Defibrillaattori pelastaa ihmishenkiä


18.8.2014

Keskimaassa henkilökuntaa valmennetaan antamaan nopeaa ensiapua sairauskohtauksissa ja tapaturmissa.

Prismoissa, Sokoksissa, Sokos Hotelleissa ja ABC-liikennemyymälöissä elvytyksen apuna on sähköinen sydämenkäynnistäjä eli defibrillaattori.

Keskimaa on hankkinut maallikkodefibrillaattorit toimipaikkoihin, joissa liikkuu luonnostaan paljon ihmisiä. Toissa vuonna defibrillaattorit hankittiin Jyväskylän Prismoihin, Sokokselle sekä Sokos Hotelleihin. Viime vuoden lopulla ne lisättiin myös ABC-liikennemyymälöiden varustukseen Joutsassa, Vaajakoskella, Hirvaskankaalla ja Viitasaarella. Keskimaan defibrillaattorit ovat laajemminkin käytettävissä. Jos esimerkiksi Jyväskylän kävelykadulla tai ABC Hirvaskankaan naapurikiinteistössä tarvitaan nopeaa elvytystä, laite on lähellä. Defibrillaattorien sijaintipaikat ovat Keski-Suomen ensihoidon kenttäjohdon ja hätäkeskuksen tiedossa. Keski-Suomessa tavoitteena on lisätä maallikkodefibrillaattorien määrää, jotta laite saadaan tarpeen tullen nopeasti käyttöön. Painelu-puhallus -elvytyksellä hankitaan arvokkaita lisäminuutteja, mutta kammiovärinässä olevan sydämen käynnistämiseen tarvitaan käytännössä aina sähköistä apua eli defibrillaattoria. Keski-Suomessa kuolee vuosittain satoja ihmisiä äkillisiin sydänperäisiin sairauskohtauksiin.

Koko henkilöstö koulutetaan

– Todella hienoa, että meiltä löytyy ihmishenkiä pelastava laite. Koko henkilökuntamme koulutetaan defibrillaattorin käyttöön, mikä onkin helppoa. Laite neuvoo koko ajan, eikä sitä voi käyttää väärin, ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Jouko Järvenpää kuvailee. Hän on itse perehtynyt defibrillaattorin käyttöön Keskimaan esimiesten Turvapassi-koulutuksessa.

– Meillä Keskimaassa henkilökunnalle järjestetään jatkuvasti ensiapuvalmennuksia. Toimipaikoissa on aina oikeanlaisen avun antamiseen perehtyneitä työntekijöitä paikalla, kun jotain ikävää sattuu, Jouko korostaa.

Riskeihin on varauduttu

Turvallisuuteen liittyvää yhteistyötä Keskimaan kanssa tekevän Securitaksen palvelupäällikkö Mika Mattila toteaa, että osuuskaupassa niin asiakkaiden kuin henkilöstön turvallisuus ovat hyvällä mallilla. Sataprosenttiseen riskittömyyteen ei ikävä kyllä päästä koskaan paikoissa, joissa ihmisiä on paljon ja tilanteet voivat muuttua nopeasti.

– Kaikkiin yleisimpiin riskeihin on hyvin varauduttu ja henkilökunta on koulutettu toimimaan oikein poikkeustilanteissa. Maallikkodefibrillaattorien hankinta on siitä yksi hyvä esimerkki.


Teksti: Kristiina Tammitie
Kuva: Pekka Rötkönen