Keskimaa jatkaa halpuuttamista ja vahvistaa markkina-asemaansa


29.7.2015

Osuuskauppa Keskimaan tammi-kesäkuun myynti oli 338,1 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi päivittäistavarakaupassa, jossa osuuskauppa arvioi markkinaosuutensa vahvistuneen.

Hintojen alentaminen käänsi kuluvan vuoden alkupuolella Keskimaan päivittäistavarakaupan kasvuun.

– Halpuuttamisessa olemme osuustoiminnan ja omistajuuden ytimessä, auttamassa ja tukemassa keskisuomalaisten ihmisten arkea. Erittäin haasteellisessa taloustilanteessa toimimme omistajiemme edun mukaisesti ja teemme ruokalaskusta pienemmän. Tämä on mahdollista kuluja karsimalla ja myyntikatteesta sekä tuloksesta tinkimällä, toteaa toimitusjohtaja Antti Määttä. Hintojen alentaminen jatkuu edelleen.

Keskimaassa liikevaihtoa kertyi tammi-kesäkuussa 277,4 miljoonaa euroa, mikä oli 1,9 % edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Markkinaan suhteutettuna myynti on käynyt hyvin. Tammi-kesäkuun operatiivinen tulos oli 2,7 miljoonaa euroa (vuonna 2014 2,8 milj.€). Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan päätyvän lähes viime vuoden tasolle. Vuonna 2014 Keskimaan operatiivinen tulos oli 9,6 miljoonaa euroa.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto oli 200,6 miljoonaa euroa (+ 0,3 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 33,6 miljoonaa euroa (- 0,6 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin tammi-kesäkuussa 166,1 miljoonalla eurolla, kasvua kertyi 0,5 %. Hintojen alentamisen ansiosta asiakasmäärät sekä myyntivolyymit (myydyt kilot ja litrat) ovat kehittyneet Keskimaassa suotuisasti.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto pieneni 8,8 %, 57,2 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupan liikevaihto kasvoi 0,2 %, 16,2 miljoonaan euroon. Polttonestekaupan liikevaihto sen sijaan supistui 11,9 %, 41,0 miljoonaan euroon. Myynnin lasku selittyy pääasiassa polttonesteiden hintojen merkittävällä alentumisella edellisvuoden hintatasoon verrattuna. Polttonesteiden litramyynti väheni 3,3 %.

Matkailu- ja ravitsemiskauppaa Keskimaassa tehtiin tammi-kesäkuussa 18,3 miljoonalla eurolla. Myynti kasvoi 0,9 %. Majoituksen liikevaihto oli 5,2 miljoonaa euroa ( + 1,7 %). Ravintoloissa liikevaihtoa kertyi 13,0 miljoonaa euroa (+ 0,6 %).

Vuoden 2015 aikana Keskimaa investoi palvelujensa parantamiseen yli 30 miljoonaa euroa. Alkuvuoden aikana on toteutettu Jyväskeskuksen Rosson sekä Kangasniemen, Keuruun ja Palokan S-marketien uudistukset. Hankasalmen uusi S-market avattiin kesäkuussa. Seppälän uuden Prisman rakentaminen etenee aikataulussa. Prisma valmistuu ensi vuoden kesäkauppaan.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa omistajia 118 826, mikä oli 3 235 enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.

Keskimaa jakoi omistajilleen touko-kesäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa lähes 2,6 miljoonaa euroa. Bonusta maksettiin tammi-kesäkuussa 10,4 miljoonaa euroa.

– Palkitsemme omistajiamme myös monilla muilla tavoilla. Esimerkiksi elokuussa järjestettävät Keskimaan Musiikkijuhlat KeMut ovat tästä hyvä esimerkki. Juhlavuoden kunniaksi KeMujen liput ovat omistajillemme todella edullisia: eturivin kotimaiset artistit ja kansainväliset tähdet omistajamme pääsevät näkemään ja kokemaan Lutakonaukiolle 15 eurolla, toimituskuluineen 17,50€. Liput ovat myynnissä Lippupalvelussa. KeMujen päivätapahtumiin on vapaa pääsy, toteaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja, jonka palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2065 työntekijää, mikä oli 32 vähemmän kuin viime kesänä samaan aikaan. Tänä vuonna Keskimaa työllistää noin 700 kesätyöntekijää, joista kesätyöntekijöitä on noin puolet, Tutustu työelämään ja tienaa –nuoria on likimain saman verran. Kesätöitä Keskimaasta haki yli 4 000 nuorta.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011
Talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131