6.10.2017
6. lokakuuta julkistettava Ruoka-Kalevala on oodi suomalaiselle ruualle ja suomalaisten rakkaimmille makumuistoille. Kirjaa myydään kaikissa S-ryhmän ruokakaupoissa.
Ruoka-Kalevala on poikkeuksellisella tavalla synnytetty suomalaisen ruokakulttuurin yli 400-sivuinen suurteos. S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton toukokuussa 2016 käynnistämä jättihanke toteutettiin yhdessä suomalaisten kanssa. S-ryhmän ruokakalevala.fi -verkkosivuston ja Marttojen keräyksen tuloksena saatiin taltioitua tuhansittain suomalaisten rakkaimpia makumuistoja.
Kirjassa keskiöön nousevat tunteita nostattavat makumuistot: mummolan herkut lapsuudesta, soluasuntojen herkät roiskeläppähetket ja mieltä vielä kymmenien vuosien jälkeen lämmittävät erityiset makuelämykset.
– Kaikki kerätyt makumuistot tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, kansallisaarteemme eli Kalevalan alkuperäisrunojen kainaloon, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtaja Tero Norkola kertoo.
– Suomi on maailman kekseliäin ruokamaa. Meillä on täysin poikkeuksellinen ruokakulttuuri, joka yhdistää idän, lännen, pohjoisen ja etelän omimpia raaka-aineita luovasti ja ilmeikkäästi. Ruoka-Kalevalan tarinoissa tämä näkyy upealla tavalla. Erityisesti itse tekeminen ja siihen liittyvät lämpimät muistot korostuvat kirjan koskettavimmissa ruokamuistoissa, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä kuvailee.
Ruoka-Kalevala maalaa myös kiinnostavan kuvan ruuan kuluttamisen muutoksista.
– Makumuistoissa keitetään rössypottua, ostetaan viiden pennin kolakarkkeja ja vietetään pizzaperjantaita. Muistojen kautta avautuu tarina siitä, miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt kuluneessa vuosisadassa, S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu summaa.
Ruokamuistokeräyksen tarinat on koonnut yhteen ja taustoittanut tiedetoimittaja Jani Kaaro. Teoksessa pääsevät ääneen ne sadat suomalaiset, jotka ovat jakaneet ruokamuistonsa. Lisäksi ruokatarinansa kertoo novellimuodossa kahdeksan suomalaista eturivin kaunokirjailijaa: Juha Hurme, Virpi Hämeen-Anttila, Juha Itkonen, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Outi Pakkanen, Salla Simukka sekä Pajtim Statovci. Kirjan loppusanat on kirjoittanut teoksen synnyssä vahvasti mukana ollut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.
20.12.2024 | ABC | Paikallisia uutisia | Uudistukset | Vastuullisuus
17.12.2024 | Henkilöstö | Paikallisia uutisia | Vastuullisuus
16.12.2024 | Paikallisia uutisia | Sokos | Talous