Äänekoskelle Keskimaan suurin S-market


16.6.2008

Keskimaa Osk:n uuden Äänekosken S-marketin urakoitsijat on valittu ja rakentaminen käynnistynyt entisellä linja-autoaseman tontilla Kotakennääntien ja Äänekoskentien välisellä alueella. Rakennusvaiheen käynnistyttyä suunnitelmat ovat tarkentuneet, mistä johtuen Keskimaa on hakenut Äänekosken kaupungilta muutosta kiinteistön rakennuslupaan. Tarkoituksena on aiemmin kaavailtua suuremman S-marketin rakentaminen.  

– Tavoitteenamme on käyttää alun perin suunniteltua tarkemmin asemakaavan sallima rakennusoikeus, kiinteistöjohtaja Matti Vihinen kertoo.

Keskimaa on esittänyt Äänekosken kaupungille jo rakenteilla olevan S-marketin myyntialan kasvattamista lähes tuhannella neliömetrillä. Aiemmassa suunnitelmassa kiinteistön kokonaisala oli noin 4 000 neliömetriä. Loppuosa kaavan mahdollistamasta rakennusoikeudesta oli määrä käyttää mahdolliseen laajennukseen muutaman vuoden kuluttua.

Äänekosken kaupunginvaltuuston viime vuoden kesäkuussa hyväksymässä linja-autoaseman asemakaavassa rakennusoikeutta vähittäiskaupan suuryksikölle on varattu 5 000 kerrosalaneliömetriä. Asemakaavan mukaisesti Kotakennääntien ja Äänekoskentien puoleisista julkisivuista vähintään 30 prosenttia tulee olemaan rapattua, keltasävyistä pintaa.

– Sivuseinien venyttäminen ei muuta julkisivua juuri millään tavalla, Vihinen toteaa.

Kilpailutilanteeseen sopiva S-market

Keskimaan vähittäiskaupan toimialajohtaja Kimmo Jantunen muistuttaa, että Äänekoski on entistä selkeämmin nousemassa pohjoisen Keski-Suomen kaupalliseksi keskukseksi, jonka markkinassa osuuskauppa haluaa olla mukana mahdollisimman kilpailukykyisellä, kaupungin muuhun kaupalliseen palvelutarjontaan suhteutetulla marketilla.

– Nykyiseen myymälään verrattuna kaksi kertaa suurempaan, lähes viiden tuhannen

neliön S-marketiin saamme ketjun laajimman päivittäistavaravalikoiman. Lisäksi marketiin tulee nykyistä kattavammin käyttötavaraa, Jantunen kuvailee.

Hänen mukaansa Äänekosken marketin rakennussuunnitelmien tarkentumisen taustalla ovat myös hyvät kokemukset Jämsään pari vuotta sitten avatusta Keskimaan suurimmasta S-marketista.

– Äänekoskelle onkin nyt kaavailtu hieman jopa Jämsän S-marketia isompaa yksikköä.

Kiinteistöjohtaja Matti Vihinen painottaa myös osuuskaupan roolia maakunnan tasapuolisena kehittäjänä. Äänekoskella Keskimaa haluaa olla mukana molempien palvelukeskusten, niin Hirvaskankaan kuin kaupunkikeskustankin kehittämisessä.

Tätä nykyä Keskimaa työllistää jo Hirvaskankaalla ja Äänekosken keskustassa yhteensä toista sataa työntekijää. Määrä tulee edelleen kasvamaan uuden S-marketin myötä.

Avajaiset ensi kesänä

Alkuperäisessä aikataulussa Äänekosken uusi S-market oli tarkoitus avata vuoden kuluttua kesän alussa. Rakennusluvan muutoksen käsittelystä johtuen on mahdollista, että kiinteistön valmistuminen siirtyy arviolta parilla kuukaudella.

Äänekosken S-marketin urakoitsijat on vastikään valittu.

Maanrakennusurakasta vastaa Skanska Infra Oy. Rakennusurakasta huolehtii Rakennus-Otava Oy, putki- ja ilmanvaihtourakasta KS-Kitek Oy, sähköurakasta Tekmanni Oy, automaatiourakasta Honeywell Oy ja sprinkleriurakasta Firecom Group Oy.        

Uuden ajan S-marketit nousevat aluekeskuksiin

Keskimaa on osa valtakunnallista S-ryhmää, jonka muodostavat alueelliset ja paikalliset osuuskaupat sekä niiden omistama Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK.

S-ryhmässä yksi vähittäiskaupan trendi on isojen S-marketien tuleminen.

Uuden ajan S-marketeissa yhdistyvät keskikokoisen Prisman kokoluokkaa vastaava, varsin kattava päivittäistavaravalikoima sekä hyvä, merkittävästi tilaa saava käyttötavaravalikoima.  Uusi S-market -konsepti on ratkaisu maakunnallisten aluekeskusten kasvaviin kaupallisiin tarpeisiin. Ostovirtaamaa on tarpeeksi, kun marketin vaikutusalueella asuu 20 000 – 30 000 ihmistä.

Koko maahan näitä isoja S-marketeja on kaavailtu muutamia kymmeniä.

Lisätietoja:

Kiinteistöjohtaja Matti Vihinen, 050 502 5252

Toimialajohtaja Kimmo Jantunen, 050 347 8907