Keskimaa joutuu perumaan Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kesän 2020 osalta


21.4.2020

COVID-19-koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet ennennäkemättömällä tavalla myös Osuuskauppa Keskimaan toimintaan. Useita toimipaikkoja on jouduttu sulkemaan ja osa henkilökunnasta on lomautettu tai työllistetty oman toimipaikkansa sijasta ruokakaupan tarpeisiin. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kesälle 2020 suunniteltu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu joudutaan perumaan.

Osuuskauppa Keskimaan Tutustu työelämään ja tienaa -haku päättyi 15.3.2020, eli juuri samoihin aikoihin, kun koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet alkoivat vaikuttaa yhteiskuntamme toimintaan. Hakemuksia Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun tuli yli 1000 kappaletta. Tavoitteena oli tarjota edellisten vuosien tapaan noin 450 nuorelle ensikosketus työelämään harjoittelun kautta, mutta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi harjoittelua ei tulevana kesänä pystytä toteuttamaan.   

− Olemme todella pahoillamme, että joudumme perumaan tänä vuonna tämän nuorille hyvin tärkeän mahdollisuuden saada ensikokemuksia työelämästä. Koronaviruksen mukanaan tuomat rajoitustoimet ovat vaikuttaneet meidän toimintaamme merkittävästi ja osa toimipaikoistamme on suljettuina ja henkilöstöämme lomautettuna. Tämän lisäksi avoinna olevissa toimipaikoissamme on nyt poikkeukselliset olosuhteet työskennellä koronaviruksen vuoksi, joten emme voi varmuudella taata alaikäisille nuorille heidän tarpeidensa mukaista perehdytystä, saati turvallisia työskentelyolosuhteita, kun koronatilanteen etenemistä on hyvin vaikea ennustaa, toteaa Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Osuuskauppa Keskimaa on ilmoittanut päätöksestään työharjoittelun perumisesta kaikille hakijoille tänään 21.4.2020 sähköpostitse. Hakijoiden kanssa ei ollut vielä ehditty sopia harjoittelupaikoista.

− Nuoret työelämään tutustujat ovat meille erittäin tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa, ja tulemmekin kesällä 2021 palkkaamaan arviolta noin 100 harjoittelijaa enemmän kuin menneinä kesinä, tavoittelemme siis yhteensä noin 550 harjoittelijaa kesällä 2021.  Haluamme joka kesä tarjota turvallisen ja innostavan kesätyökokemuksen nuorille. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa emme kuitenkaan sitä valitettavasti pysty riittävän hyvin takaamaan, ja siksi on vastuullista siirtää ohjelma seuraavalle vuodelle, Thusberg jatkaa.

Poikkeustilanne vaikuttaa myös kesätyöntekijöiden tarpeeseen. Keskimaa pystyy tarjoamaan kesätöitä tänä vuonna varmuudella vain kaupanalan yksiköissä, joten kesätyöntekijöitä pystytään palkkaamaan ennakoitua vähemmän. Kun henkilökuntaa on lomautettuna, tarjotaan kaikki mahdollinen tarjolle tuleva työ heille, ja tämä vähentää kesätyöntekijöiden tarvetta. Matkailu- ja ravitsemuskaupan sekä liikennemyymälöiden osalta kesätyöntekijöiden tarpeeseen vaikuttavat merkittävästi viranomaisten linjaukset rajoitustoimien osalta.