Halli hiljaa huminoi, ei maalikone metelöi


5.12.2022

Liki 14 toimintavuoden jälkeen Jyväskylän Kodin Terran tarina päättyi lauantaina 3.12. Terran lopettaminen herätti sekä asiakkaiden että henkilökunnan parissa ristiriitaisia tunteita. Viimeisinä päivinä ilmassa oli ymmärrystä, surua, haikeutta, ärtymystä ja helpotustakin.

Teksti ja kuva: Kristiina Tammitie

 

Kodin Terra avattiin helmikuussa 2009 Jyväskylän Palokkaan. Se oli kyseisellä vuosikymmenellä yksi Keskimaan suurimmista investoinneista. Rakentaminen oli poikkeuksellisen kallista, muun muassa siksi, että silloiselta Jyväskylän maalaiskunnalta ostetulla tontilla maapohjan pehmeys aiheutti rakentamiselle suuria haasteita.

– Jossitellahan aina voi. Jälkikäteen ajatellen, olisikohan tilanne nyt toinen, jos olisi tehty vähän pienempi kiinteistö rakentamisen kannalta parempaan paikkaan. Paljon muitakin jos-alkuisia asioita pyörii mielessä, Terrassa avauksesta lähtien asiakkaita palvelleet rautakaupan ammattilaiset myöntävät.

 

Silmät eivät pysy kuivina

Terran viimeisinä päivinä pitkän linjan työntekijät kuvailivat tunteitaan ristiriitaisiksi. Lopettamispäätös saa ymmärrystä osakseen, mutta silti tilannetta on edelleen vaikea sulattaa.

– Meillä on ollut aivan älyttömän mahtava työporukka. Ydinryhmä on pysynyt muuttumattomana kaikki nämä vuodet, joten olemme oppineet todella hyvin pelaamaan joukkueena. Nyt porukka hajoaa, mikä on surullista. Ei varmaan kenelläkään ole pysynyt silmät kuivina, kun sitä ajattelee, Tiina, Timo ja Mika myöntävät.

He eivät ole halunneet ottaa vastaan Keskimaan tarjoamaa työtä marketkaupan puolelta.

– Tässä on nyt hyvä paikka miettiä, voisiko asiakaspalvelutyön sijasta tehdä välillä jotain muutakin, Mika toteaa.

Samaa sanoo Jaana, joka kuuluu myös alkuperäisiin terralaisiin.

– 14 vuotta sitten ajattelin, että jään täältä aikanaan eläkkeelle. Nyt sammutan valot, hän kommentoi.

 

Yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu

Kodin Terran tunnetuimpiin kasvoihin kuuluva Jari on tehnyt jo useamman vuoden ajan työvuoroja myös Sokoksella, jonka miesten pukeutumisen osastosta tulee hänen uusi hänen kotipesänsä.

– Jos on itse kyvykäs ja halukas, osuuskauppa tarjoaa aina mahdollisuuksia. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu, Jari kuvailee neljästä eri osuuskaupasta kertyneellä yli 20 vuoden kokemuksella.

Hän kertoo yrittävänsä ajatella Terran lopettamista järjellä eikä tunteella.

– Suoraan sanottuna lopettamispäätöksen jälkeen pääsi itku, ja haikealta tuntuu edelleen. Meillä on ollut täällä jäätävän hyvä porukka ja valtavan paljon alan osaamista. Meille onkin koko ajan viestitetty, että henkilökunnasta ei lopettaminen ole missään tapauksessa kiinni.

Jari sanoo tietävänsä, että päätös ei ole ollut helppo Keskimaan johdollekaan.

– Kaikki kivet on varmasti käännetty ennen kuin tähän ratkaisuun on päädytty. Raskas asia tämä on varmasti kaikille.

Jari kertoo terralaisten saaneen asiakkailtaan valtavan paljon kiitoksia ja kannustuksia loppuunmyynnin aikana.

– Vuosien varrella meille on kertynyt paljon vakiasiakkaita, jotka ovat kovasti toivotelleet tsemppiä jatkoon. Moni on onneksi luvannut tulla minua Sokokselle katsomaan, Jari hymyilee.