Mämmi-Suomen mysteeri ratkesi. Missä syödään mämmiä, missä ei?


26.3.2018

Mämmi on mielipiteitä jakava pääsiäisherkku. Monille ehdoton klassikko, joillekin inhokki. Mutta missä mämmiä syödään paljon, missä ei juurikaan? Onko Mämmi-Suomi kahtiajakautunut?
Totuus on selvinnyt. Tässä listaukset: Mämmi-Suomi topit ja flopit, olkaa hyvä.

SOK:n analyytikot tekivät massiivisen data-ajon myymälätasoisista myyntitiedoista: tutkittiin millä paikkakunnilla S-ryhmän kaupoista ostetaan mämmiä useimmin ja runsaimmin. Data avaa tarkan näkymän suomalaiseen mämmikarttaan. Mämmi-Suomi ei ole kahtiajakautunut, se on multiploitunut. Voi siis ajatella, että mämmi on tasa-arvon symboli. Mämmi kuuluu kaikille!
 
Suomen mämmikeskus on Kitee, niukalla erolla seuraavaan eli Kemijärveen nähden. Pronssille kiilaa Varsinais-Suomen ylpeys Loimaa.
 
Listalla seuraavaksi sijoittuvat Viitasaari, Virrat, Ikaalinen, Nivala, Parikkala, Juva ja Ilomantsi.
 
– Mämmi on kansallinen herkku, sen suosio ylittää maakuntarajat. Samaan aikaan on niin, että samankin maakunnan sisällä esiintyy reippaita poikkeamia eri paikkakuntien välillä, toteaa valikoimapäällikkö Heidi Salmi S-ryhmän vähittäiskaupasta.
 
Mämmi-Suomen peräpäässä on hiljaista. Siellä loistavat esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnat ja Turku.

Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Oulu – eroja kaupunginosittain

Myös suurimmissa kaupungeissa mämmiä toki syödään, vaikka valtakunnantilastoissa ne eivät loista kärkisijoilla. Helsingin mämmikeskittymät löytyvät Itäkeskuksen, Pakilan ja Viikin alueilta. Tampereella keulivat Lielahti, Linnainmaa ja Kaleva. Jyväskylässä röyhivät Seppälä, Keljo ja Palokka, kun taas Oulussa mämmi liikuttaa Limingantullissa, Linnanmaassa ja Raksilan alueella.

Onko tulossa mämmimania?

Mämmi on pääsiäisen kausiherkku, mutta sitä syödään läpi vuoden. Mämmin suosio on viime vuosina kääntynyt reippaaseen nousuun.
 
– Viime vuonna nähtiin voimakas kasvupyrähdys mämmin kulutuksessa. Paikoin oltiin tilanteessa, jossa joistakin myymälöistä mämmi loppui. Nyt olemme kasvattaneet tilausmääriä reilusti – käsillä saattaa olla mämmimania, Heidi Salmi arvio.
 
Mämmi on suomalaista perinneruokaa. Nostalgian kaipuu ja aitouden arvostus lienevät tärkeimpiä mämmin myynnin kasvua selittäviä tekijöitä. 
 
Mämmi nautitaan viileänä ja usein mämmiannokseen lisätään kermaa tai maitoa, jotkut maustavat mämminsä myös hippusella sokeria.
 
– Mämmin voi tarjota myös vaniljakastikkeen, rahkan tai esimerkiksi jäätelön kera, ja aivan ehdotonta herkkua on nauttia mämmi pakastemarjojen kanssa. Viime vuosina mämmi on ottanut roolia esimerkiksi leivonnassa raaka-aineena, Salmi vinkkaa.
 
Mämmiostoksille pääsee läpi pääsiäisen pyhien. S-ryhmän ruokakaupat palvelevat koko pääsiäisen laajoilla aukioloajoilla.