Jyväskylän Sokos-keskus on valmis


1.11.2010

Keskimaa Osk:n historian suurin rakennushanke Sokos-keskus valmistuu tällä viikolla.

Sokos-keskuksen suunnittelu aloitettiin viisi vuotta sitten. Varsinaiset rakennustyöt ovat kestäneet kolme ja puoli vuotta.

Sokos-keskuksen valmistumisjuhlaa ja Keskimaan 95-vuotisjuhlaa vietetään samanaikaisesti torstaina 4.11.2010.

Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä kuvailee Sokos-keskuksen rakentamista vuosisadan tavaratalouudistukseksi.

– Sokos on nyt entistäkin selkeämmin Jyväskylän keskeisimpiä liikekiinteistöjä ja kaupungin keskustan maamerkki. Jyväskylän keskustan ykköstavaratalon vetovoimaisuus on ydinkeskustan elävänä pysymisen ja kehittämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kansainväliset mitat täyttävän Sokos-keskuksen imusta hyötyy koko ydinkeskusta, Määttä korostaa.

Sokoksen laajennus/peruskorjaus on ollut Keskimaankin mitoissa historiallisen suuri.

– Sokos on tehty palvelemaan koko maakuntaa ja kaikkia keskisuomalaisia asiakasomistajiamme. Ulkopuolelta ikään kuin liikkuvaan junaan hypänneenä voin sanoa, että Sokoksen uudistaminen on ollut todellinen maakuntateko, Keskimaan toimitusjohtajana elokuussa aloittanut Antti Määttä arvioi.

 Parasta Sokos-osaamista

Sokos-keskuksen valmistumisjuhlaan osallistuva SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä toteaa Keskimaan Sokos-keskuksen olevan hyvä esimerkki S-ryhmän käyttötavarakaupan kehittämisestä. S-ryhmä on kaksinkertaistamassa käyttötavarakauppaansa lähivuosina.

– Sokos-ketjulla on keskeinen rooli asiakasomistajiemme palvelussa. Tavarataloketjussa onkin tällä hetkellä menossa voimakas kehittämisen vaihe, ja parhaillaan työn alla on useampia merkittäviä laajennuksia.

 Jyväskylän Sokos-keskusta Kuisma Niemelä kuvailee ketjun lippulaivaksi, jossa tavaratalomaisuus on hyvin nähtävissä: käyttötavarakaupan palvelujen rinnalla kokonaisuuteen sisältyvät poikkeuksellisen tasokkaat päivittäistavarakaupan palvelut sekä monipuoliset ravintolakaupan palvelut.

– Jyväskylän nyt valmistunut Sokos-projekti on oiva esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan, kun kehittäminen toteutetaan tiiviillä yhteistyöllä eri osapuolten kesken. Jyväskylässä on nähtävillä parasta Sokos-osaamista, joka viitoittaa seuraavia askelluksia koko ketjussa ja S-ryhmän käyttötavarakaupan kehittämisessä.

Alkuperäisessä aikataulussa

Sokos-keskus –hankkeen toteuttamiseen kului kaiken kaikkiaan yli viisi vuotta aikaa.

– Hanke toteutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti viidessä eri vaiheessa. Pysyimme aikataulussa koko ajan, eikä mitään suuria ongelmia tullut vastaan. Sokos-keskus oli alusta lähtien rakennushanke, jonka hyvään toteuttamiseen kaikki osapuolet sitoutuivat poikkeuksellisen voimakkaasti. Lopputulokseen voimme kaikki olla tyytyväisiä, kiinteistöjohtaja Matti Vihinen kiittelee.

Hän pitää erityisen merkittävänä sitä, että näin mittava rakennusprojekti onnistuttiin toteuttamaan tavaratalon ollessa koko ajan avoinna normaalisti.

– Kunnollisten suojaseinien rakentaminen ja väistötilojen järjestäminen tavaratalon osastoille kasvatti rakentamisen kustannuksia, mutta varmisti kaupankäynnin mahdollisimman häiriöttömän jatkumisen. Suojaseinät ovat maksaneet itsensä moninkertaisesti takaisin.

Torstain avajaisiin mennessä Sokos-keskus on sisätiloiltaan valmis. Sen sijaan kiinteistön julkisivu saa lopullisen ilmeensä vasta muutaman viikon päästä.

– Valaistussuunnittelija Jukka Korpiheteen suunnittelema Sokos-keskuksen julkisivuvalaistus valmistuu todennäköisesti marraskuun aikana, toivon mukaan joulunavaukseen mennessä.

Sokos-keskus–hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 36 miljoonaa euroa.

– Investointi on merkinnyt rakennusalalle näinä talouden taantuman vuosina noin 680 miestyövuotta työmaalla, kuljetuksissa ja teollisuudessa.

Uuden vuosikymmenen tavaratalo

Sokos-johtaja Tuula Sillanmäen mukaan kauppa on käynyt Sokoksella remontin aikana odotettua paremmin. Myynnin uskotaan kuitenkin vilkastuvan vielä tuntuvasti.

– Uuden vuosikymmenen tavaratalon vihdoin valmistuttua lähdemme hakemaan reipasta myynnin kasvua. Puitteet ovat tavoitteeseen nähden ainakin kunnossa, hän toteaa.

Remontin eri vaiheissa kaikki tavaratalon osastot on uudistettu täysin sekä tilojen että kalustuksen osalta, ja samalla valikoimat ovat kasvaneet tuntuvasti. Uudistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on korostettu selkeyttä, avaruutta, viihtyisyyttä ja helppoa ostamista. Kalustouudistukset ovat parantaneet tuotteiden esillepanoa, löydettävyyttä ja saatavuutta.

– Tavararyhmien tilankäyttö on tarkistettu vastaamaan entistä paremmin tuotteiden kysyntää ja nimenomaan keskisuomalaisten asiakkaidemme tarpeita, Sillanmäki kuvailee.

Merkittävimpiä muutoksia ovat olleet Mestarin Herkun huomattava laajennus sekä kosmetiikan, naisten pukeutumisen ja miesten pukeutumisen vahvistaminen. Kuvaavaa on, että yksinomaan naisten pukeutumisella on Sokoksella nyt tilaa yhteensä lähes 4 500 neliötä.

Pukeutumisen ja kosmetiikan lisäksi Sokoksen käyttötavaratarjontaan sisältyvät lasten, kodin, liikunnan ja ulkoilun sekä ajanvietteen tuotealueet.

– Sokoksen valttikortteja ovat kattavat valikoimat, laajat hintahaitarit, viihtyisä ostoympäristö sekä asiakkaiden henkilökohtainen palvelu, jonka merkitystä tulemme jatkossa entisestään korostamaan.

Keskimaan palveluksessa Sokoksella työskentelee Mestarin Herkku ja ravintolamaailma mukaan lukien lähes 300 työntekijää.

– Olemme lisänneet henkilöstön määrää sitä mukaa, kun uusia osastoja on valmistunut. Viimeisten kolmen vuoden aikana olemme työllistäneet noin 70 uutta keskimaalaista, Tuula Sillanmäki kertoo.

Sokos-keskus:

•         Bruttopinta-ala yhteensä yli 49 000 m2, sisältäen myös pysäköintitalon 18 600 m2.

•         Keskimaan myyntiala: Sokos 9 400 m2, Mestarin Herkku 2 480 m2, ravintolat 970 m2, yhteensä 12 850 m2.

•         Keskimaan omaa palvelua täydentäviä vuokralaisia: Sokoksen sisällä Alko, Stadium, The Body Shop, Puustjärven Kello ja Kulta, samassa talossa myös mm. Oral Hammassairaala, vuokralaistilat yhteensä noin 3 000 m2.

•         Jyväskylän Sokos avattiin vuonna 1962 ns. yhteistoimintatavaratalona: liiketoimintaa harjoittivat sekä SOK että Keskimaa.

•         Liiketoiminta siirtyi SOK:lta kokonaan Keskimaalle vuoden 2001 alussa. 01

 

Sokos-keskuksen toteutus:

  • Suunnittelu aloitettiin vuonna 2005.

  • Toteutus viidessä eri vaiheessa.

  • Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2007 purettiin Sokoksen naapurissa sijainnut vanha työvoimatoimisto.

  • Uudisrakentaminen käynnistyi syksyllä 2007 pysäköintitalon rakentamisella. P-Sokokseen valmistui 300 autopaikkaa heinäkuussa 2008.

  • Toisessa vaiheessa rakennettiin mm. 5 000 m2 uutta myymälätilaa sekä uusi sisäänkäynti Asemakadulta. Syyskuussa 2009 valmistuivat lisäksi P-Sokoksen loput 300 autopaikkaa.

  • Kolmannessa vaiheessa saneerattiin tavaratalon vanhat tilat -1–kerroksessa. Alimman kerroksen avajaisia vietettiin maaliskuussa 2010.

  • Neljännessä vaiheessa valmistui kesällä 2010 vanhojen myymälätilojen saneeraus ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa, uusi ravintolamaailma sekä konttoritilojen saneeraus kolmannessa kerroksessa.

  • Viidennessä vaiheessa saneerattiin ensimmäisen kerroksen kosmetiikkaosasto sekä uudistettiin ylimmän kerroksen tiloja.

  • Hankkeen pääurakoitsijana toimi NCC Rakennus Oy Jyväskylästä.