Aitoja työelämäkokemuksia


5.9.2024

Keskimaan neljässä eri kaupan toimipisteessä työskenteli kesällä erityistä tukea tarvitsevia nuoria, Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelijoina. Kesä tarjosi oppia puolin ja toisin.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva S-market Tourula

 

Keskimaalla on tehty pitkään yhteistyötä Ammattiopisto Spesian kanssa, joka tarjoaa ammatillista ja valmentavaa koulutusta nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa. Keskimaan eri kaupan yksiköissä on käynyt vuosia jo useita Spesian opiskelijoita esimerkiksi työharjoittelussa tai tutustumassa työntekoon yhdessä oppilaitoksen kanssa.

- Nämä kokemukset ovat olleet molemmin puolin hyviä, joten halusimme tänä vuonna lähteä tarjoamaan Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelupaikkoja myös heille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Tämä on ollut niin Keskimaalle kuin toimipaikoillekin hyvä ja opettava kokemus, kertoo Keskimaan HR-asiantuntija Anna Taivalmäki.

Kahden viikon Tutustu ja tienaa -paikkoja oli avoinna Prisma Keljossa sekä kolmessa S-marketissa: Savelassa, Tourulassa ja Kolmikulmassa. Nuorten työtehtävät pitivät sisällään pääosin hyllytystä ja kuorman purkua.

S-market Tourulassa on vuosien saatossa ollut paljon erilaisia harjoittelijoita, eri oppilaitoksista – myös Spesialta.

- Työryhmämme on tottunut harjoittelijoihin ja meillä oli selkeät toimintatavat esimerkiksi perehdytyksen suhteen. Myös Spesian nuoret ovat meille tuttuja erityistarpeineen, edellisten lyhyempien työharjoittelujen kautta. Tiimimme otti harjoitteluun tulleet nuoret avoimesti vastaan. Pääsin myös itse työskentelemään toisen harjoittelijan kanssa samaan aikaan. Hän sai toteuttaa meillä omaa järjestelmällisyyttään työtehtävissään ja loisti niissä. Hän noudatti ohjeita tarkasti, toimi itsenäisesti ja tarvittaessa kysyi rohkeasti apua työkavereilta, muistelee S-market Tourulan marketpäällikkö Johanna Lauttaanaho.

Uuden oppimista puolin ja toisin

13 Spesian opiskelijaa haki Tutustu ja tienaa -paikkaa Keskimaalta. Kaikki hakijat kutsuttiin haastatteluun ja heistä puolet sai paikan. Jokainen haastatteluun kutsuttu opiskelija saapui paikalle rohkeasti, ja he olivat valmistautuneet erittäin huolellisesti. Haastatteluun osallistuminen oli monelle merkittävä ja rohkea askel.

Keskimaan HR-asiantuntijan sekä S-market Tourulan marketpäällikön lisäksi haastatteluissa oli tarpeen mukaan mukana myös Spesian ammattilainen.

- Haastatteluhetkistä jäi tosi hyvä fiilis. Itse pystyin tuomaan hakuprosessiin mukaan muun muassa näkemystä siitä, millaisia taitoja kaupassa työskentely vaatii. Toivon, että onnistuimme tarjoamaan kaikille mukavan kokemuksen ensimmäisestä työhaastattelusta, Lauttaanaho tuumaa.

Myös Spesian ammattilaiset olivat erittäin tyytyväisiä menneeseen kesään.

- Tämä oli ensimmäinen kerta, kun teimme tämänkaltaista yhteistyötä Keskimaan kanssa ja tälle toivomme ehdottomasti jatkoa. Koko prosessi kesätyöjaksojen suunnittelusta työnhakemiseen, työhaastatteluihin ja työpaikkoihin ennalta tutustumiseen oli onnistunut ja antoi hyvän alun nuorten kesätyöjaksoille. Juurikin tällaisella hyvällä yhteistyöllä sekä yhteisellä päämäärällä annamme kaikenlaisille nuorille mahdollisuuden loistaa työelämässä. Monelle nuorelle tämä oli ensimmäinen kesätyökokemus, summaa Ammattiopisto Spesian työelämäpalveluiden yritysvalmentaja Miina Marttinen.

Mennyt kesä toi molemmille osapuolille uutta oppia ja hienoja kokemuksia. Henkilökunnalta ja harjoittelijoilta on tullut runsaasti positiivista palautetta. Toimipaikat ovat myös ilmaisseet kiinnostuksensa olla jatkossakin mukana työllistämässä Spesian opiskelijoita Tutustu ja tienaa -harjoittelun kautta.

TELMA- (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus) opiskelija Paavo Launonen työskenteli kesällä S-market Savelassa.

- Hain ensimmäistä kertaa kesätöihin ja sain paikan. Kesätyöt menivät hyvin, tein monenlaisia töitä myymälässä ja varastossa. Parasta oli hyllyttäminen. Ehkä voisin josku tulevaisuudessakin tehdä kaupassa töitä, pohtii Launonen.

- Ehdottomasti haluamme olla jatkossakin mukana, meille jäi kesästä tosi hyvä fiilis. Itseasiassa syksyllä meille on tulossa Spesialta kaksi nuorta kerran tai kaksi viikossa, tutustumaan muutamaksi tunniksi työelämään ja kaupan arkeen. On hienoa, että voimme tarjota aitoja työelämänkokemuksia ja onnistumisia työn parissa, iloitsee Lauttaanaho.