Historialliset nimipäiväkahvit


12.1.2015

100 tarinaa -juttusarja Osuuskauppa Keskimaan historiasta alkaa.

Joukko Jyväskylän opettajaseminaarin lehtoreita ja kaupungin virkamiehiä kokoontui toukokuun 7. päivänä vuonna 1915 kaupunginkamreeri Anton Heinosen Helmi-rouvan nimipäiville.
Päivänsankari oli muutaman kutsuvieraan tavoin ollut jo edellisen vuoden keväästä lähtien jäsenenä toimikunnassa, jossa oli pohdittu puolueettoman osuuskaupan perustamista. Helmi-rouvan nimipäivillä seminaarinjohtaja Nestor Ojala hämmästeli asian vatvomista, kun samaan aikaan yksityisissä kaupoissa tavaroiden saanti vaikeutui ja hinnat nousivat.  Osuuskauppa-aatteen vankka puolestapuhuja pyysi talon isäntää tuomaan saman tien kynän ja paperia. Ojalan vanavedessä aiepaperiin kirjasi nimensä parikymmentä henkilöä.
Kolmen viikon kuluttua pidettiin osuuskaupan virallinen perustamiskokous Jyväskylän Kunnallistalossa. Hyväksyttyjen sääntöjen mukaan osuuskaupan varsinaisena tehtävänä oli paikkakunnalla tarvittavien kauppatavaroiden vähittäismyynti.  Osuuskauppa oli oikeutettu harjoittamaan jäsentensä parhaaksi myös ”leipomo- ja kaljanpanoliikettä”. 
Vaasan läänin kuvernööri vahvisti säännöt jo 17.7.1915. Näin oli perustettu Jyväskylän Osuuskauppa r. l., jonka nimi tänä päivänä on Osuuskauppa Keskimaa