Ässäkenttä liikuttaa ja parantaa yhteishenkeä


23.9.2016

Elokuussa avatusta Ässäkentästä on riittänyt riemua Laukaan Leppäveden koululla niin oppilailla kuin opettajillekin.

Leppäveden vanhan koulun pihalle Ässäkenttä avattiin muutama päivä syyslukukauden alkamisen jälkeen. Avajaispäivästä lähtien kenttä on ollut todella kovassa käytössä niin välitunneilla kuin liikuntatunneillakin.

– Ässäkentän vuoksi olemme muuttaneet koulupäivien rakennetta. Meillä on joka päivä kaksi pitkää, puolen tunnin välituntia, jotta peli kentällä ei lopu heti kesken ja lapset ehtivät saada kunnolla hien pintaan. Innokkaita pelaajia on niin paljon, että luokille on jaettu omat välituntivuorot, joista oppilaat pitävät itse hyvin kiinni, kertoo 4d-luokan opettaja Hannes Heinilä.

Pitkillä välitunneilla pelataan jalkapalloa, joka on sekä tyttöjen että poikien suosikkilaji. Lyhyillä välitunneilla keskitytään puolestaan koripalloon ja salibandyyn.

– Tarkoituksenamme on, että kenttä on käytössä myös talvikuukausina. Lumisateen jälkeen se puhdistetaan yhteisvoimin kolaamalla.

Tunneilla keskitytään paremmin

Liikkuva koulu –ohjelmassa mukana olevalla Leppäveden vanhalla koululla on 4.-6. luokilla oppilaita yhteensä lähes 170.

– Kaikki oppilaat ja heidän vanhempansa ovat sitä mieltä, että Ässäkenttä on ihan mahtava juttu, 4a-luokkaa opettava Ulla Malkasaari kuvailee.

– Kenttä on saanut lapset liikkumaan selvästi aiempaa enemmän, tytöt ja pojat sulassa sovussa keskenään. Se on myös lisännyt oppilaiden yhteishenkeä ja auttanut keskittymään tunneilla paremmin, jatkaa 6a-laisia opettava Tiina Rautio.

Ässäkenttä ei hiljene iltaisinkaan. Oppilailla on oma WhatsApp-ryhmä, jossa tehdään koulupäivän jälkeen treffejä kentälle. Joinain iltoina pelaamaan kokoontuu puoli luokkaa kerralla.

– Oppilaat eivät enää notku nuorisotalon nurkilla, vaan yhteistä aikaa vietetään jalkapalloa pelaten. Yhtään riitaa ei ole iltaisinkaan kentällä ollut, opettajat kiittelevät.

Kännykät taskuun ja liikkumaan

Leppävedellä on Suomen 55. Ässäkenttä, joka rakennettiin Laukaan kunnan, Keskimaan ja Palloliiton yhteistyöllä. Vuosi sitten samanlainen Ässäkenttä avattiin Uuraisille.

S-ryhmän ja Suomen Palloliiton tavoitteena on pystyttää kuntien kanssa kaikkiaan 100 monipuolista lähiliikuntakenttää suomalaisten alakoulujen pihoille. Osuuskaupat sponsoroivat jokaista monitoimikenttää 10 000 eurolla. Kunnan ja Palloliiton osuudet ovat likimain samaa luokkaa.

Palloliiton Keski-Suomen piirin kehitysjohtaja Ali Kangas-Hynnilä muistuttaa, että korkeatasoinen  liikuntapaikka lähellä on paras houkutin, jolla lapset innostuvat jättämään kännykät taskuun ja liikkumaan. Kaiken lisäksi kentät ovat vapaasti kaikkien käytössä seurajäsenyyksistä tai pelaajalisensseistä riippumatta.

– Yhteistyöllä saadaan kohtuullisen pienillä panostuksilla tavattoman paljon hyvää aikaiseksi, hän toteaa.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pekka Rötkönen