Jyväshovi 70 vuotta


18.9.2008

Jyväskylän keskustan legendaarinen hotelli Jyväshovi juhlii seitsemää vuosikymmentään täysin uudistuneena

.

Keskimaa Osk:n Sokos Hotel Jyväshovi vietti 70-vuotisjuhliaan 17.9.2008 Jyväskylän kävelykadun varrella, Kauppakatu 35.

Jyväshovi on uudistunut vuosikymmenten saatossa jatkuvasti, eikä alkuperäisestä, 1930-luvun lopulla rakennetusta puuhotellista ole säilynyt fyysisiä puitteita. Sen sijaan hotellin toiminnan perusperiaatteet ja henkinen perintö ovat eläneet vahvoina aina nykypäivään saakka: toiminnan kulmakiviä ovat kautta vuosien olleet viihde ja viihtyminen, tasokkaat esiintyjät, ystävällinen asiakaspalvelu ja hyvä ruoka.

– Näistä lähtökohdista toimintaa on pyöritetty eri vuosikymmenillä. Se on edellyttänyt jatkuvaa uudistumista sekä ajan ja asiakkaiden mukana muuttumista. Nyt Jyväshovi on jälleen uuden aikakauden alussa, kun talon historian suurimpiin kuuluva remontti on saatu vastikään valmiiksi, hotellinjohtaja Jouko Välisaari kuvailee.

 

Ravintolaelämän suunnannäyttäjä

Jyväshovi on toiminut monta kertaa Jyväskylän ravintolaelämän suunnannäyttäjänä. Hotellin ravintola tarjosi esimerkiksi jo 1940-1950 -luvuilla kaupunkilaisille kansainvälisiä makuelämyksiä. Myöhemmin talossa toimi tiettävästi ensimmäinen ravintoladisco Helsingin ulkopuolella.

Nyt Jyväshovi tuo jälleen uusia tuulia Jyväskylään: kaupungin ravintolatarjontaa edelleen monipuolistavia palveluja ovat kolme eri musiikkimaailmaa tarjoava iltaravintola Night Jyväskylä, espanjalaishenkinen ruoka- ja seurusteluravintola Torero sekä nykypäivän kaupunkilaista kahvilakulttuuria edustava Coffee Bar. Ravintolauudistukset aloitettiin jo viime kesänä kuuluisan tanssiravintolan täydellisellä remontilla. Ravintoloiden vastaanotto on ollut jopa odotettua parempi.

– Jyväshovi on nyt Jyväskylän suurin viihdekeskittymä, eikä koko maassakaan ole kovin montaa yhtä isoa kokonaisuutta. Vilkkaina viikonloppuiltoina talossa on hotellivieraat mukaan lukien kolmisen tuhatta asiakasta, Jouko Välisaari laskee.

– Hyväkuntoinen ja toimiva hotelli- ja ravintolakiinteistö sekä ajassa elävät ja muuttuvat konseptit ovat hyviä puitteita. Kuitenkin loppujen lopuksi Jyväshovin hengen, tunnelman ja imagon on muodostanut henkilökunta. Yhä edelleen, kuten menneinä vuosikymmeninäkin, Jyväshovin asiakaspalautteissa nousee selkeästi esiin hyvä asiakaspalvelu, Jouko Välisaari korostaa.

Juhlavuosi näkyy myös Torerossa, jonka ruokalistalta löytyy Jyväshovin perinteisiä, jo klassikoiksi muodostuneita annoksia, muun muassa kivihärkää ja laavakivellä grillattua lohta. 

– Perinteitä vaalimme myös vappu- ja joululounailla sekä kanta-asiakastapahtumissa, hotellipäällikkö

Kirsi Tarkkanen

muistuttaa.

Jyväshovilla on värikäs historia

Jyväshovin rakentaminen sai alkunsa Kauppalaisseuran toimesta vuonna 1936. Vajaan 9 000 asukkaan Jyväskylään kaivattiin kansainväliset mitat täyttävää hotellia sekä tasokkaita ravintolapalveluja. Jyväshovin vihkimisjuhlaa vietettiin vuonna 1938 isona merkkitapahtumana.

 Talvisodan syttyessä Jyväshovi oli toiminut vasta runsaan vuoden ajan. Turistit, kauppiaat, edustajat, virkamiehet ja johtajat vaihtuivat suomalaisiin ja saksalaisiin sotilasvirkamiehiin ja lomaileviin sotilaisiin.

 Sodan jälkeen Jyväshovin asiakkaina oli niin Valpon miehiä kuin asekätkentäjuttuun sekaantuneita upseereitakin. Valpo piti hotellia jonkin aikaa myös inkeriläisten vankilana.

 Jyväshovin toiminta käynnistyi Barckin perheen luotsaamana, Alfred Johan Barckin  toimiessa ensimmäisenä johtajana. Vuonna 1945 Jyväshovin vetovastuun otti Pentti Barck, innokas maailmanmatkaaja, joka toi taloon uusia, kansainvälisiä trendejä.

 Jyväshovin suojissa on tehty autourheiluhistoriaa: rallia harrastanut Pentti Barck sai kanssakilpailijoiltaan 1950-luvun alussa tehtäväksi ajanmukaisen, suomalaisiin oloihin sovelletun autokilpailun suunnittelun.

Näin syntyi Tuhansien Järvien Ajo – kilpailu, joka nykypäivänä tunnetaan nimellä Neste Oil Rally Finland.

Hotelliliiketoimintaan laajentumista kaavaillut Keskimaa osti Jyväshovin vuonna 1978. Hotellin johtajaksi nimitettiin Keskimaan ravintolalinjan osastopäällikkö Keijo Valve. Ensimmäinen muutos oli ruoka- ja tanssiravintoloiden erottaminen toisistaan. Myös hotellihuoneiden saneeraus aloitettiin pikaisesti omistajan vaihdoksen jälkeen.

 Keskimaan vuosina Jyväshovia on laajennettu ja uudistettu moneen kertaan. Vuonna 1996 valmistunut Hoviraitti toi kaupungin keskustaan keskieurooppalaista ilmettä. Hotellia remontoitiin myös vuosina 2001 ja 2003.

 Nyt Sokos Hotel Jyväshovissa on saatu päätökseen poikkeuksellisen mittava, kokonaiskustannuksiltaan noin kolmen miljoonan euron investointi. Ensimmäisessä vaiheessa saneerattiin pisimmän käyttöiän saavuttanut hotellinosa. 46 uuden superior-tason huoneen myötä Jyväshovin kokonaishuoneluku on nyt 129. Toisessa vaiheessa uudistettiin hotellin ravintolat sekä hotellin vastaanotto.

Lisätietoja:

Hotellinjohtaja Jouko Välisaari, 050 593 8324

Hotellipäällikkö Kirsi Tarkkanen, 050 327 0407