Koronaviruksen vaikutukset näkyvät vahvasti Keskimaan alkuvuoden tuloksessa


11.8.2020

Osuuskauppa Keskimaan tammi-kesäkuun liikevaihto oli 299,4 miljoonaa euroa, missä oli laskua 1,7 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi-kesäkuun operatiivinen tulos oli 2,4 miljoonaa euroa, mikä on noin 6,5 miljoonaa euroa heikompi kuin viime vuonna. Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan jäävän selvästi edellisen vuoden tasosta. Koronakriisin vaikutus Keskimaan tulokseen on ollut merkittävä. Marketkaupan myynti ja tulos ovat hyvällä tasolla, mutta erityisesti hotellit, ravintolat ja liikennemyymälät kärsivät kriisistä.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 238,3 miljoonaan euroon (+7,5 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 210,0 miljoonalla eurolla (+9,5 %). Päivittäistavarakauppa kiihtyi maaliskuussa, heti koronakriisin alussa, ja kauppa on käynyt hyvin myös kesäkuukausina kaikissa Keskimaan marketketjuissa. Käyttötavarakaupan liikevaihto laski viime vuoden tasosta 4,1%, ollen 27,1 miljoonaa euroa.

− Monialaisena osuuskauppana vahvasti kasvanut marketkauppa on kantanut tulostamme koronakriisin aikana, kun ravintoloita, liikennemyymälöitä ja toinen hotelleistamme jouduttiin sulkemaan. Arviomme mukaan olemme säilyttäneet, tai jopa hieman kasvattaneet, päivittäistavarakaupan markkinaosuuttamme poikkeuksellisen alkuvuoden aikana. Koronakriisi iski myös käyttötavarakauppaan, vaikkakin positiivisena valopilkkuna rautakaupassa onnistuttiin kevään aikana jopa edellisvuotta paremmin, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 48,0 miljoonaa euroa (-20,8 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 9,7 miljoonalla eurolla (-31,8 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 38,4 miljoonaa euroa (-17,5 %). ABC-liikennemyymälöiden osalta koronakriisi vaikutti erityisesti ravintolatoimintaan. Yleinen liikkumisen väheneminen keväällä vaikutti polttonesteiden myyntivolyymiin negatiivisesti.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 10,3 miljoonaa euroa (-47,1 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 7,2 miljoonaa euroa (-48,8 %) ja majoituskaupan 3,1 miljoonaa euroa (-42,9 %). Matkailu- ja ravitsemiskaupan kevään kiinniolot ja matkustamisen lähes täydellinen pysähtyminen vaikutti kevään myynteihin rajusti. Kauppa kärsi vielä kesäkuussa osittaisista rajoituksista ja myynnissä jäätiin viime vuodesta.

Loppuvuoden tuloksen arvioimisen osalta ratkaisevaa on koronan toisen aallon vaikutukset kaupankäyntiin.

Investointeja jatkettiin erityisesti marketkaupan palveluissa

Keskimaa on jatkanut investointeja palveluiden kehittämiseen koronakriisistä huolimatta. Alkuvuodesta aloitetut mittavat myymäläuudistukset Mestarin Herkussa ja Keljon Prismassa valmistuivat suunnitelmien mukaisesti huhtikuussa. Alkuvuoden ja kevään aikana on lähes 10 S-marketissa toteutettu uuden S-market konseptin mukainen ilmeen uudistaminen. S-marketeista uuden ilmeen ovat tämän vuoden aikana saaneet jo S-market Hankasalmi, Joutsa, Kangasniemi, Keuruu, Korpilahti, Muurame, Palokka, Vaajala ja Äänekoski. Yhteensä 12 S-marketia uudistetaan kuluvan vuoden aikana.

− Jatkamme toiminnan kehittämistä aktiivisesti poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Kesän aikana pääsimme kertomaan syksyn isoimmista investoinneistamme, joihin kuuluu Prisma Palokan kokonaisvaltainen uudistus sekä uuden S-market Tourulan avaus ensi vuoden alkupuolella, Määttä kertoo.

Kauppakeskus Sokkarin kehittämistä on jatkettu suunnitelmien mukaisesti vuoden alusta alkaen. Kauppakeskukseen on saatu uusia vuokralaisia kuten IKEA Suunnittelustudio ja Pentik-myymälä. Sokkarin 2. kerroksen ravintolamaailman uusien ravintoloiden Itsudemon ja Friends & Brgrs sekä Caffitella-kahvilan avaukset siirtyivät kesäkuulta elokuulle koronatilanteen vuoksi. Ravintolapuolella Jyväskylän keskustassa sijaitseva ravintola Revolution remontoitiin ja uudistettiin alkuvuodesta.

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 009 työntekijää, mikä oli 57 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kesällä 2020 Keskimaassa on työskennellyt noin 300 kesätyöntekijää, mikä on vähemmän kuin edellisinä vuosina. Kesätyöntekijöiden palkkaamiseen vaikuttivat keväällä henkilökunnan lomautukset kiinni olleiden toimipaikkojen osalta. Nuorille suunnattu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu jouduttiin perumaan kesän osalta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa omistajia 133 462. Kevätkokouksessa 11.6.2020 Keskimaan edustajisto päätti jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan 25 elokuuta. Vuoden 2019 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 4,7 miljoonaa euroa, mikä on noin 0,7 miljoona euroa enemmän kuin edellisenä vuotena. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksetaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä noin 0,8 miljoonaan euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-kesäkuussa 10,4 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi