Keskimaan Ilo auttaa Keski-Suomea -hyväntekeväisyyslahjoitus toteutetaan viidennen kerran – kohderyhmänä keskisuomalaiset nuoret


20.5.2022

Osuuskauppa Keskimaa toteuttaa jo viidennen kerran Ilo auttaa Keski-Suomea -hyväntekeväisyyslahjoituksen, jossa keskitytään keskisuomalaisille iloa ja hyvää mieltä tuottaviin konkreettisiin tekoihin. Lahjoituksen kokonaissumma vastaa Keskimaan asiakasomistajien määrää, ollen yhteensä 135 899 euroa eli euron jokaista asiakasomistajaa kohden.

Hyväntekeväisyyskampanja keskittyy tänä vuonna keskisuomalaisten nuorten hyvinvointiin neljän eri teeman merkeissä. Yhteistyökumppaneina tämän vuoden lahjoituksen toteutuksessa ovat Keski-Suomen tutoropettajaverkosto, Keski-Suomen Liikunta ry, Nuorten Suomi ry sekä MIELI ry.

− Viime syksynä päätimme, että tänä vuonna teemme yhdessä asiakasomistajiemme kanssa lahjoituksen tulevaisuudelle eli keskisuomalaisille nuorille. Nuoret otettiin mukaan Ilo auttaa Keski-Suomea 2022 -kampanjaan jo suunnitteluvaiheessa. Lahjoituskohteista ja toteutustavoista kysyttiin ideoita ja toiveita nuorilta itseltään erilaisissa nuorten tapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa. Nuorten toiveiden pohjalta meille valikoitui neljä yhteistyökumppania, joiden kanssa pääsemme kesän ja syksyn aikana toteuttamaan nuorten toiveita ja tunnistettuja tarpeita, Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma taustoittaa.

Edellisen kerran Keskimaan Ilo auttaa -lahjoitus kohdistettiin Keski-Suomessa toimiville tahoille – järjestöille, yhdistyksille, yrityksille ja seuroille – jotka auttoivat keskisuomalaisia kohtaamaan toisensa ja tuomaan iloa poikkeuksellisina korona-aikoina.

Lahjoitus jakautuu eri puolille Keski-Suomea nuorten toiveet huomioiden

Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksessa autetaan 13–21-vuotiaita keskisuomalaisia nuoria harrastamaan yhdessä, viihtymään nuorisotiloissa, liikkumaan ja kokemaan uutta kouluissa sekä saamaan apua mielenterveyden haasteisiin. Kumppaneina hyväntekeväisyyslahjoituksen koordinoimisessa ja toteuttamisessa ovat Keski-Suomen tutoropettajaverkosto, Keski-Suomen Liikunta ry, Nuorten Suomi ry sekä MIELI ry.

− Olemme iloisia, että löysimme kumppaneiksi tahoja, jotka tuntevat nuoret ja pystyvät omalla asiantuntemuksellaan auttamaan meitä kohdistamaan tuen nuorten arkeen. Meille on ollut alusta asti tärkeää, että pääsemme auttamaan nuoria eripuolilla Keski-Suomea ja toteuttamaan erilaisia pienempiä tai suurempia tarpeita, joita ilman lahjoitustamme ei olisi saatu toteutettua, Noora Luoma täsmentää.

Yhteistyökumppanina Keski-Suomen tutoropettajaverkosto: lahjoituskohteena yläkouluja Keski-Suomessa

Ilo auttaa -lahjoituksella 18 keskisuomalaiseen kouluun saadaan uusia välineitä, jotka auttavat nuoria liikkumaan, viihtymään ja oppimaan sekä koulupäivien aikana että niiden jälkeen. Nuoret toivoivat kouluille muun muassa ulkokuntolaitteita, sählyvarusteita, pingispöytiä ja VR-laseja. Lahjoituksesta suurin osa kohdentuu liikunta- ja välituntivälineiden hankintaan.

− Oli hienoa olla mukana yhteistyökumppanina tässä kampanjassa. Erityisesti mieltä lämmitti aito nuorten toiveiden ja ajatusten huomiointi, kun koulut suunnittelivat omia hankintaesityksiään kampanjaan liittyen. Esityksistä myös huomasi, että ne olivat tarkkaan harkittuja ja vastasivat koulun tarpeita, iloitsee Keski-Suomen tutoropettajaverkoston koordinaattori Riina Sutinen.

Yhteistyökumppanina Keski-Suomen Liikunta ry: lahjoituskohteena harrastusohjaajien koulutus

Yhteistyössä KesLin kanssa tuemme keskisuomalaisten nuorten hyvinvointia liikunnan ja urheilun avulla. Lahjoituksella mahdollistetaan lasten ja nuorten liikunnan ohjaajakoulutuksia, joita pystytään laajentamaan erityisesti Jyväskylän ulkopuolelle. Ensi syksynä ohjaajakoulutuksia järjestetään eri puolilla Keski-Suomea ja tavoitteena on tarjota koulutusmahdollisuus sadoille lasten ja nuorten liikunnanohjaajille. Lisäksi tuemme nuorten liikuntatoiminnan laajentamista ja seurojen toiminnan kehittämistä muutamilla paikkakunnilla.

− Liikunta on lasten ja nuorten keskuudessa suosittu harrastus. Monessa kunnassa liikuntatoiminnan laajentamisen este on koulutettujen ohjaajien puute. Keskimaan Ilo auttaa lahjoituksen ansiosta pystymme järjestämään lukuisia ohjaajakoulutustilaisuuksia eri puolella Keski-Suomea. Lisäksi arvostamme sitä, että pystymme järjestämään eri kunnissa tilaisuuksia, joissa luodaan yhteinen näkemys lasten liikunnan nykytilanteesta sekä pohtimaan erityisiä kehittämiskohteita, kertoo KesLin lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Jouni Vatanen.

Yhteistyökumppanina Nuorten Suomi ry: Nuorisotilojen viihtyvyyden parantaminen

Ilo auttaa -lahjoituksella jopa 14 nuorisotilaa Keski-Suomen alueella päästään remontoimaan, sisustamaan tai hankkimaan tiloihin varusteita nuorten yhdessä tekemiseen. Kysyimme nuorisotilojen vastaavilta ja käyttäjiltä nuorisotilojen tarpeista ja nyt pääsemme auttamaan nuorisotiloja toteuttamaan nuorten toiveita tilojen tai välineiden osalta.

− Nuorisotiloja käyttävät nuoret ja myös nuorisotyöntekijät ovat erittäin innoissaan Ilo auttaa -lahjoituksesta. Korona-aika on haastanut huomattavan paljon ikätovereihin tutustumista ja nuorten yhdessäoloa. Kuntien nuorisotilat ovat olleet kokonaan suljettuna tai rajatusti käytössä. Ilo auttaa -lahjoituksen kautta osa tiloista saa niiden kovasti kaipaamaa freesausta ja osa täysin uusia toiminnan muotoja, jotka kannustavat yhdessä tekemiseen ja sitä myötä vahvistavat nuorten yhteisöllisyyden tunnetta, kertoo Carita Hännivirta lahjoituksen merkityksestä.

Yhteistyökumppanina MIELI Suomen Mielenterveys ry: lahjoituskohteena Sekasin-chat

Nuorten jaksamisen haasteet ja mielenterveyden ongelmat ovat kasvussa. Pidä huolta nuoresta mielestä -kampanjan jatkona syvennämme yhteistyötä MIELI ry:n kanssa. Lahjoituksella mahdollistamme nuorten suosiman Sekasin-chatin keskeytymättömän toiminnan myös kesäkuukausina.

– Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituksen ansiosta Sekasin-chatin aukioloa ei tarvitse supistaa kesälomakaudenkaan aikana. Verkkopalvelu tarjoaa apua ja tukea nuorelle, joka haluaa purkaa pahaa oloaan tai keskustella mistä tahansa asiasta kuuntelevan aikuisen kanssa, nimettömänä ja luottamuksellisesti, taustoittaa Sekasin kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana lahjoituksen kohdentamista.

Lahjoituksilla tehtäviä hankintoja, koulutuksia ja nuorisotyötä toteutetaan pääosin tulevan kesän ja syksyn aikana.

Vuoden 2022 hyväntekeväisyyslahjoitus mukaan lukien Keskimaa on yhdessä asiakasomistajien kanssa ilahduttanut ja tukenut keskisuomalaisia Ilo auttaa -lahjoituksen merkeissä jo viisi kertaa, lähes 670 000 eurolla.

Lisätietoa Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyydestä: Ilo auttaa 2022 – Osuuskauppa Keskimaa


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi

Keski-Suomen tutoropettajaverkosto, Riina Sutinen, 050 321 9927, riina.sutinen@jyvaskyla.fi

Keski-Suomen Liikunta ry, Jouni Vatanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, 050 552 4997

Nuorten Suomi ry, Carita Hännivirta, kehittämispäällikkö, 044 012 4606, carita.hannivirta@nuortensuomi.fi

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Satu Raappana, Sekasin kollektiivin toiminnanjohtaja, 040 840 6681, satu.raappana@sekasin.fi

Kuva: Tero Takalo-Eskola / Keski-Suomen Liikunta ry