Keskimaan 100-vuotisjuhlavuosi oli hyvä myös tuloksellisesti, halpuuttamisen myötä Keskimaan volyymit ja asiakasmäärät kasvoivat


18.2.2016

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2015 tulos parani. Tulosparannus saatiin aikaan halpuuttamisen myötä kasvaneilla volyymeilla, tiukalla kulukuurilla sekä käyttötavarakaupan, matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupan positiivisella kehityksellä.

Keskimaan vuoden 2015 myynti oli 705,2 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 578,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,4 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Liikevaihdon lasku selittyy polttonestekaupan liikevaihdon laskulla, joka johtui polttonesteiden vähittäishintojen merkittävästä alenemisesta.

Keskimaan päivittäistavarakauppa kasvoi. Myös käyttötavara-, matkailu- ja ravitsemis- sekä liikennemyymäläkauppa kasvattivat liikevaihtoaan.

 

– Olosuhteet ja suhdanne huomioiden Keskimaan 100-vuotisjuhlavuosi oli erittäin hyvä. Aikaan nähden tämä on hyvin poikkeuksellinen suunta, johon voimme olla enemmän kuin tyytyväisiä. Olemme vahvistaneet markkina-asemaamme kaikilla toimialoillamme, toimitusjohtaja Antti Määttä ennakoi.

 

Keskimaan operatiivinen tulos oli ennakkotiedon mukaan 14,2 miljoonaa euroa (ed.v. 9,6 milj.€), mikä oli 2,5 % liikevaihdosta.

 

– Kolme vuotta sitten käynnistämämme kulukuurin vaikutukset näkyvät. Myös SOK:ssa on toimintaa tehostettu, mikä vaikutti SOK:lta ostamiemme palvelujen hintatasoon. Lisäksi Keskimaan tappiollinen käyttötavarakauppa paransi tulostaan. Keskimaan tuloskehitykseen ovat vaikuttaneet myös päivittäistavaroiden halpuuttamisen myötä kasvaneet volyymit ja asiakasmäärät sekä pienentynyt hävikki. Keskimaan päivittäistavarakaupan hävikki pieneni 300 t€ vuodesta 2014. Halpuuttaminen supisti ruokakaupan katetta edelleen vuonna 2015. Kate väheni halpuuttamisen vuoksi vuonna 2015 noin 1,5 m€. Vuonna 2014 halpuutettiin noin 3,5 m€ edelliseen vuoteen verrattuna. Näin ollen vuositason hyöty halpuuttamisesta omistajille oli vuonna 2015 yli 5 m€ verrattuna vuoteen 2013.

 

Keskimaan kaikki kolme toimialaa (marketkauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekauppa) olivat vuonna 2015 kannattavia.

 

Investoinnit olivat vuonna 2015 yhteensä 40,8 miljoonaa euroa, josta valtaosa kohdentui Seppälän uuteen Prismaan.

Keskimaan vakavaraisuus vahvistui: omavaraisuusaste oli 65 % (ed.v. 64,1 %).

 

Kuluvana vuonna tulos tulee heikkenemään merkittävästi Seppälän uuden Prisman rakentamisen myötä.

– 28.4.2016 avattava Seppälän uusi Prisma on elinkaari-investointi, joka varmistaa kauppapaikan menestyksen myös tulevaisuudessa. Mittava investointi heikentää ennakoidusti Keskimaan tulosta.

 

Keskimaa hyödynsi lakimuutoksen tarjoaman mahdollisuuden välittömästi ja laajensi yli 30 myymälänsä aukioloaikoja vuoden alussa. Aukioloaikojen laajentaminen näyttää olevan asiakkaiden mieleen, myynti ja asiakasmäärä ovat kasvaneet uusien aukioloaikojen myötä ja henkilökunnalle on tarjottu lisää työtunteja.

– Haluamme olla ja pysyä edistyksen etulinjassa, jotta omistajiemme arki helpottuu. Asiakkaat lopulta päättävät parhaat palveluajat, mutta kovin vähällä emme lähde niitä enää supistamaan.

 

Vuonna 2016 haetaan myynnin kasvua marketkaupassa laadun kehittämisellä, halpuuttamisella että laajentuneilla aukioloajoilla. Halpuuttamista jatketaan edelleen omaa katetta laskemalla kaikissa Keskimaan marketkaupan ketjuissa.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan alkanut vuosi näyttää ennusteiden valossa hyvältä. Jyväshovin vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen Keskimaa jatkaa hotellitoimintaa kahdessa Sokos Hotellissa – Paviljongissa ja Alexandrassa.

Vuonna 2016 ABC-liikennemyymälöiden marketkaupan ennakoidaan pienenevän kaupan aukioloaikojen vapautumisen myötä, mutta ABC-ravintolakaupassa haetaan kasvua.

 

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011

Talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131

 

 

 

Osuuskauppa Keskimaa

2015

2014

muutos %

Verollinen myynti

705,2

716,3

-1,5

Liikevaihto

578,3

586,7

-1,4

Operatiivinen tulos

14,2

9,6

48,5

Tilikauden tulos

10,4

8,0

29,3

 

 

 

 

Omistajien määrä

121 381

117 588

3,2

Henkilökunnan määrä keskimäärin

1 835

1 866

-1,7

Henkilökunnan määrä  kokoaikaiseksi muutettuna

1 628

1 645

-1,1

 

 

 

OSUUSKAUPPA KESKIMAAN LIIKETOIMINTA-ALUEET

 

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan vuoden 2015 liikevaihto oli 417,9 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 0,5 %. Päivittäistavaroiden myynnistä kertyi liikevaihtoa 343,8 miljoonaa euroa (+ 0,5 %) ja käyttötavaroiden myynnistä 72,2 miljoonaa euroa (+ 0,4 %). Kauppa kävi erityisen hyvin joulukuussa.

 

Päivittäistavarakauppa on ollut Keskimaassa kasvussa jo puolitoista vuotta. Halpuuttamisen ansiosta hintamielikuva on kehittynyt merkittävästi positiiviseen suuntaan. Halpuuttamisella on tuettu kotimaisten elintarvikkeiden kilpailukykyä suhteessa vastaaviin tuontituotteisiin.

Vuonna 2015 kasvoivat päivittäistavarakaupassa myynnin ohella asiakas- ja tavaramäärät. Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa asiakkaita oli 1,4 % edellisvuotta enemmän (+ 276 000 asiakaskäyntiä). Päivittäistavarakaupan volyymi, eli myydyt kilot ja litrat kasvoivat 3,3 %.

Kate väheni halpuuttamisen vuoksi vuonna 2015 noin 1,5 m€. Vuonna 2014 halpuutettiin noin 3,5 m€ edelliseen vuoteen verrattuna. Näin ollen vuositason hyöty halpuuttamisesta omistajille oli vuonna 2015 yli 5 m€ verrattuna vuoteen 2013.

– Olemme alentaneet ruoan hintaa merkittävästi ja vahvistaneet näin omistajiemme ostovoimaa miljoonilla euroilla. Halpuuttamalla toteutamme osuuskaupan tarkoitusta. Tuotamme omistajillemme aitoja etuja ja taloudellista hyötyä.

 

Käyttötavarakauppa kääntyi kasvuun kesällä, pitkän laskukauden jälkeen. Varaston kierto parani.

Pukeutumisen kauppa (Sokos sekä Marks & Spencer) kehittyi suotuisaan suuntaan. Marks & Spencerin tunnettuus Keskimaan palveluverkostoon kuuluvana toimipaikkana ei silti ole vielä toivotulla tasolla.

Rautakaupassa (Kodin Terra) kuluttajakauppa oli ennallaan, mutta yrityskauppa kasvoi 9,2 %.

 

Vuoden 2015 aikana uudistettiin Kangasniemen, Keuruun, Palokan ja Kolmikulman S-marketit. Hankasalmelle avattiin kokonaan uusi S-market. Mestarin Herkkuun avattiin marraskuussa verkkokauppa.

Seppälän uuden Prisman rakentaminen eteni aikataulussa.

 

Vuonna 2016 haetaan myynnin kasvua sekä halpuuttamisella että laajentuneilla aukioloajoilla. Halpuuttamista jatketaan kate-eurojen kustannuksella.

28.4.2016 avattavan Seppälän uuden Prisman lisäksi Keskimaa toteuttaa vuoden aikana useita odotettuja myymäläuudistuksia, muun muassa Huhtasuon ja Keltinmäen Sale-myymälöiden laajennukset sekä Jämsänkosken S-marketin uudistuksen.

 

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan vuoden 2015 liikevaihto oli 118,3 miljoonaa euroa. Polttonestekaupassa myydyt litrat pysyivät lähes edellisvuoden tasolla, mutta öljyn hintakehitys vaikutti litrahintoihin vähentäen myyntiä yli 10 %. Autonpesukauppa kävi hyvin.

 

Liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkauppa kasvoi 2,4 %, 32,9 miljoonaan euroon.

Ravintolakauppa kävi hyvin ABC-liikennemyymälöissä. Niissä juotiin 1,25 miljoonaa kuppia kahvia ja syötiin pitkästi toista miljoonaa lämmintä ateriaa, mikä oli selvästi edellisvuotta enemmän. Eniten suosiotaan kasvatti ABC noutopöytä, jonka makuun ja laatuun on kiinnitetty paljon huomiota. Syksyllä 2015 ABC-ravintoloiden kaikissa ruokatuotteissa siirryttiin käyttämään yksinomaan kotimaista lihaa.

Keskimaan S-Business-yrityskauppa jatkoi kasvuaan. Vuoden 2015 lopussa Keskimaalla oli asiakkaanaan lähes 2 000 keskisuomalaista yritystä. 

 

Vuonna 2015 palveluja monipuolistettiin ABC Hirvaskankaalla, johon avattiin Matkahuollon ja Postin palvelupisteet, Kirjapörssin myymälä, Vaasan leipäkauppa sekä Tesla-sähköauton latauspiste.

Hankasalmen uuden S-marketin yhteyteen avattiin ABC-automaatti.

 

ABC Viitasaarelle on suunnitteilla freshup-uudistus. Polttonestekaupassa Prisma Seppälän mittarikenttä uudistetaan Prisma-hankkeen aikataulussa. Uusien ABC-automaattien rakentaminen Korpilahdelle ja Pihtiputaalle on lupavaiheessa.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan vuoden 2015 liikevaihto oli 39,7 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 0,9 %. Ravintolakauppaa tehtiin 28,1 miljoonalla eurolla (+1,8 %) ja majoituskauppaa 11,6 miljoonalla eurolla (-1,1 %)

 

Ravintola-alan kovasta kilpailutilanteesta huolimatta monet Keskimaan liikeideat houkuttivat asiakkaita aiempaa enemmän, muun muassa Revolution, Gastropub Jalo sekä Amarillo. Paviljonki Ravintoloissa tehtiin ennätysvuosi. Myös Rossoille sekä Sokoksen ja Seppälän Prisman ravintolamaailmoille vuosi oli onnistunut. 

 

Majoituskaupassa jäätiin vain hieman ammatti- ja asuntomessuvuoden 2014 ennätysmyynnistä.

Solo Sokos Hotel Paviljongin menestys jatkui. Hotellimaailman ”Oscar-gaalassa”, World Luxury Hotel Awards –tapahtumassa Hongkongissa Solo Sokos Hotel Paviljonki palkittiin Suomen Best World Luxury Hotel- sekä Best World Luxury Design Hotel –palkinnoilla. Vuoden 2016 tammikuussa julkistetussa Trip Advisor Travellers Choice –vertailussa Paviljonki oli TOP25 -listalla sijalla 4 Suomessa,  parhaimpana hotellina Helsingin ulkopuolella.

 

Liiketilojen vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi Original Sokos Hotel Jyväshovi suljetaan maaliskuussa 2016. Jyväskylän Kauppalaisseuran Säätiön kanssa ei pitkään jatkuneista neuvotteluista huolimatta päästy sopimukseen hotelli- ja ravintolaliiketilojen jatkovuokrauksesta. Jyväshovin kaikille halukkaille työntekijöille on etsitty töitä Keskimaan muista toimipaikoista, muun muassa Seppälän uudesta Prismasta.

 

Alkanut vuosi näyttää majoituksen ennusteiden ja Paviljongin tapahtumien valossa hyvältä.

Maaliskuusta lähtien Keskimaa majoittaa asiakkaitaan kahdessa Sokos Hotellissa, Paviljongissa ja Alexandrassa, joissa hotellihuoneita on yhteensä 444. Alexandraan on suunnitteilla mittava uudistus.

Helmikuussa Sokoksen ravintolamaailma saa uuden, aiempaa ravintolamaisemman ilmeen. Seppälän Prisman uusi, nykyistä laajempi ravintolamaailma avataan vapun alla samaan aikaan kuin Prismakin.

 

Omistajat

Vuoden 2015 lopussa Keskimaalla oli 121 381 omistajataloutta. Omistajien määrä kasvoi poikkeuksellisen paljon, 3 793 taloudella.

Vuodelta 2015 omistajille rahana maksetut edut ovat yhteensä 25,6 miljoonaa euroa (Bonus 22,4 milj.€, maksutapaetu 0,4 milj.€, ylijäämän palautus 2,0 milj.€ ja osuusmaksun korko 0,7 milj.€). Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2016, mikäli edustajisto hyväksyy esityksen.

 

Omistajille tarjottiin Keskimaan 100-vuotisjuhlavuoden aikana runsaasti erilaisia viihde-, kulttuuri- ja urheilutapahtumia ilmaiseksi tai poikkeuksellisen hyvällä pääsylipun hintaedulla. Juhlavuoden päätapahtuma oli elokuussa järjestetyt Keskimaan Musiikkijuhlat KeMut, joissa kävijöitä oli yhteensä 22 000.

Päivittäistavarakaupoissa omistajille tarjottiin hintaetuja sadasta keskisuomalaisesta tuotteesta. Ravintoloissa myytiin kuohuviiniä ja samppanjaa sekä ABC-liikennemyymälöissä á la carte –annoksia juhlaetuhintaan.

 

Henkilöstö

Keskimaan palveluksessa oli aktiivisessa työsuhteessa vuoden 2015 aikana keskimäärin 1 835 henkilöä. Työntekijöiden määrä oli edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna 31 henkilöä vähemmän.

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen, henkilöstön moniosaamisen vahvistuminen sekä työvuorosuunnittelun ja työhönkutsujärjestelmien kehittyminen mahdollistavat työntekijöille entistä kattavampia työsuhteita.

 

Kesällä 2016 Keskimaa työllistää noin 700 kesätyöntekijää, mikä on saman verran kuin aiempina vuosina.

 

Ympäristövastuullisuus

Keskimaa kulutti sähkö- ja lämpöenergiaa vuoden aikana yhteensä 77 670 Mwh, joka vastaa noin 4300 omakotitalon kulutusta. Energiatehokkuutta lisättiin edelleen: sähköä kulutettiin 5,8 % ja lämpöä 15,1 % aiempaa vähemmän. Veden kulutus pieneni 7,1 %.

Keskimaan toiminnasta syntyvän jätteen kokonaismäärä oli 5 805 tonnia, josta suurimpia jätejakeita ovat pahvi sekä biojäte. Biojätteen määrää vähennettiin paremmalla hävikin hallinnalla sekä lisäämällä myynnistä poistettavien elintarvikkeiden lahjoittamista hyväntekeväisyyteen.

Jätteistä kierrätykseen ja hyötykäyttöön päätyi lähes 96 % (90,9 % vuonna 2014). Hyödyntämiseen soveltumattomat jakeet ovat pääosin hiekka- ja rasvaerotinjätteitä.