Luhangan kauppa- ja polttonestepalvelut säilyvät


4.11.2009

Keskimaa Osk sekä Luhangan Kyläkauppa Oy ovat tänään allekirjoittaneet kauppakirjan, jolla Luhangan Sale-myymälän ja ABC-polttonesteautomaatin toimitilat sekä lähes kaikki koneet, kalustot sekä varastot siirtyvät luhankalaisten Päivi Seppälän ja Pasi Länsivuoren yhtiön omistukseen.

 – Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Luhangan kauppa- ja polttonestepalvelujen jatkajan aktiivinen etsiminen tuotti luhankalaisten kannalta hyvän lopputuloksen. Löysimme yrittäjän, jolla on halua ja kiinnostusta palvelujen pitkäjänteiseen kehittämiseen. Kauppakirjan ehtojen mukaisesti ostaja sitoutuu pitkäjänteiseen palvelujen ylläpitämiseen, Keskimaan vähittäiskaupan toimialajohtaja Kimmo Jantunen toteaa.

 Keskimaassa tehtiin elokuussa päätös Sale- ja ABC-liiketoiminnan lopettamisesta Luhangassa ja toimintojen mahdollisesta myymisestä jatkajalle.

Liiketoiminnoista kiinnostuneita jatkajaehdokkaita ilmoittautui useita, joista kolmen kanssa edettiin neuvotteluvaiheeseen. Neuvottelujen jälkeen päädyttiin kauppakirjan allekirjoittamiseen Luhangan Kyläkauppa Oy:n kanssa. Yhtiön perustajia ja omistajia ovat Luhangan Salen kanssa samassa kiinteistössä ravintolatoimintaa harjoittavat Päivi Seppälä ja Pasi Länsivuori.

Sopimuksen mukaisesti Keskimaan Sale-myymälän ja ABC-polttonesteautomaatin toiminta siirtyvät Luhangan Kyläkauppa Oy:n omistukseen 1.12. Uudelle omistajalle siirtyvät Luhangan Liikekeskus Oy:n liikehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet, valtaosa Salen ja ABC:n koneista, kalusteista ja laitteista sekä marraskuun lopun inventointihetken vaihto-omaisuus (kaupan hyllyissä olevat tuotteet sekä polttonestetankeissa oleva polttoneste). 

ABC-polttonesteautomaatin osalta Keskimaa on teettänyt syksyn aikana kattavan maaperäselvityksen, jolla on haluttu varmistaa oman toiminnan ympäristövastuullinen päättyminen sekä hyvät edellytykset uuden omistajan toiminnan käynnistymiselle.

 

Päivi Seppälän mukaan Luhangan Kyläkaupan myymälä avataan pikimmiten omistajavaihdoksen jälkeen. Kauppatoiminnallinen katkos tulee todennäköisesti kestämään kaksi päivää.

– Olemme toimineet Luhangassa ravintolayrittäjinä jo viisi vuotta. Toiminnan laajentaminen kauppaan ja polttonestejakeluun tuntui luontevalta ratkaisulta nyt, kun siihen tarjoutui tilaisuus. Hyvänä kannustimena toimi se, että saimme tutuilta ja ihan vierailtakin luhankalaisilta paljon yhteydenottoja ja toiveita toimintamme laajentamisesta kaupan puolelle. Neuvottelut Keskimaan kanssa sujuivat hyvin, ja olemme tyytyväisiä sopimuksen ehtoihin, Seppälä perustelee.

 Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa on luoda Luhankaan nykyajan vaatimusten mukainen, vanhan ajan kyläkauppahenkeä kunnioittava sekatavarakauppa, joka liitetään valtakunnalliseen lähikauppaketjuun. Neuvottelut M-ketjun kanssa ovat loppusuoralla.

– Myymälän tuotevalikoima tulee muuttumaan varmasti ainakin jonkin verran. Yritämme huomioida asiakkaiden toiveet sekä oman paikkakunnan muun tarjonnan valikoimien muodostamisessa.

Ajatuksissa on myös kaupan ja Uppotukki-ravintolan välisen oven avaaminen uudelleen.

– Monet luhankalaiset muistavat vielä ajan, jolloin myymälän puolelta oli suora kulkuyhteys osuuskaupan kahvilaan, jonka paikalla ravintolamme nyt sijaitsee. Ovi on suljettu parisenkymmentä vuotta sitten, Seppälä kertoo.

Luhangan lähikaupan valikoiman Päivi Seppälä arvioi elävän voimakkaasti vuodenaikojen mukaan.

– Ravintolan puolelta saatujen kokemusten myötä tiedämme, miten isoja asiakasmäärien vaihtelut Luhangassa kesällä ja talvella ovat. Kaupassa on kuitenkin runsaasti erilaisia mahdollisuuksia, joita tulemme jatkuvasti kehittämään. Yhtenä tavoitteena on esimerkiksi ryhtyä vuokraamaan pihapiirissä sijaitsevaa mummonmökkiämme majoituskäyttöön.

Päivi Seppälä arvioi kyläkauppa-ravintolan työllistävän parhaimmillaan kesäkuukausina 3-4 ulkopuolista työntekijää.

– Teemme itse niin paljon kuin pystymme, mutta tulemme tarvitsemaan myös apuvoimia. Salen työntekijöille on annettu mahdollisuus jatkaa Keskimaalla toisessa yksikössä, mutta jos halukkuutta löytyy, olemme valmiita keskustelemaan myös mahdollisuudesta siirtyä Luhangan kyläkaupan palvelukseen, uusi kyläkauppias kertoo.

Luhangan kunnanjohtaja Reijo Urtti on tyytyväinen kunnan kaupalliset peruspalvelut turvaavan sopimuksen syntymiseen.

– Asiaa on viety syksyn mittaan Keskimaan kanssa eteenpäin hyvässä yhteistyössä. Keskimaa on pitänyt sen minkä lupasi, etsien aidosti ja vakavasti liiketoiminnoille jatkajaa. Osuuskauppa on toiminut ammattimaisesti, vastuullisesti ja sanansa mittaisesti. Uskon luhankalaisten olevan lopputulokseen varsin tyytyväisiä, Urtti arvioi.

Luhangan lisäksi Keskimaa on päättänyt luopua Sale-myymälästä ja ABC-polttonesteautomaatista Pihtiputaan Muurasjärvellä. Niiden osalta neuvottelut ostajaehdokkaan kanssa ovat vielä kesken, mutta edenneet suotuisissa merkeissä. Pyrkimyksenä on saavuttaa ratkaisu loppuvuoden aikana