Keskimaa uudistaa Joutsan S-marketin – paikallisuutta ja energiatehokkuutta


13.3.2018

Osuuskauppa Keskimaa uudistaa Joutsan S-marketin, joka on avattu vuonna 2003 ja laajennettu vuonna 2009. Erityistä huomiota kiinnitetään vastuullisuusohjelman mukaisesti energiatehokkuuteen. S-market uudistetaan asiakkaiden toiveiden mukaisesti selkeämmin paikalliseksi.

Joutsan S-marketissa uudistuksen ohjenuorana toimii asiakasomistajille tehty kyselytutkimus, jolla kartoitettiin asiakkaiden toiveita S-marketin uudistukseen liittyen. 

– Uudistamme myymälän asiakkaidemme toiveiden mukaisesti. S-market profiloidaan yhä selkeämmin paikalliseksi, vastaamaan joutsalaisten toiveita, kiteyttää aluejohtaja Mikko Lehtinen

Tutkimukseen vastasi satoja säännöllisesti S-markettia käyttäviä asiakasomistajaperheitä. Nyt tiedämme paremmin, mitä asiakkaamme hyvältä ruokakaupalta Joutsassa haluavat. 

Asiakkaiden vastauksissa korostuivat paikallisten asiakkaiden tarpeisiin räätälöidyt valikoimat, tuotteiden tuoreus sekä hinta. Suuri osa asiakkaista piti ystävällistä ja ammattitaitoista henkilökuntaa syynä asioida S-marketissa. 

Uudistuksen myötä asiointi S-marketissa helpottuu. Valikoimasuunnittelussa on käytetty tutkimustuloksia hyväksi. Päivittäistavaravalikoimaan saadaan satoja uusia tuotteita. 

– Myymälän kaikki hyllykalusteet uusitaan, samoin kassapöydät. Myymälään viihtyisyyttä tuo entistä raikkaampi ja avarampi yleisilme. Yleisilme uudistuu muun muassa opasteilla ja valomainoksilla, marketpäällikkö Outi Terho kertoo. 

Keskimaa on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa. Hiilijalanjäljen ja kulutuksen pienentämiseksi energianhankintaa ja -käyttöä optimoidaan ja uudistetaan jatkuvasti. Kaikki S-market Joutsan kylmäkalusteet päivitetään hiilidioksiditekniikkaan. Kylmäaineena on CO2-kylmäaine eli hiilidioksidi, jota ei valmisteta erikseen, vaan otetaan talteen prosessien sivutuotteena. Hiilidioksidin käyttö ei lisää päästöjä. Ympäristövaikutukset: 1kg CO2-kylmäaineen hiilijalanjälki on noin 3900 kertaa pienempi kuin R-404A, joka on nykyinen kylmäaine. 

– Energiasäästöjä saadaan myös ovellisilla kylmäkalusteilla sekä LED-valoilla, joita on uusissa kylmäkalusteissa, kylmähuoneissa ja jakeluovissa. Myös S-marketin valomainokset vaihdetaan ledeiksi. Kokemuksemme mukaan yksikön sähkön kustannuksia saadaan näin alenemaan jopa 20-30% ja valaisimien elinkaari jatkuu useilla vuosilla pidemmäksi, Lehtinen kertoo. 

S-market Joutsan uudistus alkaa maaliskuun lopussa kassapöytien vaihdolla ja valmistuu kesäkuun alkuun. Työt tehdään mahdollisimman vähän asiakkaita häiriten. Kustannukset ovat noin 900 000 euroa.