Elokuva Virusta DocPoint -festivaaleilla


25.1.2013

Viru – tarinoita hotellista -dokumenttielokuva kertoo tarinoita idän ja lännen kohtauspaikkana toimineesta pilvenpiirtäjästä. Elokuvassa äänessä ovat työntekijät ja asiakkaat ja myös Sofi Oksanen.

Dokumenttielokuva kerii auki tarinoita Viron ja Suomen lähimenneisyydestä. Elokuvaa esitetään DocPoint -festivaaleilla 22.–27.1. 2013 ja elokuvateattereissa 1.3.2013 alkaen. Elokuvan kesto on 1 h 19 min. Ei ikärajoituksia.

Viru-hotelli, nykyinen Sokos Hotel Viru, rakennettiin 40 vuotta sitten suomalaisvoimin Neuvosto-Viroon. Elokuvaan mahtuu niin hotellin historian glamouria kuin lieveilmiöitä – vakoilusta ja prostituutiosta mustaan pörssiin. Lukuisat virolaiset ja suomalaiset kertovat suhteestaan talojättiin.

Virolaisille Viru edusti länttä ja haluttua työpaikkaa. Tätä puolta tuovat esille hotellin entiset ja nykyiset työntekijät. Suomalaiset taas hakivat hotellista milloin virkistystä, milloin votkanhuuruista pakoa todellisuudesta. Näkökulmiaan turismiin avaavat matkanjohtajat, turistit ja muun muassa lapsen silmin prostituutiobisnestä tarkkaillut Sofi Oksanen.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Taru Mäkelä ja Tuuli Kuittinen. Sen suomalaiset ohjaajat ovat Taru Mäkelä ja Johanna Onnismaa. Virolainen ohjaaja on Margit Kilumets.

Katsojan kommentti:

Sokos Hotel Virun viestintäpäällikkö Peep Ehasalu:

– Olen nähnyt aiemmin ainakin kaksi suomalaista ja kaksi virolaista Virusta tehtyä dokumenttia. Viru – tarinoita hotellista -elokuva antaa parhaan kokonaisnäkemyksen hotellista ja sen historiasta. Virossa hotellilegenda herättää edelleen tunteita, eikä jätä ketään kylmäksi. Sekin on osoitus Virun vahvasta roolista osana virolaista kulttuuria ja historiaa. Virusta tehty elokuva on monille kuin omasta elämästä tehty elokuva.