Keskimaalla haasteellinen alkuvuosi


4.8.2014

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2014 tammi-kesäkuun liikevaihto oli 282,8 miljoonaa euroa, missä vähennystä edelliseen vuoteen oli 1,8 %. Pitkittynyt taantuma on vaikuttanut kaupankäyntiin alkuvuonna, eikä myyntitavoitteisiin ole ylletty millään toimialalla.

– Vuoden 2014 ensimmäistä puoliskoa ovat värittäneet maailmanlaajuisen taantuman pitkittyminen ja kuluttajien kokema epävarmuus. Kysynnän hiipuminen on kiristänyt kilpailua kaikilla toimialoilla niin Jyväskylässä kuin muuallakin maakunnassa. Lisäksi kesäkuun viileä sää vaikutti myyntiin negatiivisesti. Emme ole alkuvuonna yltäneet myynnin osalta tavoitteisiimme, toimitusjohtaja Antti Määttä kertoo.

Keskimaa on edelleen markkinajohtaja edustamillaan toimialoilla.

– Kasvaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erittäin haastavaa. Olemme tehostaneet toimintaamme hintakilpailukykymme säilyttämiseksi. Kevään 2014 aikana olemme Keskimaan Prismoissa ja isoimmissa S-marketeissa pudottaneet kysytyimpien tuotteiden hintaa keskimäärin 7 %. Hintojen alentamisesta huolimatta tulostaso on säilynyt, koska tehokkuus on parantunut, Määttä toteaa.

Talouden yleinen kehitys on vaikuttanut kysyntään ja muuttanut myös päivittäistavarakaupan myynnin rakennetta. Asiakkaat valitsevat aiempaa edullisempia vaihtoehtoja.

Tammi-kesäkuun tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli 3,1 miljoonaa euroa voitollinen. Tulos oli 0,5 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa pienempi. Liiketoiminnan operatiivinen tulos oli 2,8 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 0,3 miljoonaa euroa. Keskimaassa on edelleen tarkasteltu kaikkia kustannuseriä aiempaa kriittisemmin. Koko henkilöstön rooli arjen säästötoimenpiteiden toteuttamisessa ja niiden onnistumisessa on ollut merkittävä.

Keskimaa on nostanut kaikilla toimialoillaan aiempaa paremmin esille oman maakunnan maut ja tuotteet sekä S-ryhmän Kotimaista-sarjan tuotteet. Asiakkaamme arvostavat kotimaisia elintarvikkeita, mutta suurin este niiden ostamiselle on hinta. Kotimaista-sarjan tuotteet ovat kuluttajille pysyvästi edullisia.

Alkuvuoden noin 4 miljoonan euron investoinnit rahoitettiin kokonaan tulorahoituksella. Kuluvan vuoden investoinnit tullevat olemaan noin 15 miljoonaa euroa, kun ne edellisvuonna nousivat hieman yli 14 miljoonaan euroon. Suurimmat yksittäiset investointikohteet olivat keväällä toteutetut Kuhmoisten ja Kuokkalan S-marketien sekä Uuraisten Salen uudistukset. Verkoston kehittämisuudistukset jatkuvat myös loppuvuoden aikana.

Original Sokos Hotel Jyväshovin katutason ravintolat uudistetaan elokuussa.

Keskimaan hallitus päättää syksyllä Seppälän uuden Prisman rakentamisen käynnistämisestä.

Asiakasomistajuus

Kesäkuun lopussa Keskimaalla oli 115 591 asiakasomistajaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna asiakasomistajien määrä on kasvanut 1887 kotitaloudella.

Asiakasomistajille maksettiin tammi-kesäkuussa Bonusta yhteensä lähes 11,3 miljoonaa euroa. Toukokuun lopulla asiakasomistajille maksettiin vuoden 2013 tuloksen perusteella ylijäämänpalautusta 4,1 miljoonaa euroa. Lisäksi kesäkuussa maksettiin 100 euron osuusmaksuille 6 % korkoa, yhteismäärältään runsaat 0,6 miljoonaa euroa.

Henkilöstö ja työllistäminen

Keskimaan palveluksessa oli tarkastelujakson lopussa 2 239 henkilöä, mikä oli 67 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurin yksityinen työnantaja.

Keskimaa tarjosi kesätyöpaikan noin 400 nuorelle. Lisäksi yli 300 peruskoulunsa päättänyttä nuorta sai Tutustu ja tienaa -harjoittelupaikan kahdeksi viikoksi.

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 199,9 miljoonaa euroa, liikevaihto laski 1,6 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Päivittäistavaroiden myynnistä kertyi liikevaihtoa 165,3 miljoonaa euroa (-1,7 %) ja käyttötavaroiden myynnistä 34,0 miljoonaa euroa (-1,0 %).

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan tammi-kesäkuun liikevaihto oli 62,7 miljoonaa euroa (-2,5 %). Liikennemäärien jääminen viimevuodesta maakunnan pääteillä on näkynyt liikennemyymälöiden market- ja ravintolakaupassa.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan tammi-kesäkuun liikevaihto oli 18,1 miljoonaan euroa
(-3,2 %). Keskimaan majoitusmyynti kasvoi alkuvuoden aikana 1,5 %.

Loppuvuoden 2014 näkymät

Kaupan toimintaympäristössä ei ole nähtävissä merkittäviä muutoksia loppuvuoden aikana. Keskimaan liikevaihdon odotetaan olevan noin 600 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan operatiivisen tuloksen arvioidaan olevan noin 10–11 miljoonaa euroa. Tulosarvio on edellisvuotista alempi johtuen yleisestä kaupan kilpailutilanteesta ja suhdanteista.

Uusi Prisma Seppälä

Osuuskauppa Keskimaan hallitus päättää syksyllä Seppälän uuden Prisman rakentamisen käynnistämisestä. Jos hanke etenee suunnitelmien mukaan, rakentamaan päästään ensi talvena. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on yli 30 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011

Toimialajohtaja Reima Loukkola, 050 595 1972