautta olen oppinut, että rohkeasti kysymällä asiat selviävät. Kuten joukkuevoimistelussa, myös työelämässä asioita tehdään tiiminä. Välillä työ ei ole tuntunut edes työltä, niin mukavaa on ollut!
Loput kesästään Nea aikoo viettää kavereiden ja perheen kanssa. Tulossa on myös Espanjan matka ja isoseksi riparille lähteminen.

Uusia kokemuksia alaa opiskelevalle

Saana Keränen (18), työskentelee kesän Sataman Viilussa tarjoilijana, ravintola-ala on hänelle jo tuttua muiden töiden sekä opintojen kautta. Saana opiskelee ravintola-alaa Gradian Priimuksella.

- Kun hain kesätöihin Keskimaalle, en toivonut mitään yhtä erityistä paikkaa. Olikin iloinen yllätys, että sain kutsun tulla haastatteluun juuri Sataman Viiluun. Tämä on poikkeava muista ravintoloista ja täältä saan aivan uudenlaisia kokemuksia ja oppeja.

Viilu on tarjonnut Saanalle monenlaisia uusia kokemuksia.

- Ennen tätä työtä en ollut käynyt Viilussa aikaisemmin, myös ulkona olevat terassibaari Topboxit olivat ihan uusi juttu. Olen tykännyt olla niissä töissä, siinä saa itselleen oman pienen vastuualueen ja hyvällä kelillä myös asiakkaita on riittänyt terassilla.

Työ ravintolamaailmassa on osoittautunut Saanan mieleiseksi, ja sen ovat huomanneet myös työkaverit.

- Mun vahvuus on asiakaspalvelu ja sosiaalisuus, tykkään kun saan jututtaa asiakkaita ja on paljon tekemistä ja meininkiä. Monet ovat sanoneetkin, että: ”ihan oikealla alalla olet, tämä on niin sun tyylinen ala”. Tämä työ tuntuu tällä hetkellä itsellekin mieleiseltä, mutta ehkä jossain vaiheessa haluaisin vielä hakea poliisikouluun.

Lue lisää millaista on työskentely Keskimaalla, tästä >