Ruisleipää sukupolvien perinteillä


12.8.2024

Teksti ja kuvat: Kristiina Tammitie

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka, ruokapöydän klassikko ja ikisuosikki – sekä tuote, joka Mannisen kotileipomolla Konneveden Rossinkylällä osataan valmistaa keskisuomalaisten ihmisten suuhun sopivaksi.

Mannisen kotileipomon ruisleipätaitureiden leivontataito on siirtynyt äidiltä tyttärelle jo useiden sukupolvien ajan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Leena ja Heikki Manninen alkoivat toimittaa uunituoretta leipää lähialueen kauppoihin myyntiin. Leena leipoi ja paistoi, ja Heikki kuljetti tuoreet limput henkilöauton takapenkillä pärekoreissa muun muassa Osuuskauppa Hankapohjan myymälöihin. Aluksi leivät tehtiin isossa tuvassa, kunnes 1980-luvun alkupuolella rakennettiin erillinen, edelleen samalla paikalla toimiva leipomo.

– Olemme halunneet jatkaa vanhempiemme elämäntyötä ja säilyttää hyvän keskisuomalaisen ruisleivän perinteen. Valmistamme leivät pitkälti käsityönä puhtaista kotimaisista jauhoista ilman lisäaineita ja paistamme kiviarinauuneissa, sisarukset Ulla Väisänen ja Seija Puumalainen kuvailevat.

Sujuvaa kumppanuutta

Mannisen kotileipomolla leivotaan joka arkiaamu perinteistä ruisleipää, täysrukiista ja riihiruisleipää yhteensä 600–700 kappaletta. Edellisen päivän taikinasta otettuun juureen aloitetaan taikinan tekeminen aamuyön pikkutunneilla, jotta viimeisetkin uunikuumat leivät saadaan tien päälle päivän sarastaessa.

Seppälän ja Keljon Prismojen lisäksi Mannisen kotileipomon tuotteita saa Suolahden, Äänekosken, Tikkakosken, Laukaan, Hankasalmen, Lievestuoreen ja Vaajalan S-marketeista, Mestarin Herkusta, Hirvaskankaan ABC:n Marketista sekä tietenkin Konneveden Salesta.

– Keskimaa on meille hyvin merkittävä asiakas. Tutun ja turvallisen osuuskaupan kanssa yhteistyö on pelannut vuosikymmenien ajan moitteettomasti. Rahaliikenne sujuu ja tilausjärjestelmät ovat toimivia. Kun kustannusten nousun vuoksi on ollut tarpeen nostaa hintoja, ei asiasta ole tarvinnut sen kummemmin neuvotella, leipomoa luotsaava Jukka Väisänen kuvailee.