Keskimaan kesäkauppa kävi hyvin


20.9.2010

Keskimaa Osk:n liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa 6,9 % edellisestä vuodesta. Helteinen kesä vaikutti positiivisesti kaikkiin toimialoihin.   

 Keskimaan liikevaihto oli tammi-elokuussa 357,2 miljoonaa euroa, mikä on 22,9 miljoonaa euroa edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat entistä laajempi palvelutarjonta, kilpailukykyisyys päivittäistavarakaupassa, käyttötavarakaupan hyvä kehitys sekä polttonesteiden markkinahintojen nousu.

Keskimaan tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli tammi-elokuussa 6,6 miljoonaa euroa (1,8 % liikevaihdosta). Tulos oli vielä vuoden ensimmäisellä kolmanneksella tappiollinen, mutta kääntyi voitolliseksi hyvän kesäkauden ansiosta.

Tulos oli kuitenkin 4 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa heikompi. Tuloksen heikentymiseen vaikuttivat muun muassa uusien toimipaikkojen avauskustannukset sekä viime vuosien suurten investointien vuoksi merkittävästi kasvaneet poistot.

Elokuun lopussa Keskimaalla oli 105 109 asiakasomistajaa. Alkuvuonna asiakasomistajien määrä kasvoi 4,8 prosenttia.

Asiakasomistajille maksetut Bonukset olivat tammi-elokuussa yhteensä 15 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,8 prosenttia edellisestä vuodesta.Lisäksi asiakasomistajat saivat Keskimaasta S-Etukortilla maksetuista ostoista niin sanottua maksutapaetua elokuun loppuun mennessä 0,2 miljoonaa euroa (+10,6 %).Asiakasomistajille maksettiin ylijäämänpalautusta toukokuussa yhteensä 6,9 miljoonaa euroa ja osuusmaksun korkoa kesäkuussa 0,9 miljoonaa euroa.

Keskimaa työllisti elokuun lopussa yhteensä 1 847 henkilöä, mikä oli 54 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Henkilöstöstä market- ja tavaratalokaupassa työskenteli 1 280, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa 212 ja matkailu- ja ravitsemiskaupassa 334 henkilöä. Henkilöstön määrä kasvoi market- ja tavaratalokaupassa ja vähentyi muilla toimialoilla.

Kesäkaudella Keskimaa työllisti noin 370 kesätyöntekijää. Valtaosa kesätyöntekijöistä oli opiskelijoita. Heistä useat ovat Keskimaahan työsuhteessa muinakin vuodeaikoina, mutta kesäkaudella tuntimäärät kasvoivat merkittävästi.

Tutustu työelämään ja tienaa –ohjelman kautta Keskimaan toimipaikoissa työelämään tutustui kesällä yli 300 peruskoulunsa päättävää nuorta kahden viikon jaksoissa.– Olemme todella tyytyväisiä kesäkauppamme sujumiseen. Voimakas myynnin kehitys yhdistettynä kesälomakauteen oli henkilöstöllemme erityisen suuri haaste. Siitä kuitenkin selvittiin kaikilla toimialoillamme erinomaisesti, mikä kertoo henkilöstön vahvasta osaamisesta ja ammattitaidosta, toimitusjohtaja Antti Määttä kiittelee. 

Päivittäis- ja käyttötavarakauppa

Keskimaan päivittäis- ja käyttötavarakauppa kasvoi tammi-elokuussa 5,8 prosenttia edellisestä vuodesta, liikevaihdon ollessa 266,1 miljoonaa euroa. Myynnin arvioidaan kehittyneen yleistä markkinatilannetta nopeammin sekä päivittäis- että käyttötavarakaupassa.

Päivittäistavarakaupassa kasvua kertyi edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 5,1 prosenttia.

– Kauppa kävi kesällä kokonaisuutena hyvin. Kesäkuu oli päivittäistavarakaupassa vaisumpi, mutta heinäkuussa hyvän sään siivittämänä Keski-Suomen kaltainen mökkimaakunta veti väkeä ja saimme hyvin asiakkaita kauppoihin. Myynnin kehitykset olivat monin paikoin ennätyksellisiä, toteaa toimialajohtaja Raija Rantanen.Alkukesällä päivittäistavarakaupassa haasteita tarjosivat tavarantoimittajien toimitusvaikeudet, johtuen muun muassa kevään elintarvikealan lakoista.

– Kun siihen yhdistetään helteiden mukanaan tuoma kova kysynnän kasvu, seurauksena oli valitettavasti välillä tyhjiäkin kohtia kauppojemme hyllyissä.

9,4 prosentin kasvuun yltäneessä käyttötavarakaupassa kesää leimasivat Prismojen käyttötavaramyyntien erittäin hyvä kehitys sekä Kodin Terran aseman vahvistuminen puutarha-, sisustus- ja rautakaupan markkinassa. Sokoksen remontti edistyi isoin harppauksin kesän aikana.

– Sokoksen uudet osastot on otettu todella hyvin vastaan sitä mukaa, kun ne ovat valmistuneet. Myynnin kasvu on ollut huikeaa.

Kodin Terralle erityisen hyviä kuukausia olivat touko-, kesä- ja elokuu. Heinäkuun helteillä sen sijaan moni rakennus- ja nikkarointiprojekti sai odottaa.

– Loppuvuodelta odotamme tietysti Sokoksen valmistumista sekä Keskimaan 95-vuotissyntymäpäivien viettoa, johon osallistuvat kaikki toimipaikat. Syksyyn kuuluu myös tutkitusti edullista ja laadukasta ruokaa päivittäistavarapuolella ja entisestään laajentuvia valikoimia käyttötavarapuolella, Raija Rantanen kuvailee.

Polttoneste- ja liikennemyymäläkauppa

Keskimaan polttonestekaupan liikevaihto oli tammi-elokuukuussa 55,8 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi 18,1 prosenttia, selittyen pääosin polttonesteiden viime vuotta korkeammilla vähittäismyyntihinnoilla. Kasvuun vaikutti myös ABC-automaatin avaaminen kesäkuussa Kangasniemelle. Polttonestekaupan litramyyntiä siivitti niin ikään asiakasomistajien entistä aktiivisempi ostojen keskittäminen.

Toimialajohtaja Heikki Tervasen mukaan polttonestekaupassa eletään bio-polttoaineisiin siirtymisen aikaa.

– Bensiinin valtalaadun 95E:n etanolipitoisuuden nostaminen 10 prosenttiin ensi vuoden alussa koskettaa suurinta osaa bensiiniautoista. Autoilijoiden kannattaakin hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta tarkistaa oman autonsa E10-sopivuus. Tietoa löytyy esimerkiksi öljy- ja autoalan sekä Motivan yhteisiltä verkkosivuilta osoitteesta

www.E10bensiini.fi

.

Keskimaan ABC-liikennemyymälöille kesäkuukaudet olivat poikkeuksellisen hyviä.

– Väkeä liikkui ennätyksellisen paljon, kesän myynnit ylittivät selvästi odotukset ja henkilöstömme selvisi tärkeimmästä sesongistamme hienolla palveluasenteella. Kuumassa kesässä asiakkaat arvostivat pitkiä aukioloaikojamme ja sujuvia palvelujamme, viihtyivät hyvin jäähdytetyissä ravintoloissamme ja asioivat aikaa säästäen ABC Marketeissamme. Iloitsimme myös siitä, että asiakasomistajamme keskittivät ostojaan entistä enemmän ABC:lle.

ABC Vaajakosken ja ABC Hirvaskankaan viereiset tietyömaat eivät ole vaikuttaneet asiakasmääriin.

– Molemmat tietyöt valmistuvat loppuvuodesta. Uudet tiet ja liittymät ovat erittäin tervetulleita, sillä ne parantavat liikenneturvallisuutta ja lisäävät palvelumme sujuvuutta, Tervanen kommentoi.  

 Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan hotelleiden ja ravintoloiden liikevaihto oli elokuun loppuun mennessä 32,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui 3,1 prosenttia, johtuen mollivoittoisesta alkuvuodesta sekä Sokoksen ravintolamaailman kiinniolosta remontin vuoksi. Talouden taantuman vaikutukset näkyivät vielä talvella ja keväällä sekä hotelli- että ravintolakaupassa. Kesä kuitenkin kohensi tilannetta merkittävästi.

– Pitkä hellejakso oli mainio piristys ravintolakaupalle. Erityisesti isolla terassilla varustetut ravintolat, kuten Amarillo ja Memphis sekä Hovin Baari ja muut juomavoittoiset ravintolamme  pärjäsivät loistavasti. Myös heinäkuun alussa avattu uusi Sokoksen ravintolamaailma on käynnistynyt hyvin, toteaa toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Heinäkuussa toteutuneen ravintolaruoan arvonlisäveron alennuksen siirtäminen suoraan hintoihin on heijastunut vähintäänkin positiivisena vireenä ravintolakauppaan. Toimialajohtajan mukaan vasta syksy todella näyttää, millaisen sykäyksen alv-muutos ravintolapalvelujen kysyntään antaa.

 Hotellien kesää piristi kotimaan matkailun lisääntyminen.

– Hotelleissa mentiin heinäkuussa parinkymmenen prosentin kasvulla edelliseen vuoteen verrattuna. S-ryhmän asiakasomistajat löysivät hotellimme entistä paremmin, ja valtakunnallinen, asiakasomistajille suunnattu hotellikampanja onnistui Jyväskylässä erinomaisesti, Kunelius toteaa.

 Aiemmasta poiketen Keskimaan toiminnasta kertovia lukuja käsitellään tässä ja tulevissa tiedotteissa myynnin sijasta liikevaihtopohjaisesti. Näin lukujen vertailtavuuteen ei vaikuta ruoan arvonlisäverokannassa syksyllä 2009 ja kesällä 2010 tapahtuneet muutokset