Näin valitset hyvän ruokaviinin (tunnissa ja) viidessä minuutissa


11.11.2016

Tarjoilija kerää ruokalistat – ateriavalinta on tehty. Mutta mitä saisi olla juotavaksi? Siinäpä vasta pulma, jos viinilista tuntuu vieraalta.

Solo Sokos Hotel Torni Tampereen ravintolapäällikkö ja viinimestari Tuija Heikkilä neuvoo, kuinka valita oikea viini ilman, että pähkäilyyn kuluu koko iltaa. 

25 min – Opettele tunnistamaan makusi

Juomalistaa ihmetellessä tulisi muistaa, ettei viinin valinta ole rakettitiedettä. Liikkeelle kannattaa lähteä perusasioista. ”Tärkeintä viinin valinnassa on tietää, mistä tykkää”, Heikkilä muistuttaa.
 
Mielikuviin juurtuneet tiukat säännöt viinin valinnasta voi siis unohtaa ja keskittyä nauttimaan siitä, mikä itselle maistuu parhaiten. 
 
Jos omaa makua on hankala hahmottaa, voi kotona tutustua eri rypäleisiin. ”Kun maistelee kaikessa rauhassa rypälelajikkeen kerrallaan, on omaa makua hiljalleen helpompi hahmottaa. Suosikit löytyvät kyllä pikkuhiljaa”, Heikkilä sanoo. 

45 min – Hahmota yhdistelyn peruspilarit

Vaikka varsinaisia sääntöjä ei viinin ja ruoan yhdistämisessä olekaan, voi hommaa helpottaa painamalla mieleen muutaman muistisäännön – viisi perusmakua sekä alkuperämaan huomiointi.
 
”On olemassa viisi makua, joita suu pystyy maistamaan: suolaisuus, makeus, hapokkuus, karvaus ja umami eli glutamiinihappo, joka tuo täyteläisyyttä makuihin esimerkiksi liharuoissa”, Heikkilä listaa. 
 
Näille mauille voi etsiä viinejä esimerkiksi seuraavista yhdistelmistä: happamien ja karvaiden ruokien kanssa toimivat hapokkaat viinit, makeiden makujen seuraksi puolestaan sopivat hedelmäiset ja makeat juomat. Suolaisten herkkujen seuraksi voi kokeilla hapokkaita tai tanniinisen punaisia viinejä – tai kokeilla rohkeasti suolaisen ja makean liittoja.
 
Säännöt on luotu rikottavaksi, joten Heikkilä kannustaa kokeilemaan rohkeasti uusia yhdistelmiä. 
 
”Kalan parhaaksi kaveriksi mielletään usein valkoviini, mutta myös kevyemmät punaviinit toimivat kalaruokien kanssa loistavasti. Kun punaviiniä jäähdytetään hieman viileämmäksi, tulee mausta heti erilainen – ja esimerkiksi juuri kalalle oikein sopiva”, Heikkilä vinkkaa. 
 
Toinen oiva tapa yhdistää viini ja ruoka on myös kiinnittää huomiota ruoan ja juoman alkuperämaahan. Esimerkiksi, jos valitset listalta italialaista ruokaa, kannattaa seuraksi valita italialainen viini.
 
”Ruoka- ja viinikulttuuri kulkevat käsi kädessä ja ovat ajan saatossa kehittyneet toistensa kaltaisiksi”, Heikkilä summaa. 

55 min – Kysy rohkeasti neuvoa

Heikkilä muistuttaa kääntymään osaavan henkilökunnan puoleen, jos viinin valinta askarruttaa.
 
”Henkilökunnan kuuluu osata suositella omista viineistä paras mahdollinen vaihtoehto kuhunkin tarpeeseen”, Heikkilä muistuttaa.
 
Neuvoja kannattaa kysyä rohkeasti, sillä myös tarjoilija on usein mielissään päästessään kertomaan viineistä lisää. 
 
”Viinin valinta on yhteistyötä. Tarjoilijalle voi kertoa, mistä pitää, ja hänen tehtävänsä on suositella tilanteeseen sopivia vaihtoehtoja”, Heikkilä kertoo. 
 
Hän suosittelee heittäytymään rohkeasti tarjoilijan ammattitaidon varaan. 

1h 5 min – Tee varma valinta omistajaviineistä

Varman valinnan voi tehdä helposti myös kääntymällä S-ryhmän omistajaviinivalikoiman puoleen. Omistajaviinit valitaan sokkotastingissa, johon osallistuu niin viiniasiantuntijoita, ravintola-alan ammattilaisia kuin viiniharrastelijoitakin. Tastingissa on huomioitu erityisesti tasalaatuisuus ja hinta-laatusuhde.
 
Mikäli avun kysyminen arveluttaa, voi huolella valituista omistajaviineistä tehdä varman valinnan fiiliksen mukaan – kesäkuussa uudelleen valituista omistajaviineistä löytyy valikoimaa jokaiseen makuun.
 
”Asiakasomistajaviineistä löytyy takuuvarma valinta, jos viinin valinta tuntuu hankalalta”, Heikkilä sanoo. 
 
Omistajaviineistä löytyy sekä puna- että valkoviinejä ja kuohuviinejä – samppanjaa unohtamatta. 
 
”Esimerkiksi samppanjassa on loistava hinta-laatusuhde. Se mielletään usein juhlajuomaksi, mutta sopii erinomaisesti myös esimerkiksi aperitiiviksi”, Heikkilä vinkkaa. 
 

Lopuksi – maistele ja nauti

Näiden neuvojen pohjalta viinin valinta on taas hieman helpompaa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei kiveen hakattuja sääntöjä ole vaan valinnan voi huoletta tehdä oman maun ja fiiliksen mukaan. Koska makuja on monia, on omien mieltymysten tunteminen nopein tie onneen. 
 
Ja kun oikea viini on valittu, onkin jo aika siirtyä nautiskeluun!