11.10.2023
S-ryhmä on tehnyt jo vuosien ajan merkittäviä investointeja energiankulutuksen tehostamiseksi sekä uusiutuvan energian lisäämiseksi. Myös Keskimaalla viisaaseen energiankäyttöön ja omaan uusiutuvaan energiaan on satsattu jo vuosia. S-ryhmän omalla uusiutuvalla energialla, eli tuuli- ja aurinkovoimalla, tuotettu sähkö kattaa lähes kaiken kaupparyhmän sähkön kulutuksesta. Keskimaan käyttämästä sähköstä jo 85 prosenttia on peräisin tuulivoimasta.
Energiatehokkuuteen ovat vaikuttaneet ovellisiin ja ympäristöystävällisempää kylmäainetta käyttäviin kylmälaitteisiin siirtyminen, LED-valaistus sekä lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja maalämpöratkaisujen hyödyntäminen. Yhä useampi myymälä myös lämpenee kylmälaitteista syntyneen hukkalämmön avulla. Sähkösyöpöistä yksittäisistä kylmäkalusteista on pyritty luopumaan. Uusiutuvalla energialla, eli tuuli- ja aurinkovoimalla, tuotetun sähkön määrä kattaa valtaosan kaupparyhmän sähkön kulutuksesta.
− Olemme Keskimaalla jo vuosien ajan panostaneet järjestelmällisesti energiatehokkaisiin kylmäkalusteisiin, jotka ovat tuoneet merkittävää energiansäästöä. Kylmäkalusteet ovat osa isompaa teknistä järjestelmää, mikä tuo sähkön säästön lisäksi myös keinoja hyödyntää hukkalämpöä kiinteistössä, Osuuskauppa Keskimaan talousjohtaja Niko Toivanen kertoo.
− Kokonaisuudessaan S-ryhmän energiankulutus on vähentynyt yli 40 prosenttia vuodesta 2010. Keskimaan liiketoimintojen osalta vertailukelpoinen energiankulutus on vähentynyt samassa ajassa 30 prosenttia, Toivanen lisää.
S-ryhmä on Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja kuluttaja. Paikalliset aurinkopaneelihankkeet eri puolilla Suomea ovat osa pitkäjänteistä tavoitetta lisätä omaa uusiutuvaa energiaa ja mennä kohti sähköomavaraisuutta.
Keskimaan käyttämästä sähköstä jo 85 prosenttia on peräisin tuulivoimasta. Oman tuulivoimatuotannon ja aurinkovoimaloiden ansiosta S-ryhmä on sähkön suhteen lähes omavarainen. Myös Keskimaan tuulisähkön toimittaja on S-Voima Oy, jonka omistavat SOK ja osuuskaupat yhdessä. Tänä päivänä S-ryhmälle sähköä tuottavia tuulivoimaloita on 62 neljässä tuulipuistossa, jotka sijaitsevat länsirannikolla Porin yläpuolella Siikaisissa, Oulun alapuolella Raahessa sekä Peräpohjolassa Simossa.
Tuulivoiman lisäksi Keskimaan käyttämää sähköä saadaan toimipaikkojen katoille rakennetuista aurinkovoimaloista, joiden määrä on kasvanut nopeasti.
– Energianlähteinä tuuli ja aurinko täydentävät hienosti toisiaan. Tuulivoiman tuottoisinta aikaa ovat talvikuukaudet lokakuulta maaliskuulle, jolloin tulee eniten. Aurinkosähköä saadaan puolestaan eniten kevät- ja kesäkuukausina. Keskimaan toimipaikkojen katolla olevat aurinkopaneelikentät ovat tänä vuonna tähän mennessä tuottaneet energiaa 1129 megawattituntia, joka vastaa kolmen S-marketin vuosikulutusta, Niko Toivanen toteaa.
Ensi vuonna uusia aurinkopaneeleja on suunniteltu asennettavaksi Keskimaan kuuteen toimipaikkaan. Lisäksi kolmea aurinkovoimalaa laajennetaan. Mikäli kaikki asennukset saadaan toteutettua suunnitellusti, vuoden 2024 lopussa paneeleja on käytössä yhteensä jopa 30 toimipaikassa. Aurinkosähkön tuotto on ollut tänä vuonna 1 129 ja ensi vuonna arviolta 2 300 megawattituntia.
20.12.2024 | ABC | Paikallisia uutisia | Uudistukset | Vastuullisuus
17.12.2024 | Henkilöstö | Paikallisia uutisia | Vastuullisuus
16.12.2024 | Paikallisia uutisia | Sokos | Talous