ABC Keljonkankaalle energiansäästöpalkinto


23.2.2016

Osuuskauppa Keskimaa palkitsee vuosittain toimipaikan, joka on onnistunut vähentämään energiakuluja merkittävästi. ABC Keljonkangas on tänään palkittu Keskimaan Vuoden 2015 Energiansäästäjänä.

Joulukuussa 2014 uudistettuna avatun ABC Keljonkankaan energiankulutus on pienentynyt todella merkittävästi. Remonttia edeltäneeseen aikaan verrattuna lämpöä säästettiin vuoden 2015 aikana 48 % ja sähköä 32 %. Vettä kulutettiin 36 % aiempaa vähemmän. Vuositasolla kyse on useiden kymmenien tuhansien eurojen säästöistä.   

– ABC Keljonkangas on mainio esimerkki siitä, miten moderneja ratkaisuja hyödyntämällä energiatehokkuus paranee, kun kaikki osapuolet toimivat saman tavoitteen saavuttamiseksi. Liikennemyymälän uudistuksessa toteutettiin useita energiaa säästäviä ratkaisuja, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että ABC:n henkilökunta on omaksunut energiaa säästävät toimintatavat arkityössään, kiinteistöjohtaja Matti Vihinen painottaa.

Keljonkankaan ABC oli Keskimaan ensimmäinen toimipaikka, jonka kylmäjärjestelmässä ryhdyttiin käyttämään hiilidioksiditekniikkaa. Keinotekoisesti tuotetun kylmäaineen korvaava hiilidioksidi on luonnollista kylmäainetta, jolla ei ole vaikutuksia ilmakehän otsonikerrokseen. Hiilidioksiditekniikkaan on yhdistetty Salen ovelliset ja kannelliset kylmäkalusteet. Kylmätekniikan tuottama lauhdelämpö hyödynnetään käyttöveden ja kiinteistön lämmittämisessä. ABC:n valaistus on toteutettu led-tekniikalla sekä ulko- että sisätiloissa.

Energian säästäminen oli yhtenä lähtökohtana myös uuden keittiön suunnittelussa ja laitteiden hankinnassa. Keittiössä on käytössä esimerkiksi yhden paljon energiaa kuluttavan suuren rasvakeittimen sijasta kaksi pienempää ja vähemmän energiaa kuluttavaa laitetta. Energiakulujen karsimiseksi keittiössä on myös kaksi pizzauunia sekä vähän vettä kuluttavat astianpesukoneet.

– Hiljaisempina päivinä emme tarvitse kaikkia laitteita, vaan niitä otetaan käyttöön asiakasvirran mukaisesti. Ammattitaitoinen työryhmämme on sisäistänyt toimintatavan mainiosti ja osaa hyvin arvioida, missä vaiheessa keittiölaitekapasiteettia pitää vahvistaa, liikennemyymäläpäällikkö Jouko Järvenpää kuvailee.

Lisätietoja:

liikennemyymäläpäällikkö Jouko Järvenpää, 0400 546 526
kiinteistöjohtaja Matti Vihinen, 050 502 5252