Keskimaan tulos elpyi – investointeja tehtiin ennätyksellisesti


25.2.2022

Osuuskauppa Keskimaan liikevaihto nousi ennakoitua paremmin edellisestä vuodesta ja myös tulos parani vuoden 2020 notkahduksesta. Kaikkien toimialojen myynti kasvoi ja tulos parani, mutta matkailu- ja ravitsemiskaupan tulos jäi kuitenkin edelleen merkittävästi tappiolliseksi. Henkilökunnan työtyytyväisyys pysyi tutkitusti erinomaisella tasolla. Henkilökuntaa palkittiin yli miljoonan euron ylimääräisellä tulospalkkiolla kiitoksena ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Vuonna 2021 Keskimaan investoinnit olivat ennätykselliset, investoinnit nousivat yli 62 miljoonaan euroon.

Keskimaan vuoden 2021 verollinen myynti oli 809,7 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 666,0 miljoonaa euroa, mikä oli 6,6 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 19,6 miljoonaa euroa (ed. v. 14,2 miljoonaa euroa), ollen 2,9 % liikevaihdosta. Keskimaan vakavaraisuus laski muutaman prosenttiyksikön edellisestä vuodesta. Omavaraisuusaste oli 80,2 % (ed. v. 82,2 %).

– Vuosi 2021 sujui Keskimaassa korona-ajan mukanaan tuomat haasteet huomioiden erinomaisesti. Verollinen myyntimme ja liikevaihtomme nousi uuteen ennätykseen, huolimatta siitä että matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä liikennemyymäläkaupassa vuosi oli koronarajoitusten vuoksi hyvin kaksijakoinen: vuoden ensimmäiset ja viimeiset kuukaudet olivat raskaasti tappiollisia, kun taas kesäkuukausina tehtiin jopa uusia myyntiennätyksiä, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan merkittävimmän tavara-alan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Arviomme mukaan markkinaosuutemme kasvoi myynnin kasvaessa 3,3 %. Merkittäviä kehitysaskeleita otettiin ruoan verkkokaupassa, jossa myynti ylitti 10 miljoonan euron rajapyykin vuonna 2021 kasvaen yli 80 % edellisestä vuodesta. Päivittäistavarakaupan kasvusta 1/3 koostui ruoan verkkokaupan huimasta kehityksestä.

Käyttötavarakaupan liikevaihto nousi 1,7 % edellisestä vuodesta ja tappiollisten vuosien jälkeen käyttötavarakaupan tulos kehittyipositiiviseksi. Tulosta vauhditti kasvuun erityisesti Prismojen käyttötavarakaupan kehitys. Myös Sokoksessa liikevaihto kasvoi ennakoitua paremmin.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 18,0 % edellisestä vuodesta 2020, jolloin koronan vaikutuksesta liikevaihto laski ennennäkemättömästi noin 45 % vuoden 2019 tasosta. Kevään ravintolatoiminnan sulku sekä alku- ja loppuvuoden ravintolatoiminnan rajoitukset näkyvät vuoden 2021 luvuissa.

− Matkailu- ja ravintolakauppa oli jo hetkittäin kesän ja syksyn aikana piristymässä, mutta loppuvuodesta jälleen heikentynyt koronatilanne jätti ison loven myyntilukuihin. Luvuissa on edelleen hurja pudotus koronaa edeltävään aikaan. Onneksemme säilyimme kuitenkin henkilökunnan lomautuksilta, kun edellisestä vuodesta tutut työllistymismahdollisuudet kaupan töihin otettiin ripeästi käyttöön niin keväällä kuin loppuvuodesta, tiivistää Antti Määttä matkailu- ja ravintolakaupan vuotta.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 129,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 22,0 %. Vaikka kasvua edelliseen vuoteen saavutettiin, jäätiin normaalin vuoden tulostasosta selvästi. Erityisesti liikennemyymälöiden ravintolakauppa kärsi kevään koronasulusta, jolloin ravintoloiden osalta toiminta oli hyvin rajattua keskittyen ainoastaan market- ja noutoruoan myyntiin.

Investointeja tehtiin ennätyksellisesti

Investoinnit vuonna 2021 olivat yhteensä ennätykselliset 62,1 miljoonaa euroa (9,3 % liikevaihdosta). Edellisenä vuonna 2020 investointeja tehtiin yhteensä 24,8 miljoonalla eurolla. Suurin investoinneista oli Palokan Prisman kiinteistöyhtiön osto.

Keskimaa on jatkanut marketkaupan myymäläverkoston kehittämistä suunnitelmien mukaisesti. Myymäläuudistuksia jatkettiin, kun vuoden aikana eritasoisia uudistuksia tehtiin kuudessa S-marketissa: Karstulassa, Kuhmoisissa, Lievestuoreella, Pihtiputaalla, Tikkakoskella ja Jämsässä. Myös Sale-myymälöiden miljööuudistuksia toteutettiin vuoden aikana Multian, Konneveden ja Keltinmäen Saleissa. Haapamäen Salessa tehtiin kokonaisvaltainen myymäläuudistus.

Ruoan verkkokauppaan tehdyt investoinnit olivat yksi Keskimaan merkittävimmistä vuoden 2021 hankkeista. Ruoan verkkokauppa mahdollistettiin jo pitkään verkossa toimineiden Seppälän Prisman ja Mestarin Herkun lisäksi 11 Keskimaan myymälässä eri puolilla Keski-Suomea.

Keskimaan ABC-toimialalla investoitiin vuoden aikana ABC Palokan kokonaisvaltaiseen uudistukseen, autopesupalveluiden kehittämiseen sekä ABC-lataukseen. Autopesupalveluiden osalta uusi ABC Carwash avattiin Palokan Prisman tontille ja autopesupalveluiden kokonaisvaltainen uudistus toteutettiin Äänekoskella. Ensimmäinen Keskimaan ABC-latausasema avattiin Palokan Prisman yhteyteen marraskuussa.

Uusien toimipaikkojen osalta vuosi oli vilkas. Maaliskuussa Keskimaa pääsi avaamaan uuden S-market Tourulan. Matkailu- ja ravitsemiskaupan merkittävimpiä tapahtumia olivat uuden Rosson avaaminen Jyväskylän keskustaan sekä Sataman Viilun rakennustöiden aloittaminen Jyväskylän satamankärkeen. Syksyllä kauneuden ja hyvinvoinnin palveluja laajennettiin Vaajakoskelle, kun S-market Vaajalan yhteyteen avattiin Prisma Seppälän Parturi-kampaamon sisartoimipaikka, Parturi-kampaamo Vaajala.

− Vuoden 2021 investoinnit asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen päätyivät ennätyslukemiin. Koronasta huolimatta olemme panostaneet merkittävästi tulevaisuuteen. Uusien kauppapaikkojen ja toimipaikkojen kehittämisien lisäksi Keskimaa on investoinut myös maakunnan kehitykseen, kuten paikalliseen koulutukseen lahjoittamalla Jyväskylän yliopistolle 150 000 euroa, toteaa toimitusjohtaja Määttä.

Henkilökunta ansaitsi erityiskiitoksen – asiakasomistajille entistä enemmän rahallista palautusta

Keskimaan hallitus päätti joulukuussa 2021, että henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoona euroa ylimääräistä tulospalkkiota kiitoksena erinomaisesti onnistuneesta vuodesta, ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Ylimääräisen palkitsemisen piirissä oli koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Keskimaan henkilökunnalle päätettiin maksaa ylimääräisenä tulospalkkiona 0,35 € jokaisesta vuoden 2021 aikana tehdystä työtunnista.

− Henkilökuntamme on joutunut työskentelemään kohta jo kaksi vuotta kovassa paineessa koronapandemian etulinjassa marketeissamme, liikennemyymälöissämme sekä ravintoloissamme ja hotelleissamme. Haasteellisesta tilanteesta huolimatta olemme suoriutuneet tästä toisesta koronavuodesta erinomaisesti. Vuodesta kertoo paljon myös se, että maksamamme palkkasumma oli Keskimaan historian kaikkien aikojen korkein, kiittelee Määttä.

Aktiivisessa työsuhteessa Keskimaalla oli vuoden 2021 aikana keskimäärin 1 916 henkilöä, mikä oli edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna 69 henkilöä enemmän. Kesällä 2021 Osuuskauppa Keskimaalla työskenteli noin 440 kesätyöntekijää, ja 550 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta työelämään tutustuvia nuoria.

Vuoden 2021 lopussa Keskimaalla oli 135 899 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 1 204 omistajalla. Vuodelta 2021 asiakasomistajille rahana maksettavat edut ovat yhteensä 32,2 miljoonaa euroa (Bonus 23,1 milj.€, maksutapaetu 0,7 milj.€, ylijäämän palautus noin 7,5 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2022, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen. Tällöin Keskimaan asiakasomistajien vuosittainen palkitseminen (Bonus, maksutapaetu, ylijäämän palautus, osuusmaksun korko) vuodelta 2021 on keskimäärin 238 € / asiakasomistaja (ed. v. 210 €).

 

Osuuskauppa Keskimaa 2021 (milj.€) 2020 (milj.€) muutos %
Verollinen myynti 809,7 757,6 6,9 %
Liikevaihto 666,0 624,7 6,6 %
Operatiivinen tulos 19,6 14,2 38,0 %
Tilikauden tulos 16,0 11,2 42,5 %
  Henkilömäärä Henkilömäärä Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 135899 134 695 + 1204
Henkilökunnan määrä keskimäärin 1916 1 847 + 69
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1654 1 575 + 79

 


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi