Vinkit työnhakuun


Jäikö jokin mietityttämään? Katso ohesta usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

Usein kysytyt kysymykset

Varmistaaksemme hyvän hakijakokemuksen emme ota vastaan avoimia hakemuksia. Avointa hakemusta vastaavaa työpaikkaa on harvoin juuri sillä hetkellä tarjolla, ja jos on, niin siihen tulee joka tapauksessa hakea hakujärjestelmän kautta.

Kysymme hakulomakkeella tietoja, jotka ovat tärkeitä avoimen tehtävän kannalta. Kysytyt tiedot kannattaa täyttää huolella, vaikka vastaaminen tuntuisi työläältä. Näin varmistat, että saamme sinusta selville tarvittavat tiedot.
Mikäli olet liittänyt hakemukseen CV:n, ei kaikkia työkokemuksia tai koulutuksia tarvitse täyttää hakulomakkeelle. Kannattaa kuitenkin lisätä sähköiselle hakulomakkeelle tehtävän kannalta oleellisimmat tiedot ja viimeisin työpaikka.

Hyvässä työhakemuksessa vastataan selkeästi hakulomakkeessa esitettyihin kysymyksiin ja siihen, mitä hakuilmoituksessa kerrotaan hakijalta odotettavan. Kerro aiemmasta työkokemuksestasi täsmällisesti (missä olet työskennellyt, millä aikavälillä ja mitä tehtäviä työssä teit). Jos sinulla ei vielä ole työkokemusta, voit kertoa työharjoittelukokemuksestasi tai harrastusten kautta hankitusta osaamisesta. Jos puolestaan työvuosia on takana jo lukuisia, riittää, kun kerrot tarkemmin viimeisimmistä työpaikoistasi sekä aiemmista työpaikoista siinä tapauksessa, jos ne ovat haettavan tehtävän kannalta olennaisia.
Konkreettiset esimerkit ovat aina parhaita, kun kerrot osaamisestasi ja myös siitä, miksi tämä tehtävä kiinnostaa sinua. Pidä kuitenkin hakemus napakkana, ja esimerkiksi ikä, perhetausta tai muut vastaavat tekijät kannattaa jättää pois, sillä niillä ei ole työnhaun kannalta merkitystä.
Muista aina kertoa lisäksi, miksi juuri kyseinen tehtävä kiinnostaa sinua!
Oma persoonallisuutesi saa näkyä hakemuksessa. Toiset meistä ovat parempia kuvaamaan itseään kirjoittamalla kuin toiset, eikä hakemuksen tarvitse olla kirjallisuuden riemuvoitto, mutta kiinnitä huomiota siihen, ettei hakemukseen jää turhia virheitä.

Saat järjestelmästä automaattisen Kiitos hakemuksestasi -viestin sähköpostiisi. Toivomme, että seuraat sähköpostiasi (myös roskapostikansiota).

Voit muokata hakemusta hakuajan päättymiseen saakka. Kannattaa kuitenkin varata aikaa siihen, että teet hakemuksen huolellisesti valmiiksi, sillä hakemuksia aletaan usein käsittelemään jo hakuaikana.

Mikäli sinulla on mahdollisia suosittelijoita, heidän tietonsa kannattaa tuoda esiin joko hakulomakkeella tai CV:ssä. Muistathan ilmoittaa suosittelijallesi, että häneen saatetaan olla yhteyksissä.

Jokainen työhakemus luetaan Keskimaan rekrytointitiimin toimesta. Viestimme rekrytoinnin etenemisestä puhelimitse tai sähköpostilla viimeistään parin viikon sisällä hakuajan umpeutumisesta. Kaikille hakijoille ilmoitetaan tilanteesta – myös siinä tapauksessa, että hakija ei etene haastatteluun. Valitettavasti osa sähköpostiviesteistämme ohjautuu välillä roskapostikansioon, joten sitä kannattaa myös seurata hakemuksen lähettämisen jälkeen.

Tällä hetkellä moniin paikkoihin on hakijoita moninkertainen määrä verrattuna siihen, montako haastatteluun voidaan kutsua. Hakijoita samaan paikkaan voi olla jopa pari sataa, ja kun tästä joukosta vain kourallinen pääsee haastatteluun ja yksi saa paikan, niin todennäköisyys saada useampiakin ei-vastauksia peräkkäin on suuri.
Kun hakijoita on paljon, joukossa on usein myös lukuisia henkilöitä, joilla on jo kokemusta samantyyppisestä työstä, ja haastatteluun etenevien joukosta voi karsiutua jo monia sellaisia henkilöitä, joilla olisi oikein hyvät valmiudet työhön. Toisaalta vaikka sinulla olisi jo pitkä kokemus kyseisestä työstä, haastatteluun päästäkseen pitää myös osata kertoa konkreettisesti osaamisestaan ja motivaatiostaan juuri kyseiseen tehtävään.
Kannattaa myös miettiä sitä, voisitko mahdollisesti hakea jotain kauempana sijaitsevaa työpaikkaa. Yleensä Jyväskylän alueen paikkoihin tulee eniten hakemuksia. Pienempien paikkakuntien yksiköihin hakijamäärät ovat yleensä pienempiä ja joukosta voi olla helpompi erottua.

Haastattelija vaihtelee rekrytointikohtaisesti. Haastattelijoina voivat toimia esimerkiksi yhteistyökumppanimme Staffpointin rekrytointiasiantuntija, toimipaikan esihenkilö tai esihenkilö yhdessä Keskimaan HR-asiantuntijan kanssa.

Tässä muutama vinkki työhaastatteluun valmistautumiseen:
• Tutustu yritykseen ja työtehtäviin etukäteen.
• Valmistaudu kertomaan omat vahvuutesi tehtävää koskien, esim. aiempi työkokemus, mistä olet saanut positiivista palautetta jne. Konkreettiset esimerkit avaavat aina asiaa paremmin kuin ”olen mukava ja reipas” -tyyppiset vastaukset.
• Valmistaudu kertomaan, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä tehtävästä.
• Valmistaudu myös itse kysymään jotain tehtävästä.
• Tule ajoissa paikalle.
• Muista, että kaikki jännittävät haastattelutilannetta ja se on täysin normaalia. Haastattelija kyllä ymmärtää tämän ja tekee olosi haastattelussa mahdollisimman mukavaksi niin, että jännitys hälvenee.

Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen rekrytointi.keskimaa@sok.fi