Keskimaan kainalossa


14.4.2015

Konginkankaan Liimattalassa toimiva Marjatila Raitaniemi on kasvanut Keskimaan kainalossa.

Äänekosken Liimattalassa, Keiteleen Pyyrinlahden rannalla sijaitsevan Marjatila Raitaniemien yhteistyö Keskimaan kanssa alkoi liki parikymmentä vuotta sitten, kun yrittäjät Taina ja Ari Paakkunainen toimittivat Mestarin Herkkuun 50 kiloa mansikkaa. Muutaman hehtaarin viljelyinnostuksesta kipinän saanut yritystoiminta on  laajentunut Keskimaa-yhteistyön syventymisen myötä vuosi vuodelta.
– Etenkin viimeisten parin vuoden aikana Keskimaassa on ollut selvästi nähtävissä paikallisten tuotteiden arvostuksen kasvaminen. Suhtautuminen pientä tavarantoimittajaa kohtaan on muutenkin rehtiä ja reilua, Taina kuvailee.
– Minulle Keskimaa on tärkeä kumppani myös siksi, että sukumme on aina ollut hyvin osuuskauppahenkistä. Isoisäni oli muun muassa 1930-luvulla perustamassa Pyyrinlahden Osuuskauppaa, hän jatkaa.

Luonnonmukaista tuotantoa

Raitaniemen marjatilalla on omassa viljelyssä musta-, puna-, valko- ja viherherukan ohella jokin verran vadelmaa, omenaa ja karviaista. Muut viljellyt ja luonnonmarjat hankitaan yhteistyökumppaneilta verkostojen kautta.
Tuotantotiloissa marjat pakastetaan, mehustetaan, kuivataan ja jauhetaan. Vuodessa marjoja käsitellään ja jalostetaan noin 100 000 kiloa. Yksinomaan 100 grammaan mustikkajauhetta kuluu 3 kiloa tuoremarjoja.
Tilalla on ollut laatusertifikaatti jo usean vuoden ajan.
– Olemme korostaneet koko toimintamme ajan laadun ohella tuotantoa ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita sekä ympärivuotista toimitusvarmuutta. Jos asiakas haluaa ostaa marjajalosteitamme, meidän pitää olla hänen odotuksiensa ja luottamuksensa arvoisia. Yrityksemme tavoitteena on myös nostaa kotimaisten marjojen arvostusta, pariskunta arvottaa. 

Mistä tuotteita saa?

Raitaniemien täysmerhut kuuluvat Mestarin Herkun ohella kaikkien Keskimaan Prismojen, useimpien S-marketien ja muutamien Sale-myymälöiden valikoimiin. Isoimmista myymälöistä löytyy myös marjajauheita.

– Mestarin Herkkuun toimitamme pakastemarjojakin säännöllisesti, Taina ja Ari Paakkunainen kertovat.