Uuden työntekijän tukena ja turvana


1.6.2022

Laadukas perehdyttäminen tuo uudelle työntekijälle turvaa ja luo perustan ammattitaitoiselle työskentelylle sekä hyvälle asiakaspalvelulle.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Jani Rutanen

 

Keskimaalla satsataan yhdenvertaiseen ja laadukkaaseen perehdyttämiseen. Perehdyttäjät ovat ensimmäisiä henkilöitä, jotka vastaanottavat uudet työntekijät ja saattelevat heidät matkaan uuden työpaikan arkeen ja käytäntöihin. Joutsan ABC-liikennemyymälässä perehdyttäjänä toimii Elina Virtaniemi. Tänä kesänä hän perehdyttää tehtäviinsä noin 20 uutta tekijää, näistä suurin osa on kesätyöntekijöitä.

- Työssäni parasta on se, että saan opettaa uusia tekijöitä ja saan seurata kuinka he oppivat ja kehittyvät ammattilaisiksi. Matkan varrella on syntynyt monta uutta supertähteä, on ihana olla siinä mukana.

Virtaniemi korostaa, että tehtävään ei tarvitse tulla valmiina tekijänä. Työ opettaa ja perehdytys personoidaan jokaisen lähtökohdat huomioiden. Koko työyhteisö on uuden työntekijän selkänojana, yhdessä perehdyttäjän kanssa.

- Meille tulee tekijöitä eri taustoilla. Osalla on paljon kokemusta ja osa tulee suoraan esimerkiksi peruskoulusta. Jos tulijalla ei ole kokemusta lainkaan, lähdemme liikkeelle ihan perusasioista, jokaiselle personoidaan oma perehdytyspolku. Haluamme tarjota laadukkaan perehdytyksen ilman tietoaukkoja, tästä olemme saaneet kiitosta.

Liikennemyymälässä on paljon etenemismahdollisuuksia. Tehtävistä voi siirtyä toisiin ja perehdytystä annetaan niin paljon, kuin toinen osapuoli haluaa.

- Moni keskimaalainen on aloittanut uransa kesätöistä. Meillä voi edetä eri tehtävistä ja jopa liiketoiminnoista toisiin. Perehdytyksen lisäksi haluamme panostaa pysyvyyteen, Virtaniemi vinkkaa.

 

Kesäksi töihin

Keskimaa on pitkään ollut yksi Keski-Suomen suurimmista kesätyöllistäjistä. Tänä vuonna eri toimipisteissä aloittaa lähes 400 kesätyöntekijää. Näiden joukossa on ABC Joutsassa kesätyönsä aloittanut 19-vuotias Anni Järvinen.

- Olen ollut pitkään töissä grillillä ja halusin vähän vaihtelua. Kyselin avoimista paikoista Joutsan ABC:ltä ja jo seuraavana päivänä näimme. Tämä on ollut ihanaa, työyhteisö on tosi kiva, on kuin olisi kotiin tullut, Järvinen avaa.

Lämpimän vastaanoton lisäksi Järvinen kokee saaneensa hyvää perehdytystä ja tukea koko työyhteisöltä.

- Iso kiitos Elinalle hyvästä perehdyttämisestä ja liikennemyymäläpäälliköllemme Liina Laurenille hyvästä johtamisesta. Koen, että olen saanut kattavasti tietoa ja valtavasti tukea. Minua ei ole heitetty suoraan ”suden suuhun”, vaan otettu tosi kivasti vastaan.

-Liina on aina tavoitettavissa. Hän onkin sanonut, että auttaa ja antaa tietoa ja tukea kaikessa tarvittavassa. Perehdyttäjänä saan tukea myös muilta esihenkilöiltä ja Keskimaan perehdyttäjien yhteisestä ryhmästä. Aina jos jokin askarruttaa on apu lähellä – olit sitten uusi tai vanha tekijä, kiteyttää Virtaniemi.