16.5.2025
Teksti: Kristiina Tammitie, kuvat: Kristiina Tammitie ja Katja Hyytiälä
Keskimaan osaamisen kehittämispäällikkö Kati Kekäläinen sanoo, että työntekijöiden ammatillisen osaamisen kehittäminen mielletään usein virheellisesti vain koulutuksiksi ja valmennuksiksi.
– Noin 70 prosenttia oppimisesta tapahtuu todellisuudessa päivittäisissä työtehtävissä työssä oppimalla. Oppia voi nykyisessä työssä esimerkiksi erilaisten ongelmanratkaisutilanteiden tai uusien työtapojen kautta. Työssä oppiminen voi myös tapahtua vaikkapa toisessa toimipaikassa tai tehtäviä vaihtamalla, Kati kuvailee.
Noin 20 % oppimisesta tapahtuu puolestaan yhdessä muiden kanssa keskustelemalla, saamalla ja antamalla palautetta sekä oppimalla työkavereilta. Vain 10 % oppimisesta tapahtuu kursseilla, koulutuksissa ja valmennuksissa.
– Ne voivat kuitenkin tehostaa työssä oppimista antamalla uusia näkökulmia, ja ennen kaikkea tarjoamalla muulta työltä rauhoitetun ajan jäsennellylle oppimiselle.
Kati Kekäläinen korostaa, että osaamisen kehittäminen kuuluu Keskimaan toimintakulttuuriin. Tyypillisesti työnteko ja oppiminen tapahtuvat käsi kädessä, rajattomasti. Esimerkiksi Keskimaan oma ABC Akatemia perustuu suunnitelmalliseen työn lomassa oppimiseen.
Koulutukset ja valmennukset edellyttävät aina työnantajalta taloudellista panostusta ja erilaisia käytännön järjestelyitä. Siksi koulutuksen tuleekin aina tähdätä yksikön ja yrityksen toiminnan tavoitteiden edistämiseen.
– Lähiesihenkilötyön ammattitutkinto ja liiketoiminnan ammattitutkinto ovat tutkintotavoitteisia koulutuksia, joita Keskimaalla on hyödynnetty jo useamman vuoden ajan. S-ryhmän osaamisen kehittämisen keskus Jollas tarjoaa erilaisia lyhempiä valmennuksia ja kursseja, jotka on koottu toimialakohtaisten akatemioiden alle. Myös nämä ovat tyypillisiä, meillä hyödynnettyjä valmennuksia.
Jos joku tietty koulutus kiinnostaa, asiasta kannattaa keskustella oman esihenkilön kanssa.
– Aina kyseinen koulutus ei sovi juuri kyseiseen tehtävään tai tilanteeseen, mutta yhdessä voidaan myös miettiä muita vaihtoehtoja tai osuvampaa ajankohtaa.
Kati muistuttaa, että työn ohessa opiskelu edellyttää työtilannetta, jossa opinnot voidaan luontevasti kytkeä töihin. Työpaikalla on myös oltava henkilö, jolla on aikaa ja mahdollisuus ohjata opintoja, joihin pitää yleensä panostaa myös vapaa-ajalla.
– Innokkuudesta huolimatta on joskus viisautta siirtää osallistuminen parempaan ajankohtaan, jos nyt kaista on täynnä kaikkea muuta, vaikkapa uusien työtehtävien tai yksityiselämän kuormituksen vuoksi.
Sannan mukaan haasteellisinta on uuden oppimistavan oppiminen. – Opiskelu on muuttunut aika lailla niistä ajoista, kun viimeksi olin koulun penkillä, hän tunnustaa.
Sanna Toikkanen on työskennellyt Huhtasuon Salessa pitkään, ensin myyjänä ja nyt jo yli kymmenen vuotta apulaismyyntipäällikkönä. Hän hallitsee työnsä hyvin, eikä haaveile etenemisestä urapolullaan.
– Lähdin kuitenkin suorittamaan lähiesihenkilötyön ammattitutkintoa laajentaakseni omaa osaamistani ja saadakseni tukea sekä uusia näkökulmia ja ajatuksia työhöni.
Opiskelu koostuu lähipäivistä, erilaisista tehtävistä sekä työssä oppimisesta. Osaaminen osoitetaan näytöillä, joista esimerkiksi ensimmäisen aiheena oli asiakassuhteet.
– Lähipäivät ovat olleet todella innostavia, koska mukana ryhmässämme on ihmisiä eri toimipaikoista ja ketjuista. On todella mielenkiintoista vertailla erilaisia tekemisen tapojamme ja arkisia kokemuksiamme. Tulen aina seuraavana päivänä töihin täynnä kysymyksiä, ideoita ja ehdotuksia, miten voisimme parantaa omaa tekemistämme.
– Mara-Akatemiassa on itselleni ollut vaikuttavin intensiivivalmennus, jossa teemoina olivat suhde itseen, suhde toisiin ja suhde muutokseen, toteaa Nirkkonen.
Keskimaan Sokos Hotelleissa Alexandrassa ja Paviljongissa hyödynnetään henkilöstön osaamisen kehittämisessä S-ryhmän MaRa-Akatemiaa, josta löytyy valmennuksia työntekijöille, päälliköille ja johtajille.
– Aiemmin Akatemiassa painotettiin muun muassa palvelukulttuuriin ja laadun parantamiseen liittyviä valmennuksia ja koulutuksia. Tällä hetkellä ajankohtaisia teemoja ovat johtamisen kehittäminen, liiketoiminnan perusosaaminen sekä suorituskyvyn parantaminen, mikä ei tarkoita, että juostaan kovempaa, vaan tehdään asioita entistä fiksummin, hotellinjohtaja Hannu Nirkkonen korostaa.
Työntekijöiden osaamisen kehittämistarpeet pyritään tunnistamaan ja tukemaan niitä, joilla on halua ja motivaatiota vahvistaa/syventää osaamistaan omassa työssään tai edetä vastuullisempiin tehtäviin.
– Jatkuva oppiminen on tärkeää, koska organisaatio kehittyy vain yksilöiden kehittymisen kautta.
16.5.2025 | ABC | Meille töihin
16.5.2025 | Henkilöstö | Meille töihin
23.4.2025 | Paikallisia uutisia