Sähkökatkoihin varautuminen


Suomen sähkökantaverkkoyhtiö Fingrid on varoittanut suunniteltujen, kiertävien sähkökatkojen mahdollisuudesta tulevana talvena.

Fingridin mukaan alueittain kiertäviin, kahden tunnin pituisiin sähkökatkoihin turvauduttaisiin, mikäli sähkön kulutus ylittäisi saatavilla olevan sähkön määrän.

Alla yleisempiä kysymyksiä sähkökatkojen vaikutuksista toimintaamme

Mahdollisissa sähkökatkotilanteissa sähkökatkon alueella toimivat Keskimaan ruokakaupat, liikenneasemat ja tavaratalot jouduttaisiin sulkemaan hetkellisesti. Sähkökatkoilla voi olla vaikutusta myös ruoan verkkokaupan tilauksiin.

ABC-ketjun osalta mahdollisissa sähkökatkotilanteissa sähkökatkon alueella toimivien ABC-asemien polttonesteiden jakelu, autonpesu ja ABC-latauksen toiminta keskeytyy sähkökatkojen ajaksi.

Keskimaan hotellit pidetään mahdollisuuksien mukaan auki myös sähkökatkotilanteissa. Osa hotellin palveluista ja tiloista saattaa kuitenkin olla pois käytöstä sähkökatkojen ajan. Ravintoloiden tilanne vaihtelee toimipaikkakohtaisesti. Pääsääntöisesti ravintolat suljetaan katkojen ajaksi, esimerkiksi hotelliaamiaiset pyritään kuitenkin tarjoamaan.

Sulku kestää todennäköisesti pidempään kuin itse sähkökatko, sillä palveluita joudutaan ajamaan alas jo ennen ennakoitua katkoa ja myös uudelleenavaaminen vie oman aikansa.

Silloin kun katkot ovat ennakolta tiedossa viestimme niiden vaikutuksista toimipaikkojemme aukioloaikoihin itse toimipaikoissa, heidän sosiaalisen median kanavillaan sekä Keskimaan verkkosivuilla ja somessa. Yllättävissä sähkökatkotilanteissa näin ei välttämättä kyetä heti toimimaan, mutta vaikutukset aukioloaikoihin ilmoitetaan kuitenkin niin pian kuin mahdollista.

Sähkökatkotilanteessa tärkeintä on pysyä rauhallisena ja säilyttää maltti. Henkilökuntamme on koulutettu toimimaan erilaisissa poikkeustilanteissa, ja osaa toimia ja opastaa myös sähkökatkon yllättäessä. Sähkökatkon aikana henkilökuntamme ohjaa asiakkaat ulos turvallista poistumisreittiä ja sulkee myymälän tilapäisesti. Kassalla jonottavat asiakkaat ehtivät todennäköisesti vielä maksamaan ostoksensa kassojen akkujärjestelmien avulla.

Sähkökatkoilla ei ole vaikutusta ruoan saatavuuteen Suomessa. Logistiikka toimii ja ruokaa riittää kaikille. Toteutuessaan sähkökatkot olisivat vain lyhytaikaisia, joten ruokaturvan näkökulmasta niistä ei kannata liialti huolestua. Yksittäisen toimipisteen ollessa suljettu, korvaavia toimipisteitä löytyy kattavasta verkostostamme myös mahdollisten katkojen aikana.

Mahdolliset suunnitellut sähkökatkot ajoitetaan vuorokauden kulutushuippujen ajankohtiin: aamulla klo 7-10 sekä Illalla klo 16-20. Sähkökatkot kestävät 1,5 -2 tuntia kerrallaan.

S-ryhmä on Suomen suurin ei-teollinen sähkönkäyttäjä, ja olemme vahvasti yhteisissä sähkönsäästötalkoissa mukana. Olemme Keskimaana tehneet jo vuosien ajan merkittäviä investointeja energiankulutuksen tehostamiseksi sekä oman uusiutuvan energian lisäämiseksi.

S-ryhmä on päättänyt alentaa talvella yli tuhannen toimipaikkamme sisälämpötilaa yhdellä asteella.  Pienennämme lisäksi ilmanvaihdon ilmamäärät minimiin ja säädämme valaistusta pienemmäksi valtakunnallisten kulutushuippujen ajaksi eli aamuiksi ja alkuilloiksi. Olemme mukana myös Fingridin vapaaehtoisessa tukimenettelyssä, jonka myötä voimme alentaa sähkönkäyttöämme vielä lisätoimin hetkinä, jolloin sähköpulan riski on suuri.