Korona ja Osuuskauppa Keskimaan toiminta

Olemme koonneet tietopaketin koronaviruksesta ja Osuuskauppa Keskimaan toimenpiteistä viruksen suhteen. Päivitämme tätä sivua jatkuvasti, joten löydät täältä aina uusimman tiedon asiointiin ja toimipaikkoihimme liittyen.

Keskimaan toimenpiteet koronatilanteen hillitsemiseksi (päivitetty 26.11.2020)

Yleisiä turvallisuustoimenpiteitä

 • Toimipaikoissa on opasteita kertomassa turvallisesta asioinnista ja hygieniasta.Tervetuloa kauppaa -juliste 30.9.2020
  • Tärkeä keino ehkäistä tartuntoja on hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Kädet on hyvä pestä ennen kaupassa asiointia ja myös sen jälkeen. Olemme laittaneet laajasti nähtäviin THL:n käsienpesu- ja yskimisohjeiden tulostettavat A4-versiot mm. henkilökunnan takatiloihin, asiakkaita varten toimipaikkojen infonäytöille ja WC-tiloihin.
  • Muista turvavälit koko kauppareissun ajan. Myymälöiden lattiatarrat ja kuulutukset muistuttavat asiakkaita turvaväleistä, mutta asiaan täytyy kiinnittää huomiota vaikkei tarroja olisikaan.
  •  Suosittelemme asiakkaille kasvomaskin käyttöä. Suojautuminen koskee myös omaa henkilökuntaa.
  • Vain täysin terveenä kauppaan. Ei lähdetä kauppaan vähänkään oirehtivana - sairastetaan kotona.
 • Kaikissa Keskimaan toimipaikoissa henkilökunta käyttää kasvosuojaimia (kasvovisiiri tai -maski) asiakaspalvelutehtävissä. Keskimaan toimipaikoissa otettiin jälleen 4.9.2020 käyttöön kasvosuojaimet henkilökunnan työturvallisuusvälineenä. Kasvosuojaimina käytetään kasvovisiiriä tai kertakäyttöisiä maskeja. Kassatyössä, jossa työtä tehdään pleksin takana, kasvosuojaimen käyttö ei ole välttämätöntä.
 • Koronavilkku-sovelluksen käyttämistä suositellaan Keskimaan henkilökunnalle. Koronavilkku-sovellus on tullut käyttöön 31.8. alkaen. Käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen, ja Keskimaa suosittelee voimakkaasti sovelluksen käyttöä. Koronavilkku on osa työssä suojatumista, ja auttaa meitä kaikkia katkaisemaan mahdolliset tartuntaketjut mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.
 • Kassoille ja muille palvelupisteille on asennettu kassapleksit. 
 • Toimipaikkojen lattioihin on liimattu tarroja turvavälien ohjeistamiseksi. 
 • Marketien sisäänkäyntien läheisyydessä on tarjolla käsidesiä.  
 • Ravintoloiden sisäänkäyntien ja linjastojen yhteydessä sekä kassapisteiden läheisyydessä on saatavilla käsidesiä. 
 • Henkilökuntamme välttää lähikontakteja ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta. 
 • Välttelemme kättelyä. 
 • Ravintoloissa huomioimme hygienian kattauksissa ja astioiden käsittelyssä. 
 • Suosimme kortti- ja mobiilimaksamista. 
 • Pyytäessämme asiakasta esittämään esimerkiksi henkilöllisyystodistuksen, emme ota korttia käteen vaan pyydämme asiakasta näyttämään kortin. 
 • Marketeissa asiakas voi ottaa kuitin itse koneesta.  
 • Ravintoloissa annamme vaihtorahat ja kuitit tiskin tai pöydän kautta. Näin vältämme suoraa käsikosketusta. 
 • Kokoontumisissa ja palavereissa suositaan etäosallistumista. Kasvokkain tapaamisissa käytetään maskeja ja noudatetaan 2 metrin turvaetäisyyttä.
 • Työntekijöitä kehotetaan välttämään tarpeetonta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille.  
 • Henkilökuntamme huolehtii turvaetäisyyden varmistamisesta myös taukohuoneissa ja muissa takatiloissa. 
 • Asiantuntijoille suositellaan etätöitä. Keskimaalla asiantuntijatöitä tekeville suositellaan tekemään töitä etänä toistaiseksi.
 • Jos tilassa epäillään olleen COVID-19-virukseen sairastuneita henkilöitä, tilan siivouksessa noudatetaan Työterveyslaitoksen laatimaa yksityiskohtaista ohjeistusta.

Keskimaan marketpalvelut

 • Myymälän aamun 1. aukiolotunti rauhoitettu riskiryhmille! Kauppojemme ensimmäinen aukiolotunti on varattu riskiryhmiin kuuluville viikon jokaisena päivänä. Suosittelemme muita asiakkaita jättämään asioinnin myöhempään ajankohtaan. Näin riskiryhmiä odottaa myymälä, jossa pinnat on juuri puhdistettu ja kanssa-asioijien määrä tavanomaista pienempi. Haluamme näin taata riskiryhmään kuuluville asiakkaillemme mahdollisimman turvallisen kaupassa käynnin koronaviruksen aikaan. 
 • Keskimaan ruokakauppojen tilaus- ja noutopalvelu, Keskimaan Kauppa-apu, saatavilla kaikista Keskimaan S-marketeista ja Saleista sekä kolmesta ABC-marketista. Keskimaan Kauppa-apu käynnistyi huhtikuun alussa neljässä S-marketissa: Jämsässä, Keuruulla, Saarijärvellä ja Äänekoskella. Palvelua on kehitetty ja laajennettu aktiivisesti vastaamaan asiakkaiden tarpeita koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Kauppa-apu on saatavilla kaikista Keskimaan S-marketeista ja Saleista sekä kolmesta ABC-marketista. Lisäksi Seppälän Prismalla ja Mestarin Herkulla on oma Kauppakassi-palvelunsa. Palvelussa verkkokaupasta valitut tuotteet kerätään toimipaikassa valmiiksi kasseihin ja ne noudetaan tai toimitetaan sovittuna aikana. Tilauksia on mahdollista hoitaa myös puhelimitse.
  Lue lisää tästä  
 • Keskimaan marketkaupan aukioloaikoja on laajennettu poikkeustilanteen vuoksi. Osuuskauppa Keskimaa laajensi S-marketien, Prismojen sekä useiden Sale-myymälöiden aukioloaikoja toistaiseksi. Keskimaan S-marketit palvelevat arkisin ja lauantaisin jo kello 6 alkaen. Prisma Keljo ja Prisma Palokka palvelevat toistaisesti klo 6–24, Prisma Seppälän ollessa avoinna kellon ympäri 24/7. Mestarin Herkku avaa ovensan ma–la klo 7.00. Näiden lisäksi myös useiden Sale-myymälöiden aukioloaikoja on laajennettu toimipaikkakohtaisesti. Lue lisää tästä. 
 • Kauppakeskus Sokkarissa on palattu elokuun alusta alkaen normaaleihin aukioloaikoihin. KauppakeskuSokkarin aukiolot elokuun alusta aukiolot ma-pe 10-20, la 10-18 ja su 12-18. 
  • Kauppakeskus Sokkarin aukioloaikoja supistettiin koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi maaliskuun lopulla. Aukioloaikojen laajentaminen arki-iltojen osalta on tulajankohtaiseksi toukokuun alussa, kun rajusti laskeneet asiakasmäärät ovat alkaneet kasvamaan hillitysti. Maanantaista 11.5.2020 alkaen kauppakeskuksen aukioloajat laajenivat arki-illoista tunnilla, jolloin Kauppakeskus Sokkari palvelee arkisin klo 10–19, lauantaisin klo 10–17, sunnuntaisin kauppakeskus oli edelleen suljettu. Lue lisää tästä 
 • Laukaan S-market palaa klo 6–23 aukioloaikohihin 1.9.2020 alkaen. Ma 20.4.2020 alkaen Laukaan S-market on palvellut asiakkaita ympärivuorokautisesti. 24/7-aukioloajalla on haluttu tarjota asiakkaille mahdollisimman turvalliset puitteet asiointiin, kun asiakasmäärät tasoittuvat entisestään. S-market Laukaa palaa klo 6–23 aukioloaikoihin syyskuun alusta alkaen. Lue lisää tästä 
 • Prisma Seppälä auki 24/7. Prisma Seppälä palvelee 1.4.2020 alkaen ympärivuorokautisella aukioloajalla. 24/7 aukioloaika on voimassa toistaisesti.  Aukioloaikojen laajentamisella halutaan tarjota asiakkaille mahdollisimman turvalliset puitteet asiointiin, kun asiakasmäärät tasoittuvat entisestään. Tavaravirrat ovat kasvaneet ruokakaupoissa koronaviruksen vuoksi, joten ympärivuorokautinen aukioloaika tasoittaa myös kuormien purkamista ja vauhdittaa muun muassa Kauppakassi-palvelun keräilyä. Lue lisää tästä. 
 • Ruokakaupoissamme Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa on varmistettu ruoan riittävyys lisätilauksilla. Olemme saaneet kysymyksiä ruoan riittävyydestä. Haluamme kaikkien tietävän, että S-ryhmä ja Osuuskauppa Keskimaa tekevät kaikkensa, että kauppojemme hyllyihin riittää ruokaa ja käyttötavaraa.
  Tavarankuljetukset ovat toimineet koko ajan normaalisti iltojen ja öiden aikana ja myös jatkossa hyllyihin saadaan täydennystä tavalliseen tapaan. Kauppamme tekee päivittäin tilauksia ja lisätilauksia. Jos jokin tuote loppuu, usein saatavilla on vastaava (eri merkkiä oleva) tuote. Joitain pieniä puutteita varmasti ilmenee, mutta pyrimme priorisoimaan suosituimpia tuotteita.
   

Keskimaan ravintolapalvelut

 • Ravintoloiden aukioloaikarajoitukset astuivat voimaan 8.10.2020. Rajoitukset ovat valtakunnallisesti seuraavat:
  • Ravintolat pitää sulkea 01:00 – 04.00 välisenä aikana
  • Anniskelua ei sallita 24.00 – 09:00 välisenä aikana
  • Take away -myynti on sallittu ilman rajoitteita
 • Keskimaan ravintoloiden osalta 8.10. asetetuilla rajoituksilla on vaikutuksia kolmen ravintolan aukioloaikoihin Jyväskylässä. Ravintola Revolution, Jalo Kitchen & Lounge ja Sokkarin Hesburger sulkevat toistaiseksi viimeistään klo 01.00.
 • Yökerhot pysyvät edelleen suljettuina. Keskimaan yökerhot BRA ja Freetime ovat olleet keväästä asti suljettuina.
 • Ravintola Green Egg on avattu 7.8.2020Jyväskylän kävelykadulla sijaitseva ravintola Green Egg avasi 7.8.2020. Nyt kaikki Keskimaan keskustan ruokaravintolat palvelevat jälleen normaalisti.
 • Keskimaa avasi 1.7.2020 lähes kaikki ruokaravintolansa sekä Original Sokos Hotel Alexandran. Keskimaa avasi kesäkuun alussa seitsemän ravintolaa Jyväskylässä sekä kaikkien ABC-asemien ravintolapalvelut. 1.7.2020 avattiin lähes kaikki loput Keskimaan ruokaravintolat sekä Original Sokos Hotel Alexandra palveluineen. 1.7.2020 avattavia ravintoloita ovat Original Sokos Hotel Alexandran yhteydessä toimivat ravintolat Jalo Kitchen & Lounge sekä Frans & Sandra hotellin aamiais- ja lounasravintola Franseskan palvelujen lisäksi. Näiden lisäksi molemmat Jyväskylän Rossot, Rosso Jyväskeskus ja Rosso Kirkkopuisto, avataan. Lounasravintola Buffa Seppälä on avattu jo lähes normaaliin toimintaan 22.6.2020, heti kun buffetpöytien tarjoilut mahdollistettiin. Lue lisää tästä.  
 • Keskimaa avasi 1.6.2020 osan ravintoloistaan - turvalliseen asiointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Keskimaalla on Jyväskylässä 18 ravintolaa, joista seitsemän aukaistaan 1.6.2020. Avattavia ravintoloita ovat Amarillo, Revolution, Hesburger Sokos ja Seppälä, Presso Seppälä, Trattoria Aukio sekä Mestarin Keittiö Kauppakeskus Sokkarin alakerrassa. Näistä ravintoloista Revolution ja Hesburgerit ovat toimineet viimeisten kuukausien aikana take away -ravintoloina. Tehostetut turvallisuustoimet näkyvät järjestelyissä ja palveluissa. Asiakaspalvelussa henkilökunnalla on käytössä kasvovisiirit, pöytien sijoittelussa on huomioitu turvavälit ja toimintavoissa on paljon hiottuja yksityiskohtia turvallisen ja hygieenisen asioinnin varmistamiseksi. Lue lisää tästä.
 • Keskimaa sulki maaliskuun lopulla osan ravintoloista kokonaan, kaikkien ravintoloiden asiakastilat ja Original Sokos Hotel Alexandran. Yökerhot Bra ja Freetime suljettiin toistaiseksi 18.3. alkaen, ja jo aiemmin niiden kaikki keikat ja tapahtumat peruttiin. Ti 24.3. alkaen suljettiin Original Sokos Hotel Alexandra ja sen yhteydessä toimivat ravintolat Franseska, Frans & Sandra sekä Jalo Kitchen & Lounge. Lisäksi suljetaan Amarillo, VENN, Kirkkopuiston ja Jyväskeskuksen Rossot, Matkakeskuksen Hesburger sekä ravintola Green Egg. La 28.3. alkaen suljettiin lisäksi ravintola Trattoria Aukio sekä Prisma Seppälän Buffa ja Presso.

ABC-liikennemyymälät

 • Ravintoloiden aukioloaikarajoitukset astuivat voimaan 8.10.2020. ABC liikenneasemien toiminta jatkuu entisellään. Liikenneasemien ravintolat suljetaan rajoitusten mukaisesti viimeistään klo 01, mutta take away -myynti ja markettoiminta jatkuvat normaalisti niissä toimipisteissä, jotka ova avoinna ympärivuorokauden eli ABC Vaajakoskella ja ABC Hirvaskankaalla.
 • ABC-liikenneasemien ravintolapalvelut avattiin asiakkaille 1.6.2020 alkaen.ABC Hirvaskankaan, Keljonkankaan, Palokan, Vaajakosken ja Viitasaaren ravintolapalvelut käynnistyvät heti 1.6.2020 alkaen, ABC Joutsa ja Keuruu avaavat perjantaina 5.6. Koronarajoitusten salliessa ABC-liikennemyymälöiden toiminta käynnistyy turvallisuus edellä. Isoissa tiloissa asiointi onnistuu hyvin turvavälit huomioiden. Lue lisää tästä.

Keskimaan työntekijät

 • Keskimaalla aloitettiin suunnitelmallinen lomautettavien takaisin töihin kutsuminen 8.4.2020. Töiden ja työvuorojen suunnittelua yli toimialarajojen koordinoi Keskimaan oma työvuorosuunnittelun ryhmä. Tavoitteena on tarjota lomautetuille työntekijöille töitä ruokakaupan alalta. Takaisin töihin kutsutaan ensimmäisessä vaiheessa yli 100 työntekijää. Lue lisää tästä. 
 • Keskimaa palkkasi kesäksi suunniteltua vähemmän kesätyöntekijöitä. Kevään rekrytointiprosessissa haimme kesätyöntekijöitä kaupan myymälöiden lisäksi ravintoloihin, hotelleihin ja ABC-liikennemyymälöihin, joista suurin osa oli kevään ja alkukesän suljettu koronatilanteen vuoksi. Kesän alussa pystyimme tarjoamaan kesätyötä varmuudella vain kaupan toimialan tehtävissä. Kun henkilökuntaa oli lomautettuna, tarjottiin kaikki mahdollinen tarjolle tuleva työ heille, mikä vähensi kesätyöntekijöiden tarvetta.

Lisätietoa