25.10.2024
Teksti ja kuva: Katja Hyytiälä
Kauneudenhoito ja hiustenlaitto ovat olleet Nellan kiinnostuksen kohteita jo pienestä pitäen. Kiinnostus syveni entisestään, kun hänen isosiskonsa lähti opiskelemaan parturi-kampaajaksi.
– Pääsin itsekin opiskelemaan alaa ja tykästyin siihen heti. Kesällä 2023 valmistuin Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta ja tällä hetkellä työskentelen Parturi-kampaamo Seppälässä, Nella Ruuskanen kertoo.
Jaana puolestaan oli jo lapsena innostunut ruoanlaitosta. Koulun kotitalous- ja leivontatunnit olivat mieleisiä ja innostavia. Keskimaan ravintoloissa hän on työskennellyt jo lähes 17 vuotta.
– Olen työskennellyt Memphisissä, Rossossa, Jalossa ja nyt viimeisimpänä Sataman Viilussa. Tykkään siitä, että työpäivissä on aina jotain uutta – vaihtelua ja uusia haasteita, Jaana Uusitalo toteaa.
Parturi-kampaajan ja kokin työssä yhdistyvät ihmiset ja luovuus. Molemmissa ammateissa asiakaskohtaamiset ovat päivittäisiä. Nella nauttii siitä, että jokainen asiakas tuo mukanaan erilaisen haasteen ja mahdollisuuden luoda heille juuri heidän persoonallisuuttaan heijastava hiustyyli.
– Parasta tässä työssä on asiakaskohtaamiset. On ihana nähdä, kun asiakas lähtee tyytyväisenä ja tuntee olonsa upeaksi, Nella kertoo.
– Tykkään siitä, että työpäivissäni on vaihtelevuutta, niin työn sisällön kantilta kuin työvuorollisesti. Viilussa voi työskennellä esimerkiksi a la carten, lounaan, kokoustarjoilujen ja erilaisten juhlatarjoilujen parissa. Myös minulle visuaalisuus on tärkeää. Pidän siitä, että voin koristella annoksia ja tarjoilla kaunista ruokaa, avaa Jaana.
Vaikka molemmat alat tarjoavat paljon vapautta ja tilaa luovuudelle, liittyy niihin myös omat haasteensa.
Nella kertoo, että isoja muutostöitä, kuten tummien hiusten vaalentamista, pitää tehdä huolellisesti, sillä jokainen hius on erilainen ja vaatii tarkkaa suunnittelua. Toisaalta juuri tämä tekee työstä mielenkiintoista – jokainen päivä on uusi haaste, eikä koskaan tule kahta samanlaista asiakasta.
- Jokaisella asiakkaalla on erilaiset hiukset, joten työssäni pitää jatkuvasti arvioida mikä on minkäkin asiakkaan kohdalla paras tapa työskennellä ja edetä.
Jaana puolestaan mainitsee kiireisimmät sesongit, kuten pikkujoulukauden, jolloin keittiössä työskennellään kiireen ja paineen keskellä.
– Vaikka työ voi ajoittain olla kuormittavaa, on työssäni myös paljon joustavuutta ja kiireisten sesonkien jälkeen tulee aina rauhallisempia aikoja.
Niin hiusalalla kuin ravintola-alallakin jatkuva kehittyminen ja uusien trendien seuraaminen ovat osa työtä. Nella pitää itsensä ajan tasalla seuraamalla sosiaalisen median kanavia, kuten TikTokia, sekä osallistumalla alan koulutuksiin.
– Hiustenhoitoalalla trendit muuttuvat nopeasti, ja asiakkaat osaavat usein jo itse pyytää uutuuksia, joita he ovat nähneet somessa.
Jaana taas on huomannut suuria muutoksia ruokatrendeissä, kuten vegaanisten ja gluteenittomien vaihtoehtojen kasvaneen suosion.
– On hienoa, että tällä alalla voi jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan ja vastata sitäkin kautta asiakkaiden muuttuviin toiveisiin. Nykyaikana raaka-aineita on todella hyvin tarjolla eri ruokavaliota noudattaville.
Nella ja Jaana kannustavat omaa alaa pohtivia rohkeasti kokeilemaan parturi-kampaajan sekä kokin työtä. Nella muistuttaa, että hänen alalleen kannattaa suunnata, jos rakastaa työskennellä ihmisten parissa ja haluaa auttaa heitä tuntemaan olonsa hyväksi.
– Tässä työssä vaaditaan mielikuvitusta ja kykyä kuunnella asiakasta sekä rohkeutta kertoa omia näkemyksiään, hän lisää.
Jaana puolestaan rohkaisee olemaan kärsivällinen.
- Alalla kuin alalla alku voi tuntua rankalta, mutta ajan myötä oppii ja kasvaa ammattilaiseksi. Anna itsellesi aikaa ja mahdollisuus kehittyä.
Millaista on työskennellä Keskimaalla, lue lisää tästä
7.11.2024 | Kohtaakivasti | Meille töihin
25.10.2024 | Meille töihin
2.10.2024 | Ilo auttaa | Paikallisia uutisia