Oletko jo maistanut Juhlavaa?


28.5.2015

Jyväskyläläisen Panimo Hiisin valmistama 100-vuotisjuhlaolut saatiin toukokuussa myyntiin Keskimaan kauppoihin ja ravintoloihin.

”Tämä olut on juhlava, ja onhan sen oltavakin. Juhlava on näet pantu Jyväskylässä Panimo Hiisillä 100-vuotiaan Keskimaan kunniaksi. Juhlava juhlistaa myös suomalaista viljelijää, sillä olut on valmistettu kotimaisesta viljasta: ohrasta, vehnästä, rukiista ja kaurasta – siis parhaimmista mahdollisista raaka-aineista. Vaalea, maltaisen luonteikas olut ruokapöytään, saunan lauteille ja janon sammuttajaksi”, pullon kyljessä kuvaillaan. Etiketissä on tyylitelty maisema keskisuomalaisesta koskimaisemasta Konnevedeltä.

Helppo lähestyä

Keskimaan ravintoloille Panimo Hiisi on jo aiemmin tehnyt eriä erilaisia oluita. Juhlava-olut on kuitenkin Hiisin ensimmäinen tuote, joka on tuotu ravintoloiden lisäksi myyntiin kaikkiin Keskimaan kauppoihin. Kyseessä on Hiisin tähän astisen toiminnan suurin tilaus.

– Kauppa-Juhlava on miedompi ja ravintola-Juhlavassa on hieman enemmän potkua. Tuotteet ovat eri oluita, mutta molemmat ovat varsin helposti lähestyttäviä ja saman tyylisiä. Ideana on ollut tehdä mielenkiintoinen ja maukas olut perinteikkäistä raaka-aineista. Ruokakauppavahvuuden valmistusprosessi kestää viisi viikkoa, ravintolaversio hieman kauemmin, panimoyrittäjät Tatu Hiitola ja Mikko Mäkelä kuvailevat.

Yhteistyötä muiden paikallisten kanssa

Panimo Hiisi perustettiin reilut kaksi vuotta sitten. Ensimmäiset tuotteet tulivat myyntiin 2013 syksyllä.

– Viime vuonna valmistimme olutta 65 000 litraa. Tänä vuonna tavoitteena on tuplata tuotantomäärä.

Hiisi on toiminut huhtikuusta lähtien Jyväskylässä Seppälänkankaalla. Entiset leipomotilat ovat muovautuneet panimoksi, joka työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä.

Hiisi tekee tiivistä yhteistyötä muiden paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Esimerkiksi Jyväs Pakari hyödyntää Hiisin käymisprosessista ylijäänyttä mäskiä leipien raaka-aineena.

– Olemme käyttäneet oluissamme myös Papu-paahtimon kahvia. Synergioita siis löytyy. Yhteistyöstä on ollut puhetta myös muiden paikallisten elintarviketoimijoiden kanssa, Mikko Mäkelä selvittää.

Mäskistä, joka ei päädy leipään, tehdään biokaasulaitoksella polttoainetta.

– Kyseisellä biokaasulla tankataan myös oma kuljetusautomme, Mikko kertoo.