Juustoa käsityönä ja intohimolla


26.8.2022

– Intohimoni juustoihin ja parhaisiin cheddareihin on ehtymätön. Se on minulle työ, huvi, harrastus ja elämäntapa, kuvailee yli 30 vuotta juuston parissa työskennellyt juustomestari Markku Liias.

Leivonmäen juustola sai alkunsa, kun Markku ryhtyi yhdessä veljensä, Jukolan maitotilaa kolmannessa polvessa isännöivän Pertin kanssa miettimään, miten oman tilan maidolle saataisiin lisäarvoa. Lisäpontta pohdinnalle antoi nelostien varressa tyhjillään ollut yritystalo.

– Alusta pitäen oli selvää, että tuotteemme on perinteisellä menetelmällä käsityönä syntyvä artesaanicheddar, jonka valmistukseen olin päässyt tutustumaan Kanadassa. Teemme nimensä mukaista aitoa ja rehellistä juustoa.

Työtä sydämellä

Tuotanto on neljän vuoden aikana kymmenkertaistunut ja Aito Cheddar on palkittu Suomen parhaana. Valmistus tapahtuu päivässä, mutta kypsytys kestää nelisen kuukautta. Aitoon Cheddariin tarvitaan Jukolan lehmien aamumaidon lisäksi vain hapatetta, juoksutetta, luonnonmukaista väriainetta sekä ripaus suolaa. Lisäksi tarvitaan intohimoa, ammattitaitoa ja kovaa työtä.

– Aito Cheddar on meidän persoonallinen brändi, jonka tekemisessä on paljon aikaa, vaivaa ja tunnetta mukana, Pertti kuvailee.

Tunne yhdistää myös Aidon Cheddarin ympärille rakentunutta Jukolan heimoa, joka koostuu muun muassa keittiömestareista ja ruokabloggareista.

– Meidän tavoin Jukolan heimoon kuuluvat tekevät työtään sydämellä, Markku korostaa.

S-kaupoissa ympäri Suomea

Jukolan Juuston Aito Cheddarit saatiin Keskimaan isoimpien myymälöiden hyllyille heti tuotannon käynnistyttyä.

– Keskimaa näytti meille vihreää valoa alusta lähtien ja kannusti näin yritystoimintaamme eteenpäin. Uudelle yritykselle oli ensiarvoisen tärkeää saada kumppani, joka pelaa sääntöjen ja sopimusten mukaisesti.

Tätä nykyä Jukolan juustoja saa kaikista S-kaupoista ympäri Suomea.