Keskisuomalaiset ihastuivat kurpitsaan ja keltajuureen


4.10.2016

Satokausi- eli sesonkiajattelu oli Suomesta kadoksissa vuosikymmenien ajan, mutta nyt se on tehnyt vahvan paluun. Iso askel otettiin tasan vuosi sitten, kun S-ryhmä ja Satokausikalenteri päättivät yhdessä nostaa satokauden parhaat kasvikset esiin kaikissa Prismoissa ja S-marketeissa.

Osuuskauppa Keskimaan alueella vuoden aikana eniten myyntiään kasvattaneiden kuukauden satokausituotteiden lista näyttää tältä:

1. kurpitsa
2. keltajuuri
3. klementiini
4. kesäkaali
5. aprikoosi
6. vesimeloni

– On mahtavaa huomata, että keskisuomalaiset ovat uskaltautuneet tomaatti- ja kurkkulinjalta uusien kasvisten pariin. Valikoimiin tuli vuoden aikana monia uusia tuttavuuksia. Harva olisi vuosi sitten uskonut, että kuukauden hittituotteiksi nousevat sellaiset kasvikset kuin keltajuuri, kurpitsa ja aprikoosi, kenttäpäällikkö Jari Kivimäki Osuuskauppa Keskimaasta kertoo.

Vetoapua paikallisille tuotteille

Kasvisten kokonaismyynti on kasvanut Osuuskauppa Keskimaassa vuoden aikana yli 725 000 kiloa. Valtakunnallisesti kasvisten kokonaismyynti on S-ryhmässä kasvanut vuoden aikana 12 miljoonaa kiloa.

Myös paikalliset tuotteet saivat satokausiajattelusta vetoapua.

– Erityisen iloinen olen paikallisten tuotteiden valikoiman sekä myynnin kasvusta, vaikka ne eivät vielä top 10 -listalle yltäneetkään. Innostus lähellä tuotettuja kasviksia kohtaan koituu koko maakunnan eduksi, Kivimäki toteaa. 

Kasvisinto kiihtyy

Kasvisten kulutus on pidempään ollut kasvussa ja niiden terveysvaikutukset tunnetaan yhä paremmin. Nyt voidaan puhua jo kasvisbuumista ja megatrendistä.

– On hienoa nähdä, miten asiakkaiden kiinnostus kasviksiin kasvaa. Työ suomalaisten kasvisten kulutuksen lisäämiseksi on hyvässä alussa, mutta meillä on vielä matkaa ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle. Suunta on kuitenkin lukujen perusteella selvä, Kivimäki hehkuttaa.

Lisätietoja:
Kenttäpäällikkö Jari Kivimäki, p. 050 5611 521, sähköposti jari.kivimaki@sok.fi

Kuukausittain vaihtuvien satokausituotteiden menestystä voi seurata Patarummun kuukausittaisissa satokausiuutisissa: www.patarumpu.fi. Pysy kärryillä ja tilaa uutiskirje: www.patarumpu.fi/uutiskirje
Kuukausittaiset satokausituotteet ja houkuttelevat reseptit löytyvät Yhteishyvän Satokausiteemasta: https://www.yhteishyva.fi/satokausi