Asut kesäjuhlien kaunottarille


7.5.2013

– Sifonkia, pitsiä ja epäsymmetrisiä leikkauksia, listaa Sokos Helsingin pukeutumisneuvoja Aliisa Hautaviita kevään 2013 naisellisen juhlamuodin avainsanoja. Hautaviita valitsi kesän juhliin asut äidille ja tyttärelle.

Kesän muotivärit ovat hempeitä ja herkullisia. Luonnonvalkoisen ja nuden lisäksi naisten mallistoissa on paljon minttua, taivaansinistä, melonia, punaisen sävyjä ja sitruunaa.

Muotitietoinen valitsee juhla-asuunsa ripauksen metallia. Juhlamekoissa on tarjolla kevyesti kultaan, hopeaan ja pronssiin taittavia kankaita. Metallikorut ovat olemukseltaan valuvia.

Naiselliseen tyyliin sopii pitsi. Sitä näkyy mekoissa niin suurina pintoina kuin pieninä yksityiskohtinakin. Näyttävin valinta kesän juhlaan on kukkakuosi, joka on palannut muotiin vuosien poissaolon jälkeen.

Korallia ja volyymihelmaa

Ylioppilastytön korallinpunainen mekko on kevyttä sifonkia, joka sopii nuorelle.

– Napakan yläosan ja runsaan helman yhdistelmä on yhtä aikaa avonainen ja peittävä, tätä näkyy nyt paljon, sanoo Hautaviita. – Samantyyppistä mekkoa on tarjolla eri tavoin laskostettuna, sovittamalla löytyy omalle vartalotyypille paras malli.

Korokepohjaiset lakeerikengät pitivät ryhdin suorassa. Mustien avokkaiden ja valkoisen pikkulaukun yhdistelmä sotii klassisen pukeutumisen oppeja vastaan, mutta tässä tapauksessa yhdistelmä toimii, sillä siinä toistuvat ylioppilaslaketin värit.

– Kun värille löytyy asukokonaisuudesta pari, lopputulos näyttää mietityltä ja harmoniselta, Hautaviita opastaa.

Hautaviidan mukaan juhlatilaisuus on hyvä hetki panostaa koruihin, sillä ne jäävät muistoksi päivästä.

– Ylioppilaalle korulahja on hyvä antaa heti aamusta.

Silkki on aina hyvä valinta

Juhlapukeutumisen klassikkomateriaali silkki toimii kaudesta toiseen. Ylioppilastyttären äiti pukeutuu taivaansiniseen silkkileninkiin, jonka sävy sopii asun kantajan kasvojen ihoon.

– Harva aikuinen nainen haluaa näyttää käsivarsiaan, vaikka niissä ei olisikaan mitään peitettävää, hymyilee Hautaviita. – Pronssinen huivi lämmittää toukokuisena juhlapäivänä. Lisäksi se sitoo asuun kengät, joissa on ripaus beigeä.

Huivin voi korvata juhlavalla neuleella, pitsibolerolla tai jakulla, joka saa olla samaa kangasta mekon kanssa. Mekon alle voi myös pukea ohuen sifonkipaidan. Suosittu vaihtoehto täydelle hihattomuudelle on holkkihihallinen mekko, jonka 5–10 senttimetriä pitkät hihat peittävät juuri sopivasti olkapäät.

Äidin asussa muodikas kukkakuosi on löytänyt avokkaisiin.

– Kengissä saa olla näyttävyyttä, Hautaviita sanoo. – Myös voimakas väri tai rouheat yksityiskohdat, kuten strassit ja rypytykset, toimivat.

Hillitympään tyyliin sopivat puuterinsävyiset kengät. Jalat näyttävät pidemmiltä, kun iho on avokkaan kanssa samaa sävyä. Hautaviita muistuttaa, että vaatteiden ja asusteiden lisäksi pukeutumisneuvojat opastavat myös juhla-asuun sopivien alusvaatteiden valinnassa.